Fénylő macskaszemek

Fénylő macskaszemek

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/11/10
A Cateye kerékpár lámpái közül szemezgettünk
Hirdetés

A Cateye már régi motorosnak számít a kerékpáros komputerek és lámpák területén, így kiegészítő vásárlásakor mindenképp érdemes szemügyre venni termékeit. A sötétben tekerős kerékpárszezon kezdetével tehát csemegézünk a biztonsági jelzőfényektől kezdve a földönkívüli civilizációval való kapcsolatfelvételre is alkalmas megoldások közül.

 

Cateye Rapid 1 szett

Alulról indítva a sort, a jópofa kialakítású helyzetjelző fényt adó lámpával kezdünk. Micro-USB csatlakozón keresztül tölthető, így rengeteg helyen és erőforrás segítségével újraéleszthetjük, ha lemerül (erre egyébként legalább 5 órát kell várni teljesen feltöltött állapot és folyamatosan világító mód esetén, de akár 40 órás üzemet is kicsikarhatunk belőle). Biztonsági lámpabéli mivoltát azzal igyekszik kimaxolni, hogy 4 különböző módon is fel tudja hívni magára a figyelmet. A normál világító üzemmód mellett egy Rapid "nagyonmindenhogy" villogó, egy klasszikusan pislogó és - én ezt szeretem a legjobban - pulzáló funkcióra is képes. Minden kerékpáros lámpa tesztnél megjegyzem, hogy mennyire nem szeretem az erős fénnyel szemkápráztató villogással figyelmet felkeltő módokat (erős ködben, esőben látom egyedül létjogosultságát), viszont a pulzáló mód azt hiszem a legjobb kompromisszum. Folyamatos világítás mellett észrevehetően, de nem bántóan pulzálva változtatja a fényerőt, amivel szerintem a villogás pártiak és én is elégedettek lehetünk. Az első- és hátsó lámpa pontosan ugyanazt tudja, csak természetesen más színben. Memória funkciója arra jó, hogy ugyanabban a módban kapcsol be a lámpa, mint amiből legutóbb kikapcsoltuk.

 

Cateye Rapid 1 Forrás: Mozgasvilag.hu
Cateye Rapid 1
Kép forrása: Mozgasvilag.hu

Cateye Rapid 1 Forrás: Mozgasvilag.hu
Cateye Rapid 1
Kép forrása: Mozgasvilag.hu

 

Rögzítése a Cateye évek óta változatlanul kedvelt tekerős ráfeszítős módján történik, amivel amúgy tényleg kellően szorosan lehet rögzíteni a lámpákat, egyedül a kilógó pántvég lehet zavaró, vagy kevésbé esztétikus. Kifejezetten tetszik, hogy az alacsony profilú, újradizájnolt SP-12 FlexTight™ rögzítő kialakításnak köszönhetően az első lámpát diszkréten elhelyezhetjük a stucni alá is.

 

Cateye Volt400

A "maxirúzs", alias "minirépa", alias "kimitlátbele" formájú lámpatestbe épült a kormányra, vagy akár fejvédőre rögzíthető, 400 lumenes kerékpáros lámpa. USB-vel tölthető, Cateye tekerős rögzítésű és tök jó. A lámpa teljesítményét a méret (súly) - üzemidő - fényerő tengelyek mentén viszgálva elégedettek lehetünk, hiszen max fényerő mellett az akkuval együtt 120 grammos lámpa 3 órán keresztül láthatóvá teszi az előttünk lévő utat, 100 lumenes fényerőnél 8 óráis, 50 lumen mellett 18 óráig. A lámpa ezen kívül egy folyamatos világítás mellett fénylökettel pulzáló üzemmódot is tud, illetve a hagyományos villogásra is képes, aminek létjogosultáság maximum annyiban látom, hogy így feltüntethetik a dobozon az akár 60 órás üzemidőt is :) A Hyper Constant pulzálás viszont ködben, esőben jó lehet.

 

Cateye Volt400 Forrás: Mozgasvilag.hu
Cateye Volt400
Kép forrása: Mozgasvilag.hu

 

A lámpa fényereje közvilátás nélküli utakon, normál közlekedős tekerés mellett elegendő, erdőben zúzáshoz már nem feltétlenül. A 400 lumen egy kisebb foltban sűrűsödik középen, és amolyan hagymaréteg-szerűen oszlik szét meglehetősen széles körben. Memória funkciója arra jó, hogy ugyanabban a módban kapcsol be a lámpa, mint amiből legutóbb kikapcsoltuk.

 

Cateye Volt1200

Brutálkillerkarate kerékpáros fénycsóva, amivel nem célszerű az ég felé világítani, mert észrevesznek minket idegen civilizációk és elszipkázzák maradék nyersanyagkészletünket. Mérete ennek megfelelően nem nevezhető kompaktnak (214 gramm), de nem is a hétköznapi csinibringásoknak készült, hanem a naplementére fittyet hányó, erdőben(is) szélsebesen tekerőknek. Bár, ha jobban belegondolok, hogy külső energiaforrást nem igényel, akkor végülis a mérete is korrekt. Fényerejét három fokozatban (1200-, 450- és 150 lumen) állíthatjuk folyamatos világítás mellett, plusz a Volt400-hoz hasonlóan egy Hyper Constant, a folyamatos, 150 lumenes világítás mellett 1200 lumennel villogó üzemmóddal is bír. Az üzemmódváltó gomb kétszeri megnyomásával előcsalhatjuk belőle a 150 lumennel villogó üzemmódot, de a jól hangzó 100 órás üzemidőn kívül maximum akkor van értelme, ha lemerülőben lévő lámpánkból még szeretnénk kicsikarni némi láthatóságot. A funkciók között gombnyomással válthatunk lineáris módon, de újra bekapcsoláskor a legutoljára használt üzemmódban folytatja a működést.

 

Cateye Volt1200 Forrás: Mozgasvilag.hu
Cateye Volt1200
Kép forrása: Mozgasvilag.hu

 

Fénycsóvája gyönyörűen terül el az előttünk lévő úton, csak azt nem vesszük észre fényében, amit nappal sem vennénk észre.

Enyhén bordázott fém lámpatest-borítása túlmelegedhet, álló helyzetben ezért nem ajánlatos hosszabb ideig max fényerőn üzemeltetni. Tölteni USB-ről lehet és a Cateye tekerős rögzítésével passzíthatjuk a kormányra, ami tökéletes rázós körülményeknél is.

 

A fenti termékekkel tehát jól lefedhetjük a csak közvilágítással ellátott utakon kerékpározókat (Rapid 1) az olykor közvilágításmentes környéken is ingázókat (Volt400) és a civilizációtól minél messzebb tekerőket (Volt1200) is.

Te melyik vagy?

 

Ja, most a fenti lámpák tök jó kis akciókban vannak, nézd meg itt a listát...

 

Hirdetés
Hirdetés