Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier

Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/03/17
Manapság egyre nagyobb rétegben trendi gyalogszerrel vagy bringával közlekedni és kikapcsolódni. Ha pedig kisgyermekes családról van szó, kiváló társunk lesz a Thule Courier, mely most még multifunkcionálisabb, mint valaha.

Volt már kezeimben számos, különböző Thule termék, de ami legutoljára érkezett tesztre, ilyen még sosem. Egy teszt során mindig próbálok objektív maradni, de valahogy a skandináv cég termékeinél már előre eltölt egy fajta elégedettség, és nyugodtság – talán az eddigi esetekben általánosságban tapasztalt és megkedvelt letisztult dizájn, praktikum és minőség tehet erről… 

Ahogy mostani tesztalanyomat elkezdtem kicsomagolni a dobozából, kezdtek felerősödni bennem ezek az érzések – mint Jason Statham a „Szállító” szerepében, magabiztos, erőteljes megjelenést sugároz a Courier, ráadásul hasonlóképpen szinte bármit elszállít… Legyen szó gyalogosan vagy kerékpáros utánfutóként használatról, gyerekek, csomagok vagy most már akár háziállat szállításáról, a Thule Courier mindenre is alkalmas.

Kutyaszállítás könnyedén  Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-3
Kutyaszállítás könnyedén Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Röviden a szállítóról

Masszív, mégis könnyű alumínium csövek alkotják. Ha emelni kell, a 17,5 kilogrammos tömegétől nem nyög fel az ember, viszont 45 kilogrammnyi teherrel biztonságosan pakolható.

A több szögben is dönthető, a szállító teljes szélességében végig érő fogantyúja kellemes markolású szivacsozást kapott, ami nedves kézzel sem csúszik – ezen tulajdonság kiemelése elsőre furcsán hangozhat, de egy forró nyári napon, vagy esőben nagyon örül neki az ember. 

A vásznakon semmi sallang, nincs túlzóan sok felirat, logó vagy egyéb grafikai elem… és mellesleg vízállóak. Bár az oldalfalak vásznai – melyek közepébe egy-egy ablakként funkcionáló hatalmas átlátszó fólia is került – nem vehetőek le, de az elülső és hátsó ajtók, valamint a tető részek egy elemként cserélhetők, ami villámgyorsan eszközölhető a praktikus gumipántos rögzítő fülek, és tépőzáras hevederek révén.

Négy kereke közül a két elülső gumírozott futófelületű műanyag, kb 7,5” átmérőjű, míg a hátsók „rendes” fém küllős, belső gumival szerelt 20×1,75” kerekek. Az elsők bolygókerekek az irányításhoz, míg a hátsók lábbal működtethető karral blokkolhatók a parkoláshoz. Be- és kiszerelésük szerszámmentesen történik – könnyű megszeretni ezt a fajta egyszerűségét.

Mivel a szállító utánfutóként is használható, az elejébe, szintén szerszámmentesen installálható egy vonórúd, melynek feje csuklós, hogy a használat során megkönnyítse a különböző kerékpárméreteknél való használatot, illetve a kanyarodást. A vonórúd tartozéka egy speciális fejjel ellátott, 9mm-es gyorszáras hátsó tengely, amihez rögzül a vonórúd feje.

Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-28
Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-28

Biztonság

Egy ilyen eszköznél fontos, hogy menetközben jó láthatóak maradjunk, ezért több passzív biztonságnövelő részlet található a szállítón. Elől és hátul kettő-kettő fényvisszaverős prizmák (elől fehér, hátul piros színűek), oldalt fényvisszaverős oldalfalú hátsó gumik, valamint egy 115 cm hosszú pálcára rögzített fluo narancs zászló (melynek zászló része a trailerre kitűzve 190 cm magasra kerül) javítják a láthatóságunkat. De a Courier tartozéka még egy csíptethető villogó is, amit több helyre is felfogathatunk a trailerre – a lámpát működtető 2 db AAA ceruzaelemek viszont nem tartozékai. 

További, bár másfajta biztonságot nyújtó részleteket is találunk a Courieren: kerékpáros-utánfutó módban a vonóhorog szállítóhoz, illetve a vonóhorog kerékpárhoz rögzítését is egy-egy extra hevederrel biztosíthatjuk be.

Tárolás

Az utánfutó praktikumát tovább növeli annak tárolhatósága, lévén a Courier könnyedén és gyorsan viszonylag kicsire összehajtogatható, miközben mind a négy kereke elhelyezhető a szállító belsejébe. Összehajtogatott állapotban a befoglaló mérete 97 x 76 x 33 cm, így beállíthatjuk egy szekrénybe is akár.

Felhasználási módok

Kerékpárral

Ahhoz, hogy a Couriert kerékpárral vontathassuk, a kerékpárunk hátsó agyában ki kell cserélnünk a tengelyt – egyelőre csak a klasszikus 9 mm-es tengelyű agyakkal működik a rendszer. Ehhez nincs szükség szerszámra, hiszen csak ki kell oldani a kerékpárban levő gyorszárat, letekerni az ellenoldali csavarfejet, kihúzni a tengelyt, majd helyére csúsztatni a szállítóhoz kapottat. 

