Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei

Bognár Tamás
Bognár Tamás
2024/02/28
Túrázni, tavakat kerülni, kirándulni sokféle kerékpárral lehet. Mi most bemutatunk nektek néhányat a lehetőségek közül a KTM kínálatából.
Hirdetés

Végre megérkezett a jó idő, egyre többen gondolkodnak el azon, hogy hová kellene menni bringázni egy jót. A Balaton, a Velencei-tó, vagy éppen a Tisza-tó is kiváló túra célpontok, mivel a téli uborkaszezon után szinte szintkülönbség nélkül lehet körbetekerni őket, így kezdetnek megteszik. Ha ezekkel megvagyunk akkor pedig jöhetnek a még nagyobb, vagy több napos túrák. Ezekhez ajánlunk most nektek néhány KTM bringát. 

Elektromos vagy "bio"?

KTM Macina Gran 710 ABS

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-9
Fullos elektromos igásló ABS-el
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-9
Forrás: KTM

Elektromos kerékpár

Ez kb olyan mint a Q7-es Audi az autók között. Mindenből nagy és sokat tud, masszív, de pontosan azt teszi amit várunk tőle. Lehet berzenkedni, de egyre többen indulnak elektromos kerékpárokkal túrázni, tavakat kerülni, mivel nem mindenki szeret kihívásként megélni egy 80-100 km-es kört, vagy egyszerűen nincsen olyan erőnléte amivel átmehetne a Pilisen egy jó esztergomi fagyiért. Ennak a bringának 750 Wh-s akkumulátora van az alsócsőbe beépítve, ami akkora kapacitást jelent, amivel ECO módban akár körbe is tekerheted a Balatont! 

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-10
Férfi és alacsony átlépős kivitelben is
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-10
Forrás: KTM

Nem mellékesen a 4. generációs Bosch CX motor dolgozik benne, ami akár 85 Nm-es nyomatékkal tud segíteni az emelkedőkön, vagy húzni a gyerekeket az utánfutóban. Ez már a Smart System-es rendszer, tud kapcsolódni a telefonodhoz is. Mivel egy masszív gépről van szó, a Bosch és Magura közös fejlesztésű ABS rendszere is helyet kapott rajta, ami nem csak azért jó mert nem hagyja megcsúszni a kereket, hanem azért is, mert kvázi elegendő csak az első féket húzni, a fékerőelosztó teszi a dolgát. Fel van szerelve mindennel ami akár a napi munkába járáshoz, akár az Alpokban túrázáshoz szükséges lehet. Nagy teljesítményű Busch and Müller lámpa 300+250 LUX fényerővel, minőségi csomagtartó, 11 sebességes Shimano Deore XT váltórendszer, és persze a komfortos Ergon markolat. Nehezen lehetne többet kívánni. Kapható belőle úgynevezett alacsony átlépős váz is, ami nem egyenlő a nőivel, tőlünk nyugatra egyre többen ezt választják, mivel nagyon könnyű le és fölszállni rá. 

KTM Macina Cross LFC

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-2
Macina Cross LFC
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-2
Forrás: KTM

Kicsit kedvezőbb áron is van ugyanilyen teljesítmény, méghozzá ebben az enyhe terepre is alkalmas felszerelt elektromos cross trekking bringában. Ugyanúgy a Bosch 750 Wh-s akkuval ellátott Performance CX rendszere dolgozik benne, annyi hogy nincsen benne az ABS rendszer, és egy középkategóriás 10 sebességes Shimano Deore váltórendszer működteti. Tehát spórolósnak azért nem nevezhetnénk. Terhelhetősége nem kevesebb mint 146 kg, ami azt jelenti, hogy méretes kosarasokat is biztonsággal ki tud szolgálni. 

Gondozásmentes

KTM Kent 11 Alfine

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-3
Clark Kent is megirigyelné!
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-3
Forrás: KTM

Ha szereted a letisztult vonalakat, akkor lehet a Kent lesz a te választásod. Igaz ez akkor is, ha a hétvégén túrázásra használd bicóddal egyébként a hétköznapokon munkába jársz. Miért? A 11 sebességes Alfine agyváltó gondozásmentes kivitel, akárcsak a Gates Carbon Drive szíjhajtás. Ez nem fogja összeolajozni a nadrágodat, nem kell hetente tisztítani, dzsuvázni, kenni, ez csak megy és teszi a dolgát, méghozzá csendben! Ez a másik nagy előnye a láncváltós rendszerekhez képest, hogy néma, ami a jó minőségű utakon is jól jön, de a rosszakon, amiből itthon van bőven, meg főleg!

