Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató

Ambringa - Támogatott tartalom
2021/12/08
A LEVIT kerékpárok általános jellemzői közé tartoznak az innovatív megoldások, és a kiváló ár-érték arány.

Emlékeztek az Apache kerékpárokat ismertető cikkünkre? Most hazánkban is bemutatkozik a gyártó új  márkája, a LEVIT!

Sokszor igaz a régi mondás, miszerint „cipőt a cipésztől”, azaz egy terméket attól érdemes vásárolni, aki annak gyártására fókuszál, és nem össze-vissza mindennel IS foglalkozik. A cseh LEVIT márka esetében erre nem lehet panaszunk, hiszen azon belül, hogy kerékpárok gyártásával foglalkoznak, a fókusz az elektromos rásegítéses, ebike modelleken van!

A LEVIT kerékpármárka

A cseh kerékpáros kultúra igen gazdag, mind a sportolók, mind a társadalom kerékpározási aktivitása, mind pedig a kerékpárgyártók terén. A LEVIT márka is ezt a sort erősíti, hiszen kerékpárjaik a csehországi Upice városából hódítják meg a világot – itt nem csak a tervezés történik, de a gyártás és összeszerelés is! Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy az üzletek kiszolgálása, az ügyfélszolgálat rendkívül gyors, hiszen egy-egy terméknek nem kell körbe utazni a fél világot, mielőtt az öreg kontinensre megérkezne.

A LEVIT kerékpárok általános jellemzői közé tartoznak az innovatív megoldások, és a kiváló ár-érték arány. A gyártó leginkább az elektromos mobilitásra fókuszál a modellek tervezésénél, mely területen rendkívül széles kínálat várja a felhasználókat.

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-4
LEVIT Sokor Bosch motorral
Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-4
Forrás: Ambringa

Különleges gondoskodás: Care Bike-rendszer

A LEVIT bringák talán legérdekesebb, forradalmi újítása a Care Bike rendszer: minden bringa a váz fényezése során kap egy egyedi QR kódos “rendszámtáblát” a vázára a fényezés alá, amit ha beolvasunk az erre dedikált (hamarosan elérhető) appon keresztül, akkor láthatjuk a bringa előéletét (ki a gyártó, kereskedő, tulaj, illetve tulajdonosok, ha használt gépről van szó), illetve a vázszámát, akkumulátor számát és a részletes felszereltséget. Ennek az újdonságnak mindenki örülni fog majd, kivéve a tolvajokat! Ugyanis, ha "neadjisten" esetleg ellopnának egy LEVIT kerékpárt, bármikor könnyen be lehet azonosítani a bringát és tulajdonosát a későbbiekben. Ennek a rendszernek a fejlesztésében a LEVIT az egyik főszereplő, ezért első körben csak a LEVIT kerékpároknál jelenik meg, ugyanakkor nem kizárt, hogy a jövőben több más gyártó is átveszi a Care Bike rendszerét.

A jövőben egyébként a funkciókat is folyamatosan fogják bővíteni: tervben van egyfajta virtuális szerviz könyv is, időpont foglalás a regisztrált szakszervizbe, hogy csak párat említsek.

Bosch és Vinka motorok

A LEVIT kerékpármodellekben túlnyomó részt az egyik legismertebb ebike motorgyártó, a Bosch termékeit találjuk, ám gondoltak azokra is, akik a pénztárcabarát megoldásokat keresik, így a japán Vinka motorokkal is szerelik a bringákat. Természetesen ezek a motorok is már a nagy, 80 Nm nyomatékot kínálják a felhasználó számára, ami kellő „erőt” biztosít minden helyzetre, hogy könnyedén fel tudjunk tekerni vele bármilyen emelkedőre.  Érdekes, hogy a Vinka motorokat karakterisztikájuknaknak hála sokkal nyomatékosabbnak érzi a felhasználó, mint a sok más kerékpármárka kínálatában is elérhető  BAFANG motort, pedig az is hasonló maximális nyomatékkal rendelkezik. A Vinka rendszer különlegessége az a kuplungos megoldás, mely révén a motor leválasztható a hajtásról, így ha rásegítés nélkül (pl az akku lemerült állapotában) tekerünk, drasztikusan könnyebb lesz pedálozni vele, mint a többi gyártó rendszerével szerelt kerékpárokkal! Persze a Vinka elektromos hajtásrendszerek is kapnak okostelefonos applikációt, melynél hasonló funkciókkal találkozunk, mint a nagynevű versenytársaknál.       

