Northwave Fighter országúti cipő teszt

Northwave Fighter országúti cipő teszt

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/06/18
Aki többet megy a hétvégi túráknál, de nem szeretne több tízezer forintot pluszban áldozni egy karbon talpú cipőre, annak a Fighter tökéletes választás.
Hirdetés

A Northwave cég immár 20 éve van jelen a kerékpáros cipők piacán a legmagasabb szintű és minőségű termékekkel. A korábban kizárólag snowboard csizmákra szakosodott kis olasz vállalatból mára a profi kerékpársport egyik legismertebb és legelismertebb márkájává nőtte ki magát a cég. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy profi csapatokat látnak el felszereléseikkel, mint a tavalyi évben a Radioshack, vagy 2013-ban a Vacansoleil. Az alábbi videóban Andy Schleckék mondják el, milyen is a jó kerékpáros cipő.

 

 

Tehát legyen könnyű, legyen merev, legyen rugalmas, legyen állítható - ezek egy jó országúti cipő ismérvei. Nézzük, hogy a Fighter hogyan teljesített e szempontok alapján!

 

Kényelem
Talán az egyik legfontosabb szubjektív tapasztalat. Nem mindegy, milyen érzésekkel ülünk órákat a nyeregben. A rossz stopli beállítás és/vagy rossz cipőválasztás egyik szokásos kényelmi hibája, amikor ég a talpunk. Ezt a stopli és a nyeregmagasság helyes beállításával ki lehet küszöbölni. Szerencsére ilyen téren semmi gondom sem volt a Fighterrel és kényelmi szempontok alapján jól teljesített a cipő. Egyetlen varrást éreztem nem jó helyen, ez pedig a belső talpélen, a talpi párna mellett található. Talpbetét van a cipőhöz, de ez az, amit én azonnal kivettem és betettem helyére a személyre szabott, kerékpáros talpbetétemet. Lehet, hogy sokan rigolyásnak tartanak emiatt, de nekem ez hozzátartozik a kényelemhez és ezzel nem a Northwave betétek ellen vagyok, hanem minden általános ellen. Számomra fontos, hogy egy cipőbetét megfelelően megtámassza a harántsüllyedésemet, amit kizárólag az egyénre szabott tud, e nélkül pedig nem indulok tekerni.
Osztályzat: 9

 

Merevség
Ez a szempont azért fontos, mert az erő, amit a lábaink fejtenek ki, akkor a leghatékonyabb, ha egy teljesen merev test adja át a pedálra. Természetesen teljesen merev nincs, így elégedjünk meg a leginkább merevvel. A Fighter karbon erősítésű talpa merevebb egy műanyagnál, de kevésbe merev a teljesen karbonnál. Ezt főleg olyan szituációkban éreztem, ahol hosszan nagy erőt fejtettem ki a pedálra, mint időfutam, vagy hegymenet. Ehhez hozzátartozik, hogy viszonylag alacsony fordulattal hajtok, ahogy egy rendes triatlonos (80/perc), és ehhez viszonylag nagy erő párosul. Aki magasabb fordulatszámon él, annak ez kevésbé jelent gondot, hiszen az erőt kompenzálja a fordulattal, így kisebb a talp deformálódása, hiszen sebesség = erő (áttétel) * fordulatszám. A hétvégi túrákhoz teljesen felesleges a karbon talpú cipő, míg 40 - 45 km/h átlag felett elengedhetetlen, ha már karbon kerékkel, időfutam bringával, időfutam sisakkal is rendelkezünk. Aki többet megy a hétvégi túráknál, de nem szeretne több tízezer forintot pluszban áldozni egy karbon talpú cipőre, annak a Fighter tökéletes választás.
Osztályzat: 7

 

Northwave Fighter SBS országúti cipő
Northwave Fighter SBS országúti cipő

 

Felső rész
A másik fontos kérdés a talp merevségét követően, hogy a húzási fázisban a felső rész mennyire rugalmas és kényelmes, ugyanakkor, mennyire fogja a lábat, továbbá mennyire szellőzik, hogyan állítható. A triatlonos cipőknél megszoktam, hogy ezen a ponton teljesítenek a leggyengébben. A Fighter két tépőzárral és egy csattal fogja meg a lábat, ami optimális. A felső része teljesen odasimult a lábfejemhez, így a lehető legjobban megfogta azt. A tépőzáraknak köszönhetően menet közben is állítható a szorosság, attól függően, hogy sprintelni akarunk, és az kell, hogy tartson a cipő, vagy lazán tekerünk, és a kényelem kerül előtérbe. A csattal meg kell tanulni bánni, és akkor menet közben sincs a használatával gond. A műbőr merevítések közt hálós szerkezetű anyag biztosítja a szellőzést, amit bevallok, nem volt lehetőségem nagy melegben kipróbálni a sok eső miatt, de nem hiszem, hogy bármi problémát észleltem volna ezen a területen.
Osztályzat: 10

 

Súly
Az elég egyértelmű, hogy ha túl kevés anyag van egy cipőben, akkor az a merevség, a kényelem és a csatok, tépőzárak rovására megy. A Fighter a maga nem egészen 400 g-os cipőnkénti tömegével a középmezőnyhöz tartozik. Találhatunk ennél akár 100 g-mal könnyebb, de sokkal nehezebb kerékpáros cipőt is. Kérdés: kinek mennyit ér meg az a 100 g könnyítés a cipőben. Nekem 1 napi fogyókúrát biztosan, akár több tízezer forintot biztosan nem.
Osztályzat: 8

 

Northwave Fighter SBS országúti cipő
Northwave Fighter SBS országúti cipő

 

Összességében
A Northwave Fighter egy felső középkategóriás kerékpáros cipő, ami tudja azt, amit egy ilyennek tudnia kell. Ár/érték arányban nincs elrugaszkodva a talajtól, a javasolt 36.590 Ft-os fogyasztói ár teljesen reprezentálja e kategóriát, melyhez a Northwave esetében kiváló minőség, kényelem és kidolgozottság is párosul. Természetesen kizárólag országútra ajánlott használni. Triatlonosoknak akkor javaslom, ha nem a bringán bújnak bele a cipőbe, hanem még a depóban, így hosszabb távokon jobb megoldás lehet egy hagyományos triatlonos cipőnél. Merevsége miatt inkább olyanok lelik benne örömüket, akik magasabb fordulattal hajtanak, vagy nem céljuk egy-egy időfutamon, vagy triatlonon 40-45 km/h körüli átlag teljesítése, és kizárólag műanyagot tartalmazó cipőjüket cserélnék valami merevebbre, kényelmesebbre.

 

A Northwave Road Fighter SBS országúti kerékpáros cipőt a BikeFun-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Klikk Bővebb infók, színválaszték, holkapható, stb.

 

Ui.: A Fighter kapható tépőzáras változatban, amivel még spórolhatunk is: Northwave Road Fighter országúti kerékpáros cipő

Hirdetés