Fénylő macskaszemek

Fénylő macskaszemek

Simon Ádám
Simon Ádám
2021/01/12
A Cateye kerékpár lámpái közül szemezgettünk
Hirdetés

A Cateye már régi motorosnak számít a kerékpáros komputerek és lámpák területén, így kiegészítő vásárlásakor mindenképp érdemes szemügyre venni termékeit. A sötétben tekerős kerékpárszezon kezdetével tehát csemegézünk a biztonsági jelzőfényektől kezdve a földönkívüli civilizációval való kapcsolatfelvételre is alkalmas megoldások közül.

Cateye Sync sorozat

Aki kellően kütyümániás, kedveli a high-tech újdonságokat, és ráadásul még kényelmes is (vagy szebben mondva: szereti az elegáns megoldásokat), az nem elégedhet meg a “hagyományos” kerékpárlámpák nyújtotta tudással.

A Cateye Sync modellcsalád jelenleg három tagból áll, a Sync Core első lámpából, a Sync Kinetic lassulásérzékelő hátsó lámpából és a beszédes nevű, táskára, vagy ruhára is rögzíthető Sync Wearable hátsó lámpából. A Sync modellcsalád különlegessége abban rejlik, hogy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képesek kommunikálni egymással és az okostelefonnal is. Miért jó ez nekünk?

SYNC app
Okostelefonról kezelhető lámpaszett
SYNC app
Forrás: Mozgásvilág
Első lámpa és hátsó lámpa közötti szinkronizáció

Egyszerűen nagyszerű: ha bekapcsolod az egyik lámpát, a többi is bekapcsol - tehát nem kell a hátsó lámpát tapogatva, bűvészkedve kapcsolgatni menet közben, vagy nem szükséges megállni, hogy mindezt biztonságosabban tudd megtenni, hanem elég a kormányon lévő első lámpát bekapcsolnod és máris komplett első/hátsó kivilágításod lesz. A szinkronizáció működik kikapcsolásnál is és a hátsó lámpa bekapcsolása esetén is bekapcsol az első lámpa.

Hátsó lámpák közötti szinkronizáció

A Wearable és Kinetic lámpák nem csak a ki/bekapcsolással képesek szinkronban lenni egymással, de ahogy az egyik lámpa világítási módját változtatod, az (beállítástól függően) a másik lámpán is megváltozik. Tehát, ha például romlanak a látási viszonyok, vagy váltasz forgalomtól elzárt és forgalmas útviszonyok között, elég a hátsó zsebedre rögzített wearable gombjával megváltoztatni a világítás módját, a nyeregcsövön lévő Kinetic is ugyanarra a módra kapcsol át.

Okostelefonos szinkronizáció

Mindegyik Sync lámpát párosíthatjuk a Cateye Sync app segítségével okostelefonnal, amivel számos csodát tudunk művelni. Egyrészt láthatjuk a lámpák töltöttségét százalékos formában (az alacsony töltöttségről okostelefonos értesítést is kérhetünk), illetve frissíthetjük a firmware-t. Természetesen be/kikapcsolhatjuk a lámpákat, valamint a világítás módját is változtathatjuk, illetve beállíthatjuk, hogy a hátsó lámpák szinkronban legyenek-e egymással (ki/bekapcsolás és világítási mód tekintetében is), valamint az első lámpával (csak a ki/bekapcsolás tekintetében). Illetve ezen felül plusz egy érdekesség, hogy okostelefonról keresést indíthatunk, vagyis megvillogtathatjuk a lámpát, ha esetleg nem találnánk a lakásban, vagy elhagytuk volna út közben.

Cateye Sync Core

A Sync sorozat első lámpája alap tulajdonságait illetően is igényes, prémium darab. Érdezett, tapadós borítása biztos fogást biztosít kesztyűben is, oldalra nyúló lámpabúrájának köszönhetően oldalról és hátulról is láthatóságot biztosít. 500 lumenes LED-fényét az OptiCube™ foncsorozás oszlatja el optimálisan, a 2200 maH-s akkuja max fényerőnél 2 óra, 150 lumen esetén 9 óra, 100 lumen mellett 15 óra, pulzáló módban 18 óra, illetve villogó üzemmódban 130 órát bír egyetlen feltöltéssel.

Cateye Sync Core vezetékmentes kezelhetőség
Cateye Sync Core
Cateye Sync Core vezetékmentes kezelhetőség
Forrás: Mozgásvilág

Mindössze 94 gramm, méretei: 41.5x33.5x93.5 mm.

Cateye Sync Kinetic

A fent részletezett vezeték nélküli kapcsolattal járó extraságokon felül a Sync Kinetic féklámpaként is funkciónál, a beépített gyorsulásmérőnek köszönhetően. Működése teljesen automatikus, ha lassulást érzékel, a fényerőt 50 lumennel megnöveli, így nyújtva extra információt a mögöttünk haladóknak. 

5 db piros LED-jét USB-ről tölthető akku hajtja meg, ami max fényerőnél 1.5 óra, tompítottnál 15 óra, villogó üzemmódban pedig akár 50 óra tartam is lehet.

Cateye Sync Kinetic
Cateye Sync Kinetic
Cateye Sync Kinetic
Forrás: Mozgásvilág

Mindössze 43 gramm, méretei: 74.5 x 26 x 28mm.

