Krosszolni a Mátrában - Gepida Teszt Center

Tankó József
Házi Bernadett
Tankó József - Házi Bernadett - Támogatott tartalom
2011/06/15
Két nagyon jó, könnyen teljesíthető, panorámás, tavas, váras dimbes-dombos túrautat jártunk be.

Krossz bringával a Mátrában

Először azt gondoltam, hogy a köves, sziklás Mátrai erdőknek merész dolog krossz bringával nekivágni! A Csóri-réti víztározó, és a Kisnánai vár mégis könnyen elérhető cél lett.

Nem is olyan rég kaptunk hírt róla, hogy a Gepida is lehetőséget ad kerékpárjainak tesztelésére éles környezetben a Mátra lábánál, Mátrafüreden. Korábban többször tekertünk már a Mátra másik, Galyatető közelében található mátraszentistváni kerékpáros központjában, melyről nagyon jó emlékeink vannak. Így azonnal lecsaptam a lehetőségre, amikor kiderült, hogy az új bringás tesztcenterrel közelebbről is megismerkedhetünk a Gepida jóvoltából.

Gepida Teszt Center

Gepida Teszt Center

Korábbi túrák során már többször tapasztaltam, hogy a Mátra köves, nagyon köves. Igazi monti bringákat kíván a bringatúrák teljesítése. Tesztelésre viszont az érkezésünkor frissen nyíló Gepida tesztcenterből a kőkemény karbon biciklik helyet jól felszerelt krossz bringákat kaptunk: egy Gepida Alboin Cross 700-as, és egy Gepida Alboin Cross 500-as lett két napig a túratársunk. A tesztcenterben a trekking kerékpárok mellett természetesen merevfarú kőkemény montik, gyerekbringák is találhatók, sőt még elektromos túrabringákkal is találkoztunk! A bringák átvételekor nagyon készségesen a Mátra Betyárok állították be a bringáinkat, és segítettek a megfelelő méret kiválasztásában, illetve a srácok a technikai segítségen kívül az útvonaltervezésben is adtak egy-két tuti tippet.
Nem csúnya utakon teszteltünk
Nem csúnya utakon teszteltünk

A Gepida Tesztcentert a Mátra Túrakerékpár és Segway Klub üzemelteti, amely nem csak a technikai fejlesztésekért, de a természetért is rajong. Nem kötelező klubtagnak lenni, hogy bringát bérelj, de ha mégis megteszed, a tagsággal számos előny is jár: kedvezményes tesztelési és vásárlási lehetőség, a klubtagság díja teljes egészében felhasználható a www.matratura.hu bérlési és kölcsönzési szolgáltatásainak bármelyikére. A klubtag jogosultságot kap a Magyarországon csak itt hozzáférhető, egyedi térképrendszerből történő letöltésre is. A kerékpártúra térképek és útvonalak hasznos segítséget jelentenek bármelyik túrázó számára.
Vármúzeum
Vármúzeum

Az általunk használt krossz bringák a terepen is megbízhatóan viselkedtek. Jól kezelik a döngölt föld, a murvás, és kicsit nagyobb köves talajt is. A sár természetesen nem jó ismerőse a vékonyabb kerekeknek, így volt ez most is, így a mocsáron való átkelést senkinek nem javasoljuk. A váltók pontosan váltanak, nincsen kerregés, kattogás. A fékek is jól működnek, a lefeléken teljes biztonságban éreztük magunkat a nyeregben, a kanyarokban sodródás sem volt jellemző. Az aszfaltot a bringa természetesen nagyon kedveli, remekül lehet vele menni, mászáskor a kicsi áttét is megfelelő, szépen lehet „mókuskerekezni”. Összességében nagyon komfortosan teljesítő krossz kerékpárokkal találkoztunk az Alboinok személyében, a kerékpározás valóban élmény a nyergükben.

Szállásunkat a mátrafüredi Diána Panzió biztosította.

Mátrai kerékpártúrák

A Mátrafüredi kiruccanás során két nagyon jó, krossz, vagy akár trekking bringával is könnyen teljesíthető panorámás, tavas, váras dimbes-dombos túrautat jártunk be.

Víztározótól a Szalajka házig
Nagyon kellemes, enyhe kihívásokkal telitűzdelt bringás útvonal panorámás utakkal, erdei patakokkal, különleges engedéllyel látogatható víztározóval, hosszú lejtőkkel.

Kisnánai vár túra
Enyhe szintemelkedéses, aszfaltos út sok látnivalóval.

Gepida

Gepida

 

Hirdetés