Ez történik a térdeddel télen

(x) - Támogatott tartalom
2016/11/25
Hidegben is jó sportolni, de van, amire oda kell figyelni.

A térdízületi panaszok igen gyakoriak jóformán bármely korosztályban,

köszönhetően összetett szerkezetének, normál életvitel mellett is jelentős mechanikai megterhelésének, a melegítő, védő lágyrész köpeny "hiányának" is.

Az elmúlt évtizedekben egyértelműen megszaporodott a térdkalács porcfelszínek bántalma, felpuhulása okozta tünetekkel jelentkező betegek száma. Számos vizsgálat, tanulmány foglalkozik az okok kiderítésével. Szerepe van ebben a testi akcelerációnak, a táplálkozásunk megváltozásának, az életformának is.

Ugyanakkor érdekes és figyelemfelkeltő észlelés, hogy

a kontinentális éghajlaton élőknél a jelenség gyakoribb a relatív kiegyensúlyozottabb hőmérsékletű földrészeken élőkénél.

 

Image by via Attribution Engine. Licensed under CC0.

 

Egyik feltételezett magyarázat, hogy első sorban a téli hideg ártalmas: a térdkalács ín mögötti zsírtest (Hoffa test) közvetett védő feladata romlik úgy, hogy a hideg hatására a keringése csökken, és a mozgáskoordináció rendszer (számos helyzetérzékelő idegi elem található itt) mellett közvetett módon az ízületet bélelő nyálkahártya anyagcseréje is valamelyest romlik. Utóbbi termeli azt a csúszó-kenőanyagot, mely egyrészt csökkenti a porcfelszínek súrlódását, másrészt tartalmazza a porcot tápláló anyagok jelentős részét is.

A hideg testünkre gyakorolt egyik hatása a kis erek összehúzódása, mely segít a kihűlés elleni védekezésben. A relatív csökkenő kapilláris keringés a térdízület szalagos rendszerének „rigidebbé” válását is eredményezi, mely a fokozott sérülés veszélyét is magában rejti.

 

Megelőzés

A rendszeres testmozgás szerencsére sokak számára szinte nélkülözhetetlen eleme a mindennapoknak, ám a hideg idő beállta a szabadtéri mozgást, sportolást végzők számára a megfelelő öltözködés szempontjából is egy komoly kihívás.

A térd-védelem számos lehetőségének egyike egy térdmelegítő segédeszköz, mely az utóbbi gondolatsor alapján "legalább" az egyik kóroki tényezőt ha nem is kiküszöböli, de jelentősen csökkenti azt. Javasolt a használata első sorban a hűvösebb idők beálltakor a szabadtéri sportok alkalmával, arra érzékenyek számára a hidegben való tartózkodáskor is.

 

Dr. Bokrétás András
ortopéd-traumatológus főorvos
akupunktőr orvos

  


 

Magyar Termék Térdmelegítő

Térdmelegítő mely neoprén anyagból készült, hazai gyártásban. Kerékpározáshoz, motorozáshoz kiválóan alkalmas.

Hátul nyitott, egyedi tépőzáras kialakítás. Ezek a specifikációk lehetővé teszik, hogy könnyedén , gyorsan fel és levehető, nadrág szárára kívülről is felvehető, mozgásban nem zavaró.

Térdmelegítő
Térdmelegítő

7.990 Ft/pár
 

Tovább