Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől Hír

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2021/10/18
Ha már annak is örülsz, hogy kihelyeznek egy P-alakú korlátot kerékpártámasznak, akkor ettől le fogsz hidalni.
Hirdetés

Napjainkra nagyjából a legtöbb városlakó agyában rögzült az a program, hogy a "kerékpár" és "közösségi" szavak hallatán egy közbringa (például BuBi) képe kell megjelenjen lelki szemeink előtt. Ezt a programot most módosítanunk kell, mert ha még a "tároló" szó is képbe kerül, akkor egy Magyarországon még gyerekcipőben járó szolgáltatásra kell ezentúl gondolnunk, amire Európa más országaiban már számos példát találunk.

Közösségi kerékpártároló rendszer

A közösségi kerékpártároló rendszer lényege, hogy saját kerékpárunknak nyújtson biztonságos, a lopástól, valamint az időjárás viszontagságaitól is védett tárolási lehetőséget. Ebbe a zárt, rekeszből álló rendszerben a felhasználó saját kerékpárját tudja manuálisan elhelyezni úgy, hogy az teljes biztonságban van. Nagyon leegyszerűsítve ez egy doboz (vagyis több ilyen doboz egymás mellett/felett), egy kerékpártároló szekrény, amibe beguríthatjuk a bringánkat, amíg egyéb dolgainkat intézzük.

Mennyire biztonságos?

A rekeszek mindegyikében beépített biztonsági rendszer van kiépítve, amely riaszt, ha élő állat vagy gyermek jelenlétét észleli a tárolóba zárva. A rendszer egy infravörös mozgásérzékelő segítségével végzi a letapogatást az ajtó zárását követően. Abban az esetben, ha mozgást érzékel, az ajtót rövid időn belül kinyitja. Szintén biztonsági funkció, az ajtóba épített érzékelő, amely a tároló rekesz felfeszítése és külső ütlegelése esetén riaszt. Mindkét riasztást egyedülálló módon elsősorban az érintett bérlő kapja SMS vagy egyéb üzenet formájában, vagy mobil applikáció segítségével. 

Egyéb biztonsági elemekkel is rendelkezik a rendszer, ami nem riaszt, hanem segíti és könnyíti a használatot. Ilyen például az ajtóba épített gázrugó, ami nem csak az ajtó nyitásáért felel, hanem a kerékpár tárolását is könnyebbé teszi azáltal, hogy az ajtót nem engedi visszacsukódni, valamint nyitás határolóként is szolgál.

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-6
Közösségi kerékpártároló rendszer
Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-6
Forrás: Neuzer

Hogyan működik?

A rendszer szolgáltatásai között az egyik leghasznosabb az előfoglalás lehetősége. Ennek használatával a felhasználó már az odautazása előtt lefoglalhat magának egy rekeszt, így biztos lehet abban, hogy a szolgáltatást várakozás nélkül megkapja.

Minden egyes rekesz rendelkezik megvezető és megfogó szerkezettel. Ezek segítik a kerékpárt biztonságosan megfogni és biztosítják továbbá azt is, hogy se a rekesz, se a kerékpár ne sérülhessen a berakás és a tárolás alatt. Az ajtóba építve található bennük egyedi azonosításra alkalmas kártyaolvasó is, ami lehetővé teszi, hogy csak az arra illetékes személy használja és nyithassa ki a rekeszt. A kerékpár kivételekor a felhasználó azonosítja magát, majd az elektronika a rekesz ajtaját kioldja. Az ajtó nyitását követően a kerékpár kivehető.

A rendszer működésének logikája az, hogy az ügyfél érdeke legyen a rekesz bezárására a tárolási folyamat végén.

Ezt úgy éri el, hogy addig, ameddig az ajtót be nem csukja, a bérlést a rendszer nem állítja le. Ennek következtében a használaton kívüli rekeszek mindig zárva lesznek, ezáltal kevesebbet kell takarítani, karbantartani, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket. Nem elhanyagolható az sem, hogy a városképnek is dísze lehet a megfelelő helyre elhelyezett és karbantartott rendszer.

A tárolórendszer felépítése

A tárolórekesz modulárisra lett tervezve, alakjának köszönhetően többféle módon is sorolható.

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-1

Egy szintes, egy soros, egyenes kialakítás

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-1
Forrás: Neuzer

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-2

Egy szintes, egy soros, körcikk kialakítás

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-2
Forrás: Neuzer

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-3

Egy szintes, egy soros, kör kialakítás

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-3
Forrás: Neuzer

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-4

Egy szintes, két soros, egyenes kialakítás

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-4
Forrás: Neuzer

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-5

Két szintes, két soros, egyenes kialakítás

Közösségi kerékpártároló rendszer a Neuzertől-5
Forrás: Neuzer

Valamint két szintes, egy soros, körcikk kialakítás, illetve két szintes, egy soros, kör kialakítású.

A rendelkezésre álló hely kihasználtság miatt a kétszintes kivitel a legjobb. Ebben az esetben a második szinten lévő rekeszek belső mechanikai szerkezete és kezelése különbözik, amire azért volt szükség, hogy a felhasználó könnyen el tudja tárolni a kerékpárját a felső szinten. 

Az emeleten lévő szekrények esetén a kerékpárt tartó sín kialakítása és a kerékpár megfogatása az, amiben eltér az alsó szekrénytől. A sin görgőkön fut, kihúzható, valamint lebillenthető és magára a sínre van felszerelve a kerékpárt tartó szerkezet is. A kihúzás és billentés után a felhasználó könnyen fel tudja rá tolni a kerékpárját, és rögzíti azt. A sínen elhelyezett fogantyút használva felemeli, majd a görgőkön betolja a tároló rekeszbe.

A tervezők gondoskodtak arról, hogy a mozgató mechanizmust felhasználó ne tudja túlhúzni, és túltolni se, valamint a görgők és a megvezetésük által csak jó pozícióba lehet visszatolni.

Dizájn, ergonómia, strapabírás

A kerékpártároló formai karakterét, arculatát a minimalista stílus határozza meg. A legfőbb tervezői szempontok a funkcionalitásban a felhasználóbarát tervezői gondolkodásmódban az ergonómiai törvények figyelembevételével bontakoztak ki.

A tároló automata vezérlőegységének tervezésnél elsődleges cél volt az eszközök vandálbiztossága és időjárásálló kialakítása, valamint a kezelőfelület ergonómiájának megfelelő kialakítása. A tároló rekeszek vezérlésének tervezéshez hozzátartozott a mechanikus, elektromechanikus és azokat vezérlő elektronikus rendszerek megtervezése (PLC, zárak, érzékelők) is. A tároló automatát vezérlő számítógépes rendszer egy mobilinternet modem segítségével csatlakozik a tároló rendszert működtető informatikai infrastruktúrához.

Hol található ilyen kerékpártároló rendszer Magyarországon?

Az első darabok Győrbe lettek letelepítve, illetve több rekesz van még potenciális vevőknél, akik tesztelik, és javaslatokat, észrevételeket adnak a gyártónak a további fejlesztéshez.

Elektromos teherhordó kerékpárok a Neuzertől-5
A K+F fejlesztés a GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00037 pályázat finanszírozásával valósult meg.
Hirdetés