Endura Stealth Jacket kerékpáros vízálló kabát Hír

Endura Stealth Jacket kerékpáros vízálló kabát Hír

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2012/05/23
Noha a softshell anyagok nem arról híresek, hogy rendkívüli vízálló képességgel rendelkeznek, mégis, a tapasztalatok mást mutatnak.
Hirdetés

A Cape Epic-en teszteltük!

Noha a softshell anyagok nem arról híresek, hogy rendkívüli vízálló képességgel rendelkeznek, mégis, a tapasztalatok mást mutatnak. Egy „átlagos” softshell ugyanis vízlepergető, jól szellőzik és általában nem kerékpárversenyzésre készül.

 

 

Néhány gondolat a softshell anyagokról általában


A softshell anyagból készült ruházati termékek rendkívül népszerűek manapság. A korábban használt, polár pulóver és széldzseki megoldást helyettesíti e többrétegű, szélálló és lélegző anyag. A vízlepergető tulajdonságuk egy külső impregnáló rétegnek köszönhető, mely idővel lekopik és pótolni kell. A vízálló termékek azonban 3 rétegből állnak össze. A külső puha, szivacsszerű szélálló rétegből, az alatta lévő membrán hártyából, mely a vízállóságért felel és a polár bélésből, mely melegít. Ennek az összetételnek köszönhető, hogy egy hosszabb esőben a felső réteg átnedvesedhet, ezáltal a megszűnő lélegzés miatt könnyen beizzadhat a kabát alá a viselője. Ezek a tulajdonságok természetesen nagyban függnek az anyagok minőségétől és a termék árától. Egy gyengébb minőség akár néhány hónap alatt elhasználódhat annyira, hogy megszűnik a vízállósága és elveszti jó tulajdonságait, míg egy jó minőség akár évekig is tart.

 

Az alábbiakban egy, a softshell kategóriában abszolút prémiumnak számító Endura Stealth Jacketet tettünk ki a Dél-Afrikában, a Cape Epic során uralkodó, igen szélsőséges viszonyoknak. Jöjjön a versenyt sikeresen teljesítő Szentgyörgyi Krisztián véleménye a kabátról.

Felépítés

A kabát külső anyaga szél-és vízálló, rugalmas, lélegző softshell anyagból készült. Belül, a polár bélésnek köszönhetően igen kényelmes és meleg viselet volt. A külső felületén mindenhol hegesztett varrások találhatók, melyek nagyban elősegítik a gyári adatok szerinti 10000 mm-es vízállóságot. Bevallom, ezt nem tudom sem megcáfolni, sem megerősíteni, ugyanis kerékpározás közben nem mértem le az adatok valódiságát. A szellőzést elősegítendő, a kabát oldalán és a hónalj részen zipzárral nyithatunk további szellőzőket. Egy mellzsebbel és egy hátsó zsebbel rendelkezik. A láthatóság szempontjából, fényvisszaverő csíkok vannak a vállon, a hátán és az ujjakon.

Előnyei

Kellemesen meleg viselet. Az ujjain és derékon hátul enyhén meghosszabbították, így a bringán ülve az ember csuklóin és derekán a kabát nem rövidül meg. A derék és a csukló mindig fedve marad bringa közben, ami valljuk be igen nagy előny, főleg hűvösebb időben.

Elől az ujjakon a zipzárakat kinyitva nagyon könnyű belebújni, és utána jól rásimul a kerékpáros felkarjára, nem lobog úgy, mint egy zászló.

 

 

A kabát alján körben belül gumírozás található, így a kabát jól illeszkedik a kerékpáros testére, nem csúszkál kéretlenül.

Igazán jó szél és vízálló tulajdonság. A vízcseppek azonnal leperegnek a kabát külső rétegéről.

Elülső zipzár a bal mellén jól és könnyen működik alkalmas kulcs vagy telefon tárolására az ebben elhelyezett telefon még a legnagyobb esőben sem lesz vizes.

Első hosszú zipzár könnyen működik, így menetközben is könnyen állítható. Természetesen teljes mértékben vízálló.

Hátrányai

Versenyzéshez: el kell dönteni, hogy elindul-e benne versenyezni az ember egy korai órában! Ha az idő felmelegszik nehéz összehajtogatni és zsebre vágni a mérete miatt. Ez igen kellemetlen, zavaró versenyzés közben, mivel 15 fok felett az ember elkezd izzadni benne kegyetlenül. 

Ítélet

Igazan jó szabású, sportos kinézetű, jó anyagú és minőségű szél és esőkabát! Noha téli kabátnak árulják, inkább 5-15 fok közötti időre ajánlanám edzéshez, rekreációhoz, de akár versenyzéshez is. Összességében igazan kellemes meglepetés volt benne bringázni. 

A kabátot tesztelésre a Green Serpentine Kft.-ről kaptuk tesztelésre, köszönjük!
Bővebb infó:

Hirdetés