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-4
Női kivitelben is kapható
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-4
Forrás: KTM

Fel van szerelve ez is mindennel amire szükség lehet, legyen szó nagy teljesítményű lámpaszettről, vagy sárvédő/csomagtartó kombóról. Nincsen rajta semmi csicsa, csak amire szükség van. 14.9 kg-os súlya kimondottan jónak számít, és mivel 134 kg-ig terhelhető, ezért van még benne lehetőség bőven. 

Világjáró

KTM X-Strada LFC

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-8
Az igazi világjáró
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-8
Forrás: KTM

Régen „randonneur” bringáknak hívták az ilyen multifunckiós célszerszámokat, most pedig divatosan „gravel bike” névre hallgatnak. De mindegy is, a lényeg, hogy ezekkel akár föld körüli útra is indulhatsz, a bicaj bírni fogja. Ha jobb erőnlétben vagy, akkor az országúti jellegű kormánynak köszönhetően tempós haladásra is képes leszel. Nyilván napi bejárós bringának is tökéletes, de hazánkban azért vélhetően nem ilyen kategóriás gépet támasztanak le a céges tárolókban a dolgozók. Sajnos. Mivel egy kiváló kerékpárral a napi ingázás is élvezetesebb. 40 mm széles mintás gumikon gurul az LFC, simán mehetsz vele földutakon is, hiszen erre is tervezték, de országúton sem fog kétségbe esni. Elől ugyan nincsen benne teleszkóp, viszont a karbon villa azért szépen nyeli el az út felől jövő rezgéseket. 2x10 sebességes Shimano GRX váltórendszert kapott, ami országúti jellegű fékváltókarral rendelkezik, viszont hidraulikus tárcsafékek lassítják, így csomagokkal megrakva sem lesz gond a lejtőkön. A komplett gép mindössze 12 kg-ot nyom, ami nagyon jó érték ebben a kategóriában. 

Fitnesz kerékpár

X-Strada 20 Fit

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-5
A fitnesz bajnok
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-5
Forrás: KTM

Sokan vannak akiknek egy országúti kerékpár túl kényelmetlen, a teljesen felszerelt trekking kerékpár pedig túl „papás”. Na a fitnesz bringákat pont nekik találták ki. Az X-Strada 20 igazából egy gravel kerékpárba oltott sportoló. Elférnek benne a ballonos, és kényelmet nyújtó 40 mm-es gumik, simán lemehetsz vele terepre is mivel a karbon villája egyrészt alkalmas rá, másrészt jól elnyeli az út felől jövő rezgéseket. Egyenes kormányának köszönhetően pedig kényelmes üléspozíciót tudsz felvenni. 2x10 sebességes Shimano GRX váltórendszerrel van ellátva, ezen sportosak a fokozatok, de a hegyre is fel tudsz majd menni vele. Mindössze 10.8 kg-ot nyom a gép, és ha néha-néha mégis szükséged lenne sárvédőre vagy csomagtartóra, akkor azokkal is felszerelhető!

Budget kategória

KTM X-Life Road

Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-10
Aki a feketét túl komornak találná
Igáslovak és fitnesz királyok-Bemutatkoznak a KTM túragépei-10
Forrás: KTM

Nyilván nem mindenki szeretne ennyi pénzt kiadni mint amennyibe az előző túragépek kerültek, de szerencsére a KTM kínálata olyan széles, hogy bárki találhat magának, és a pénztárcájának megfelelőt. Az X-Life Road egy belépő szintű cross trekking kerékpár, tehát nyugodtan el lehet vele közlekedni a földutakon is, van benne egy Suntour teleszkópos villa is ami csillapítja az út felől jövő ütéseket, de ha akarod, akkor teljes felszereléssel (sárvédőszett, csomagtartó) is el lehet látni, mert a megfelelő furatok ott vannak a vázon. Persze az osztrák gyártónál attól hogy valami belépő szintű, még nem fogsz találni gagyi alkatrészeket. Teljes Shimano váltórendszere van, és hidraulikus Tektro tárcsafékek állítják meg a száguldásban. Szerencsére nem csak a „vidám németes” fekete színben kapható, hanem van egy sokkal dekoratívabb kék verziója is. 

 

Hirdetés