Futár-punk vagy profizmus? - válaszút előtt a bringapóló Hír

Debreczeni Attila
2010/09/03
Szeptember 12-én alkalmunk lesz végig követni a Bringapóló bajnokságot. Ennek kapcsán beszélgettem a bajnokság egyik szervezőjével Terpó Mátyással (Kamaz).
Hirdetés
Szeptember 12-én kerül megrendezésre a McDonald’s BringaMánia Nap a Zuglói Millenáris Velodromban. Itt alkalmunk lesz végig követni a Bringapóló bajnokságot. Ennek kapcsán beszélgettem a bajnokság egyik szervezőjével Terpó Mátyással (Kamaz).
Szeptember 12-én a McDonald’s BringaMánia Napon megrendezésre kerül a Bringapóló bajnokság. Első kérdésem mi is az a bringapóló? Leginkább a lovaspólóval lehetne párhuzamba állítani. Két csapat ütőkkel kerget egy teniszlabda méretű golyót. A cél, az ellenfél kapujába juttatni a labdát. A sportág története több mint 100 évre vezethető vissza. A II. Világháború után sok országban visszafejlődött, nálunk el is tűnt a sportág egy időre. 2007 augusztusában Pedro és Tim (külföldi futárok) hozták vissza a köztudatba. Mi már kisméretű, kemény felületű, palánkkal körbevett pályán játszunk, de játszanak még füves pályán is.
 
80993-bringapolo1.jpg
 
Jól tudom, hogy a bringapólósok már megjárták a Vb-t és az EB-t is? Igen. Egy különítmény a genfi Európa-bajnokságon vett részt, három csapat pedig a berlini Világbajnokságon állt helyt. Az első európai szintű megmérettetés nem is ez volt, hanem az idei futár EB keretén belül megrendezett bringapóló bajnokság, aminek Budapest - ezen belül a Millenáris Velodrom és a Csepel Művek területe adott otthont. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk mindhárom versenyen. A VB-n a főtáblán szereplő Budapest Bike Polo Team a 46. helyezést érte el a 64 indulóból. A főtábla 14 megüresedett helyére 48 csapat jelentkezett, itt versenyzett a másik két magyar csapat is. A mi csapatunk 7 pontot gyűjtött ez a 27. helyre volt elég, tehát nem juthattunk be a főtáblára. Viszont játszottunk rengeteget a többi csapattal versenyen kívül.
Hogyan képzelje el az ember? Mennyire a győzelemről szól a bringapólósoknál ez a sport és mennyire a buliról? Nyugaton ezt a sportot leginkább a kerékpáros futárok űzik buli szinten. Hazánkba is két futár hozta vissza 2007 augusztusában. Azonban, tisztán látszik egy profi irányvonal, ami kezd kitörni a futár punk és az underground világából. Az ütők kifinomultsága, a kerékpárok geometriája, a fékrendszerek, a küllővédők, arc és lábszárvédők, és a kettő alatti - fix, vagy egysebességes - áttételek is mind ezt mutatják. Épeszű ember ilyen kerékpárral nem közlekedik, pláne nem dolgozik.
 
80993-bringapolo2.jpg
 
Jól tudom, hogy egy cseh csapat is eljön megmérettetni magát? Ha igen akkor ennek kapcsán azt is megkérdezem, hogy hol helyezkedik el a magyar bringapóló a világhoz képest? A csehek már játszottak nálunk a futár Európa-bajnokságon, tehát nem lesz idegen előttük a terep, viszont a Világbajnokságra nem jöttek ki. A magyar bringapóló válaszút előtt áll. Vagy megmaradunk undergroundban, vagy a profizmus felé vesszük az irányt. Erőnléti, ügyességi edzésekkel, összeszokott csapatokkal, saját pályával. Nem vagyunk behozhatatlan hátrányban, de érzékelhető a fejletlenségünk. Az eddigi nagyobb versenyekre kiírtak 64 helyet, azt szétosztották a nagyobb városok között, aztán akik közel laktak, vagy tudtak olcsó repülőjegyet szerezni, azok elmentek. Az idei VB-re már 112 csapat jött el, ezért elképzelhető, hogy a jövőben régiós előselejtező versenyeket fognak tartani.
Szerinted kik azok, akiknek érdemes póló-ütőt ragadniuk, és lejönni, ütni a labdát? Aki szeret bringázni, és kedveli a csapatsportokat. Előny, ha nem fél a sérülésektől, és van egy strapabíró kerékpárja. Ütőt adunk kölcsön, idővel majd úgyis készít magának…
Mi az, ami téged személy szerint megfogott ebben a sportban? A csapatjátékjelleg a technikai sportokban nem igazán jellemző. Itt viszont minden erről szól. Az embernek is és a gépnek is ki kell bírnia a mérkőzést, és összhangban kell lenni a csapattársakkal. Fontos a kommunikáció, és a helyzetfelismerés. Minden fékezést meg kell tervezni, nem lehet ész nélkül húzni a csíkot, mert egy meccs alatt kidurrantod a gumit, ami amúgy hármat is kibírna. Ész, technika, csapatszellem. Ez fogott meg.
 
Nézz meg róla egy videót: klikk ide!
Hirdetés