Mire jó egy síparadicsom nyáron?

Mire jó egy síparadicsom nyáron?

Simon Ádám
Simon Ádám
2010/05/26
Hát, síelni biztos nem - hacsak nem gyepsízünk -, de mi inkább bringáztunk egyet Donovalyn. Frankó volt!
Hirdetés

Kollégával kitaláltuk, hogy dolgozni kéne valamit, ezért beszereztünk két Kellys montival és egy lepukkant Skodával (már bocs kolléga) elutaztunk Donovalyba. 

Bő három óra alatt megérkeztünk a téli síparadicsomként ismert vidékre, ahol már csak néhány hófoltocska és a síliftek árasztottak némi "sí-hangulatot". Bár a Patty apartman csábított volna pihenésre, nekünk dolgoznunk kellett: bringásszerkó fel, térkép-böngészés, bringabeállítás és uccu neki.

Kerékpártúra Donovalyban

Három útvonalat néztünk ki magunknak: egy családi, gyerekekkel is bejárhatót; egy közepes nehézségű, néhány órásat; és egy hosszú, komolyabb megoldásokkal is megtűzdelt nagytúrát.

Rozsdás kútból kortyolgató

Kezdtük a közepessel és csak hogy hűek maradjunk saját tájékozódási képességünkhöz, sikerült eltévednünk. Dehát a túra így lesz kalandos, nemdebár!? Meg amúgy a jelzés hiánya miatt választottuk a rossz utat, de jól leírtunk mindent, hogy te ne tévedj el, ha erre jársz. Ahhoz képest amúgy, hogy tájékozódáshoz a memóriánkon és a fényképezőgép kijelzőjén nézegetett térképen kívül nem használtunk mást, egész jók voltunk.

Az volt a tervünk, hogy az út majdnem-végén iszunk egy jót a térképen is jelölt forrásból, de csak egy bizarr, rozsdásvizű kutat találtunk. Ugyan kedves gombaformájú kút volt, inkább a kulacsunkból ittuk az izo-löttyöt.

Teljes túraleírás: Rozsdás-kútból kortyolgató

80759-donovaly20.JPG

Bringával a háton

A durva túra kellemesen keményre sikerült a tolós és bringát vállra vevős lejtős szakadékok miatt. Egy sípályán kerékpárral legurulni pedig egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik: sok gödör és hupli nehezíti a haladást, amiket télen a hótakaró jótékonyan elfed. A meredek lejtőkön felfelé és lefelé is előfordult, hogy inkább leszálltunk a bringáról, de mivel kolléga (alias kontrollszemély) nem kezdte el közben a feljebbmenőimet emlegetni, ezért teljesíthetőnek minősítem. Amúgy meg carbon-bringát emelgetve nehogymá' káromkodjon nekem!

Teljes túraleírás: Bringával a háton

80759-P1060239.JPG

Fagyizós bringázás a sípályán

A lájtos családi túra egy ponton csatlakozik a durva túrához. Így akár össze is lehet beszélni, hogy mire apuka már majdnem visszaér a férfias tekerésből, a kis család már ott várja az út végén. Az utolsó kilométereket pedig együtt teszik meg boldogan, énekelve, nevetgélve. És persze a kishíd előtt egy nagy fagyizás is dukál. 

Útvonalunk a sípálya aljáról indul, egy kis titkos úton, majd a főúton átkelve feltekerünk a szemközti hegyre. Fenyvesek között birngázunk egy darabon, majd megnyílik a panoráma a síparadicsomra. Keresztül megyünk a sípályán és a sífelvonó alatt is. Érintjük a vendéglátóhelyeket, ahol fagyizhatunk egyet, majd át a hídon és a sípályán legurulva körbeérünk.

Teljes túraleírás: Fagyizós bringázás a sípályán

80759-P1060197.JPG

A kellemes időben a rövidujjú pólónak hála sikerült némi parasztbarnaságra szert tenni, dehát végső soron, nem nyaralni voltunk, hanem dolgozni... Ami biztos, ide még visszatérünk, mert van jópár további hegycsúcs, ami meghódításra vár.

Hirdetés