Ezt követően a traileren előbb egy kattintással installáljuk a vonórudazatot, majd a két elülső kereket előbb kivesszük a helyéről, majd fejjel lefele visszacsattintjuk a szállítóba – hiszen ugyan menetközben nincs szükség ennyi kerékre -, de ha menetközben megállnánk és mozgatni szeretnénk külön a szállítót, kéznél van mindegyik. Ekkor már csak a vonórudat kell a kerékpáragyunkba szerelt új tengely végéhez rögzíteni és már indulhatunk is! 

Persze nem is egy skandináv termékről lenne szó, ha nem lenne túlbiztosítás a rendszerben, így a szállító vonórudazatát és a vonórúd fejét is egy-egy extra biztonsági hevederrel tudjuk bebiztosítani arra az esetre, ha akaratunk ellenére kioldana valamelyik rögzítés.

Gyalog

Az utánfutó fogantyúját 5 szögben rögzíthetjük, így mindenki kényelmesen beállíthatja saját testmagasságához. A kormányzást nagyban megkönnyítik az elülső bolygó kerekek, de még nagyobb teher mellett is viszonylag könnyű a hátsó kerekek tengelye mentén megbillenteni a szállítót, és a hátsó kerekeken elfordulni.

Kutyaszállítás könnyedén  Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-25
Kutyaszállítás könnyedén Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-25
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Szállítás

Gyereket

Alaphelyzetben a Courier 2 kisgyermek szállítására alkalmas. Őket 5 pontos, párnázott biztonsági övvel rögzíthetjük a szállítóba. A terhelhetőség 45 kilogramm, pontosabban gyermekenként 22 kg! De ha a helyzet úgy hozzá, gyermekek helyett csomagokat is szállíthatunk – ha lecsukjuk az ülést, hatalmas sík felületre pakolhatunk.

Lévén ezen a felhasználási módok teljesen megegyeznek a korábbiakban teszten nálunk járt Chariot modellével (nézd meg a cikkünket), most erre részletesebben nem térek ki.

Háziállatot

A trailer újdonsága, hogy egy külön megvásárolható szett segítségével alkalmassá tehetjük háziállatok szállítására is. Ezen csomag tartalma egy speciális külső fedél, és egy trailerbe helyezhető tálca. A szállító főbb részei változatlanok maradnak. 

Az ülést először könnyedén a szállító aljába lecsukjuk, majd az így kialakított sík felületre helyezzük a tálcát, melynek borítása könnyen tisztítható anyagból készült, körbe 9 cm magas peremmel. Praktikus elgondolás, hogy a sarkoknál tépőzárak segítségével lapra bontható, arra az esetre például, ha egy hosszabb utazás után kedvencünknek az utánfutón kívül szeretnénk fekvő helyet készíteni. Nem mellesleg, lapra bontva sokkal könnyebb tisztítani használat után...

Amikor kis kedvencünk már hozzá szokott a szállítóban való utazáshoz, a beltér négy sarkában található egy-egy fém gyűrűre nem lesz szükségünk, ám addig ezek hasznosak lehetnek a póráz rögzítésére, persze csak bő száron! 

Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-27
Mind a négy sarokban egy-egy bilincs
Kutyaszállítás könnyedén avagy így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-27
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Ami a külső borítást illeti, alapanyaga ugyan az vízálló poliészter, mint a személyszállító verzióé. Különbség a kialakításában található: így például hátul feltekerhető, hálós ajtót találunk, melyen keresztül gyalogos használat során folyamatosan szemmel tarthatjuk kis kedvencünket, vagy épp feltekert állapotban könnyedén pakolhatunk ki-be. Az ajtó külső felületére egy nagy, elasztikus hálós zseb is került, amibe meglepően sok cuccot pakolhatunk. 

Elöl szintén egy nagy, hálós ajtónk van, ám ez fél magasságban osztott, így felső traktusában is nyitható, kialakítva ezzel egy kordont. Ha kis kedvencünk már otthonosan érzi magát a szállítóban, ily módon szabadon nézelődhet, kidughatja a fejét a nagy világ fele, vagy éppen könnyedén be tudunk nyúlni hozzá. 

Természetesen ezen változatnak is van az elülső ajtónak egy átlátszó, vízálló fedele, amit, ha épp nincs rá szükség, feltekert állapotban rögzíthetünk a trailer tetején. Leengedett állapotban sem kell aggódnunk, hogy nem jutna kellő levegő a szállítóba, hiszen a különböző hálós nyílásoknak köszönhetően folyamatosan jut be.

Kutyaszállítás könnyedén  Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-8
Hátulról is pakolható marad
Kutyaszállítás könnyedén Így lett igazán multifunkciós a Thule Courier-8
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Összességében

A Thule Courier hozza a skandináv cégtől megszokott minőséget és sokoldalúságot. A mindennapoktól a kikapcsolódásig minden helyzetben megállja a helyét egy aktív életet élő és akár háziállattal rendelkező családban. 

A tesztelés során a gyermekek túlnyomó része azonnal beleült, és élvezte az utazást, akár gyalogosan tolva, vagy kerékpárral húzva. Ami az állatok szállítását illeti, ott már akadhatnak fennakadások, de hozzászoktatással úgy vélem előbb-utóbb megoldódnak ezek a problémák.