A Mátra: mindenki szerelméről minden, ami kell

A Mátra: mindenki szerelméről minden, ami kell

Arday Attila
Arday Attila
2020/01/31
A Mátra gyalog és kerékpárral is túrára hív. Túrautak, beszámolók, ajánlatok.
Hirdetés

A Mátra minden magyar szerelme. Tán azért mert határainkon innen a legmagasabb, a Kékes 1014 méterével az élen, tán azért mert így is nagyon szelíd. Talán a meséinek, Öreg néne őzikéjének vagy éppen Vidróczki alakjának köszönhetően.

A Mátra, ha gyalog vagy

A mindig szelíden hívogató Mátra szép túraútjairól – a nehézségi fok, szintkülönsbég, menetidő, leírás, térkép – itt olvashatsz részletesen.

Szép vulkáni formák, pompás kilátások sorozata a főgerincen. Ha a panorámatúráért jönnél ide, itt tudhatsz meg többet.

Gyönyörű fekvésű falvak, szálláshelyek a parasztháztól a luxuskategóriáig, új libegő (ami egyben az első is a Mátrában, a Mátrafüredhez tartozó Sástónál) és szerte az országból jó megközelíthetőség az M3-as autópályának köszönhetően: ez mind a Mátra.

A Mátra: vízesések hazája

Nem utolsósorban gyönyörű vízeséseket is találsz itt, a Mátrában, a keleti végén Mátrakeresztes, a nyugati végén Parádfürdő közelében. Akár vízezésről vízesésre is túrázhatsz, íme a részletek.

Ilona vízesés
Ilona vízesés
Mozgásvilág

A fenséges Ilona-völgyi vízeséshez külön kerékpártúrát is lehet szervezni, itt a mi ajánlatunk és élménybeszámolónk erről, fontos tudnivalókkal.

A Mátra kerékpárral

A jó utakkal, szálláslehetőségekkel teli Mátra egy kerékpártúrához általánosságban is remek választás. Meg is alkották a Csendes Mátra bringakört, amely többek között az immár legendás Három falu templomát, Galyatetőt és Mátraházát is érinti. Nem mellesleg fantasztikus kilátással kecsegtet a Magas-Tátrára. A csodaszép biciklitúra leírását, nehézségét, távját, szintemelkedését itt ismerheted meg.

De ha már a Mátrában járunk, ne hagyjuk ki a Kékest sem, ha már kerékpárral feljuthatunk az ország tetejére. Gyöngyösről igazán combos kis túra vezet fel, van benne szintemelkedés rendesen. A Hazánk legmagasabb pontja elnevezésű biciklitúra leírását, részleteit itt olvashatod el.

Kilátás az út széléről
Kilátás az út széléről
Mozgásvilág - Paraferee

A Mátra családdal, kerékpáron

Ha családdal biciklizel a Mátrában és a kisebbek is tekernek, akkor azért mást javasolunk. Ebben az esetben a Mátraszentlászló–Galyatető családi kerékpártúra, mountainbike-kal biztosan jó választás, hiszen jóval kevesebb benne a szint, miközben a hossza hasonló. Ha pedig igazán élménnyé akarod ezt tenni az egész családnak, egy korábbi felhívásunkban itt minden részletet megtalálhatsz, szállásajánlattal, látnivalókkal, leírásokkal.

Az előző túrához kapcsolódó élménybeszámolót itt olvashatod.

Kerékpártúra a Mátrában
Háromfalu templománál
Mozgásvilág - Paraferee

Az előzőnél hosszabb és nagyobb szintemelkedéssel jár, de szintúgy való mindenkinek a családi Galyatető-túra kerékpárral. A Mátrafüred és Mátraháza között található Görgő-bikki pihenőtől indul, és egy nagy kanyarral, Három falu templomát is érintve jut el a Mátra második legmagasabb pontjára. Leírás és részletek itt.

Hirdetés