Cateye Sync Wearable

Nem véletlenül került be a Wearable a Sync családba is, praktikus kialakítása, nagyfokú láthatósága és sokrétű rögzítési lehetőségei miatt kedvelt és jó minőségű darab (a vezetéknélküli szinkronizációs lehetőségeken felül is). Alacsony folyamatos fényerőnél 18 órát is világít, villogó üzemmódban 45 óráig nem szükséges tölteni.

Cateye Sync Wearable
Táskára is rögzíthető, szinkronizálható és távvezérelhető is egyben
Cateye Sync Wearable
Forrás: Mozgásvilág

Éppen 21 gramm, méretei: 45.5 x 44 x 20 mm

Cateye AMPP sorozat

Ha szimpatizálsz a Cateye márkával és integrált, USB-kábelen keresztül tölthető akkus, nagyfényerejű kerékpáros lámpát keresel, akkor az AMPP (vagy ahogy mi hívjuk: ampipi) család valamelyik modelljét jó szívvel ajánlhatjuk.

Négyféle teljesítménnyel választhatjuk, ami teljesítményről a lámpa neve is árulkodik: AMPP400, AMPP500, AMPP800 és AMPP1100, ahol a névben lévő szám a lumen-értéket mutatja. A legkisebb modell is alkalmas arra, hogy ne csak mi legyünk láthatók, de az előttünk lévő utat is láthatóvá tegye, teljesen világításmentes környezetben is, persze minél nagyobb sebességnél és minél technikásabb terepen használnánk, annál nagyobb kakaó ajánlott.

400, 500, 800 és 1100 lumenes lámpák közül válogathatunk
Cateye AMPP család
400, 500, 800 és 1100 lumenes lámpák közül válogathatunk
Forrás: Mozgásvilág

A legelején felsoroltakon kívül mindegyik lámpa megegyezik a robusztus, időjárásálló házban, a kormányra, valamint opcionális konzollal a stucnira és fejvédőre is erősíthető kialakításban, az oldalsó láthatóságban, valamint az OptiCube™ lencsetechnológiában. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a foncsorozás eredményeképpen egy belülről kifelé halványuló megvilágított területet kapunk, így az előttünk lévő teret tisztán és élesen, a perifériában található tárgyakat pedig halványabban megvilágítva láthatjuk. Tehát összpontosíthatunk a közvetlenül az útra, de észlelhetjük, ha körülöttünk történik valami érdekes.

És még egy izgalmas fícsörről is említést kell tegyünk, ami nagyfényerejű lámpákról lévén szó, igencsak hasznos. Modelltől függően, négy, vagy öt különböző világítási mód közül választhatunk, a bekapcsoló gomb nyomogatásával, szépen lineárisan haladva. Ugorhatunk viszont egyet a funkciók között, ha duplán nyomjuk meg a gombot, ekkor egyből a legerősebb fokozatra vált, majd utána újabb gombnyomásra visszavált az előző módra. Vagyis használhatjuk éppen úgy, mint az autók világítását és gyorsan válthatunk a fényszóró üzemmód és a preferált tompított mód között, attól függően, hogy milyen környezetben tekerünk, vagy hogy éppen jön-e szembe valaki, vagy valami. Ehhez kapcsolódó kellemes képesség, hogy amikor bekapcsoljuk, akkor ugyanabban a világítási fokozatban fog elindulni, mint amiben a legutóbbi kikapcsolás előtt hagytuk.

Eltérnek a különböző modellek a LED-ek számában, a maximális lumen-értékben, a világítási fokozatok számában, az akkukapacitásban, az egy feltöltéssel elérhető maximális üzemidőben, a méretben/tömegben és az akkutöltöttség visszajelzés módjában is. Ez utóbbira kétféle megoldást találunk, a 400-as és 500-as modellek simán csak alacsony akkutöltöttségnél jeleznek, a 800-as és az 1100-as viszont kék ledfénnyel jelzi az 50% feletti, sárgával az 50-30% közötti, valamint pirossal a 30% alatti töltöttséget.

Cateye AMPP400

Méret/tömeg: 34x100x37 mm, 117 gramm

LED-ek száma: 1

Akkumulátor: 2200mAh

Világítási fokozatok és üzemidő: 400 lumen: 2 óra, 200 lumen: 4 óra, HyperConstant pulzáló mód: 6 óra, villogó: 60 óra

Cateye AMPP500

Méret/tömeg: 34x100x37 mm, 117 gramm

LED-ek száma: 1

Akkumulátor: 2200mAh

Világítási fokozatok és üzemidő: 500 lumen: 1.5 óra, 250 lumen: 3 óra, HyperConstant pulzáló mód: 5 óra, villogó: 50 óra

Cateye AMPP800

Méret/tömeg: 33x102x33 mm, 136 gramm

LED-ek száma: 1

Akkumulátor: 2500mAh

Világítási fokozatok és üzemidő: 800 lumen: 1.5 óra, 400 lumen: 2 óra, 200 lumen: 4 óra, HyperConstant pulzáló mód: 4 óra, villogó: 30 óra

Cateye AMPP1100

Méret/tömeg: 48x105x34 mm, 200 gramm

LED-ek száma: 2

Akkumulátor: 2500mAh

Világítási fokozatok és üzemidő: 1100 lumen: 1.5 óra, 800 lumen: 2 óra, 400 lumen: 4.5 óra, HyperConstant pulzáló mód: 6.5 óra, villogó: 50 óra

A Cateye kerékpáros lámpákat ezekben az üzletekben találhatod meg...

Hirdetés