Bajnokavatóra készül a Millenáris Velodrom

Mozgásvilág.huhttp://www.mozgasvilag.hu/
2008/08/12
A forró betonkatlanban színes mezekben ötvennel-hatvannal száguldó, elképesztő szögben bedőlő bringások, hajmeresztő előzések és még izgalmasabb hajrák várják az idei év legrangosabb pályaversenye, a Magyar Köztársaság Pályabajnokság közönségét augusztus 21-től a zuglói Millenáris Velodrom ban.
Hirdetés

A négy napos versenysorozat résztvevői utánpótlás, felnőtt és masters kategóriában többek között látványos repülőverseny en, egyéni és csapat üldöző időfutam okon, sprint csapatverseny ben, pontverseny ben, valamint a Japánból származó, ám külföldön is egyre népszerűbb keirin verseny ben mérkőznek meg egymással.

A keirin a sprintverseny továbbfejlesztett változata , melyben a versenyzőket kismotor vezeti a verseny távjának feléig. Itt a motor kiáll, a versenyzők pedig lökdösődve, teljes erőbedobással igyekeznek elsőként befutni, a célnál nem ritka a hetven kilométeres óránkénti sebesség sem . Japánban a sport elképesztő népszerűségnek örvend, nem utolsósorban azért, mert úgy lehet rá fogadni, mint nálunk a lóversenyre.

 

A Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség által szervezett versenyen amatőr futamok is lesznek, melyekre bárki benevezhet 200 forint ellenében . Számukra csütörtökön 5-kor 200 méteres , vasárnap fél 12-kor 3000 méteres időfutam, valamint pénteken 10:40-kor egy sprint csapat időfutam szerepel a kiírásban. Érdeklődés esetén csütörtök és péntek késő délután további amatőr futamok is lesznek , részletek a helyszínen.

 

A profi versenyprogram 21-én csütörtökön reggel 10-kor a 200 méteres kvalifikációval indul, és vasárnap délután a pontversenyekkel zárul. A négy nap során délelőtt 10 és 12 óra, délután pedig 4 és 7 óra között rendezik a futamokat. Az esőnap 25-e, hétfő. A részletes program a Velodrom.hu oldalon található:

 

A belépés mindenki számára ingyenes , a rendezvény alatt az emeleti Gébics büfé hosszított nyitvatartással üzemel.

 

Az amatőr futamokon induláshoz amatőr licencet kell váltani , mely a helyszínen is igényelhető 1500 forint és egy igazolványkép ellenében.

A Millenáris Velodrom ban a heti két nyílt napon bárki ingyenesen edzhet az amatőr licenc birtokában, melyhez balesetbiztosítás és vásárlási kedvezmények is járnak. A licenc kiváltásával Budapest egyetlen kerékpárpályája és bringás központja megmentéséhez járulhatsz hozzá. A licencigénylő lap az internetről is letölthető: http://velodrom.hu/wiki/doku.php/nyiltnap#licence

 

Millenáris Velodrom

A Millenáris Velodrom Európa legrégebbi kerékpárpályája. 1897-ben itt rendezték az első nyilvános hazai futballmérkőzést, 1928-ban pedig a kerékpáros világbajnokságnak adott otthont. A 112 éves, Hajós Alfréd tervei alapján a húszas években átépített pálya szerdán 16 és 21, szombaton 10 és 15 óra között nyitva áll bárki előtt, a belépés ingyenes. Bár az épület kerületi védettséget élvez, a korábbi Nemzeti Sporthivatal elbonthatóként, területét magánbefektetőknek átadhatóként, hasznosíthatóként jelölte meg. Ez a magyar sport bölcsőjének pusztulásával fenyeget.

Millenáris Velodrom Budapest, XIV. Szabó József u. 3. (a Récsei Center mögött)
Hirdetés