Hallottál már a bringapólóról? Megkérdeztünk egy hozzáértőt!

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2008/06/18
Röviden, tömören: A bringapóló alapvetően nagyon egyszerű és mókás játék :-) A Millenáris kerekasztal egy tagját kérdeztük a bringapóló kialakulásáról, szabályairól és arról, hogy hol lehet kipróbálni.
Hirdetés

Mi kell hozzá?

- Kell hozzá egy bringa, egy bringás és egy ütő.
- Kell egy betonfelület, amit kinevezel pályának.
- Annak egy-egy oldalán kapuk (bólyák, lakat, táska akármi a kapufa)
- 2 csapat (min. 3-3 fő) játszik egymás ellen, kergetik a labdát, cél a gólszerzés.


Főbb szabályok:

- kezdéskor az alapvonalról indulva a pálya közepén lévő labdát kell megszerezni (kb. mint vizilabdában a "ráúszás")
- utána kergeted a labdát, amit elősorban az ütővel ill. esetenként a kerekekkel irányítasz, terelsz a kapu felé
- lábat letenni nem ér! ha leteszed, nem üthetsz ill. a pályán kívül elhelyezett tárgyat (pl. egy lakat) meg kell kerülnöd, utána állhatsz vissza játszani (utóbbi szabályt a pötyögő edzéseken rugalmasan kezeljük :)
- ütő a jobb kézben!
- ütővel támadni, verekedni, az ütőt kormány szintje fölé emelni nem szabad
- minden játékos minden poszton van, tehát nincsen kapus v. csatár, mindenki csinál mindent


A szabályok ismertetése után még tovább faggatóztunk...


 
Mióta van Magyarországon a sport?
Magyarországra egy kanadai bringás srác Timothy Wyatt "hozta el nekünk" ezt a sportot. Korábban is játszották már itthon és világszerte (1800as évek vége, 1900as évek eleje), de aztán a feledés homályába merült a történet. Újkori bringapóló, ha jól tudom, akkor az 1990es évek közepétől van, az USA-ban és Kanadában kezdték el újra űzni.

Legjobb, örökhajtású, azaz fix / fixi bringával a játék (előre tekered, előre megy, hátra tekered, hátra megy) mivel ez a legősibb típusú kerékpárfajta az, amivel a kerékpáros szinte eggyé válik a géppel, együtt mozog ember és gép, különleges technikai tudást igényel a kerékpár hajtása, megállítása stb.

Fixi bringákkal túlnyomóan az amerikai futárok közlekedtek a nyolcvanas évek vége kilencvenes évek elején, így a bringapóló is elsősorban a bringás futárokhoz köthető. Ez csupán a kezdet :) azóta természetesen (itthon meg aztán abszolút!) nem futár-sport, hanem kerékpáros sport (lesz)!

Nem fixi bringával is űzhető, csak azzal nehezebb manőverezni :)
 
Timre visszatérve: 28 éves srác, aki Kanadából tavaly áprilisban indult európai körútra bringával. (már visszament) Bejárta fél Európát (Anglia, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Olaszország, Románia, Lengyelország), ahol mindig igyekezett kerékpáros emberekkel megismerkedni ill. meglátogatni a kerékpár-pályákat (velodromokat). ő Vancouverben játszik bringapólót évek óta a barátaival és utazgatásai során mindenhol megmutatta, megtanította ezt az újkori bringás őrületet, segített ütőket készíteni az új barátainak :-) Abszolút nem tudatosan csinálta, csak a móka kedvéért, de végülis ő terjesztette, népszerűsítette Európában a bringapólót, így már Manchester, Berlin, Bécs, Budapest, Varsó bringásai is "megfertőződtek".

Az ütőket az elején műanyag pálcákból és levágott PVC csövekből csavarokkal csináltuk / csinálták a fiúk :) (OBI alapanyagok, ahogy Tim tanította), majd síbotokból, sőt még az üres dezodoros flakont is kipróbálták egyesek, hátha abból jó ütőfej lesz :) Azóta a sok egyéni és közösségi kísérletezgetés után profi ütőket gyárt mindenki magának ill. Ropy mester csinált bambuszból és fából már nagyon sok ütőt.

A labda pedig (általában) görkori-hokihoz használatos labda.
 
Hivatalos edzés jellegű edzés (egyelőre) nincs, csak lemegyünk, játszunk, esünk-kelünk-borulunk, tanítgatjuk egymást.


A millenárison kívül hol űzik még a sportot? (Győr, és Baj maradt meg bennem), illetve akii kíváncsi, hol tudja kipróbálni?
 
Elsősorban a Millin (Millenáris Velodrom XIV. Szabó József u. 1-3.) szerda 16-21 és szombat 10-15 óra között van a játék (míg az íves pályán meg sportolók és amatőrök edzenek), de ezen kívül spontán szerveződés ill. az időjárási viszonyok alapján főleg télen, a hóban voltak aluljárókban is edzések / meccsek.

A Millin vannak köz-ütők, amiket bárki használhat. Lejön, lepacsizik, nézi, hogy mi-hogy megy, beszáll játszani - ennyire egyszerű :)
Győrbe is elvittük a játékot ill. a Millin megtanítottunk pár győri srácot és ők hazavitték :) de szerintem egyelőre csak alkalmanként szórakoztatják magukat, konkrét csapat egyelőre tudtomásom szerint ott sincs.
 
Baj a magyarországi teremfixi paradicsom! Teremfixi= fix hajtású, egy az egy áttétes (tehát az első és a hátsó lánctányér mérete megegyezik) kerékpárokkal bringafoci, akrobatikus kerékpározás (pl. mint a kínai cirkuszból ismert egymás tetejére mászás) stb.
Idén márc. 15-én volt Bajon a Teremfixi OB, amire a kevés magyarországi csapat (Baj és Csongrádra emlékszem így kapásból) mellett voltak szlovákok, osztrákok, sőt még hong-kongiak is :) Utóbbiak gondolom, nem OB eredmények, hanem tapasztalat, megmérettetés és pontok miatt jöttek.

Bajon annyi történt, hogy ámultunk-bámultunk :) és a bringafocis srácoknak elmeséltem, hogy van bringapóló, nézzenek utána a neten, jöjjenek fel a Millire és ha benne vannak, jövőre az OB-n csináljuk minimum egy bemutató játékot ill. ha addigra sikerül megcsinálni a sportággá nyilvánítást, akkor legyen verseny.


Csak hobby szinten űzik itthon, vagy vannak komoly csapatok, esetleg klubok?
 
Egyelőre hobby szint, hivatalossá tétel, versenyek stb. folyamatban.


Kinek ajánlanád a sportot? Gyerekeknek, időseknek?

Bárkinek ajánlható kortól, nemtől függetlenül, csak biztonságosan tudjon kerékpározni - végülis egykézzel kormányozol, a másikban ütő.


Irány a Milli! (Nem összetévesztendő a Millenáris Parkkal!)

 

 

Hirdetés