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-5
LEVIT Svarog Vinka
Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-5
Forrás: Ambringa

A fully eMTB modellektől, az összehajtható eCITY kerékpárokig

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, a cseh kerékpármárka kínálata igen széles, így az összteleszkópos terepkerékpároktól, az összecsukható városi modellekig sokféle bringával találkozhatunk     .

Az össztelós mountainbikeok kategóriájában találjuk a SVAROG és KINGIT modelleket, melyeknél a Bosch motoros verziók csak 2023-ra érkeznek meg, igaz, akkor már a Smart Systemmel. Így tehát ezeket egyelőre a Vinka hajtásokkal lehet majd kérni. Természetesen, ahogy azt ma már elvárhatjuk, az akkumulátorok integrálva kerültek a vázba, 630 Wh kapacitással, ami bőven elég energiát jelent egy átlagos felhasználó számára. Ami a további felszereltségüket érinti, rugózás terén igen vegyes, de minőségi alkatrészeket találunk: Marzocchi, Fox, SR Suntour és Manitou villákkal és rugóstagokkal szerelik ezen modelleket. A váltásért Shimano Deore és Deore XT szettek felelnek, melyek szintén a magas minőséget képviselik – igen elismerő szavakkal illetik tesztekben ezen új váltórendszereket. Kerekek terén van „mullet” megoldású is, mint a 2022-es fully kínálat csúcsánál, ami annyit jelent, hogy elöl 29”, hátul pedig 27,5” átmérőjű kerekeken gurulunk – de választhatunk teljesen 29”-es kivitelt is.

Terepkerékpárok merevfarú frontján a SOKOR, a CORAX és a MUAN érkezik – érdekesség, hogy az utóbbi két modellnél választhatunk ejtett felsőcsövű, női vázas verziót is! Ebben a kategóriában levő kerékpárok között megtaláljuk a Bosch, a Vinka, és a BAFANG gyártó motorjait és rendszereit is. Utóbbiakkal szerelt nyomatékszenzoros e-bringák kifejezetten kedvező árakon érhetők majd el. Ilyen lesz például a MUAN Vinka 3, Zoom teleszkóposvillával, Shimano Altus váltással és Shimano hidraulikus tárcsafékekkel, 29” vagy 27,5” kerékmérettel választhatóan, 630 vagy 468 Wh kapacitású aksival és természetesen 80 Nm nyomatékú motorral.

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-2
LEVIT mtb válogatás
Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-2
Forrás: Ambringa

eSUV kerékpárok

Az elektromos rásegítéses kerékpárok egyik friss kategóriája az eSUV, melybe a LEVIT is belép, 2022-től kínálja ezen különleges, tulajdonképpen robosztusságuk ellenére komfortos, gyors és hosszútávú haladásra képes modelleket (igazából arra a gyakorlatra válasz ez a gyártótól, melyben sokan vásárolnak úgy mtb-ket, hogy később „trekkingesítik”). Ilyen modellek a TENGU és ATLAS, melyekből előbbiek össztelós, míg utóbbiak merevvázas kivitelek lesznek. A bringa akkumulátoráról üzemelő első-hátsó lámpák, sárvédők, kitámasztó láb, vázba integrált akkumulátor, és a merevfarú kiviteleknél csomagtartó is jellemzik a kategóriát. Érdekesség, hogy az össztelós változatok dropper postot is kapnak, mint a mountainbike-ok, ezzel is növelve a kényelmes felhasználhatóság tartományát, vagy épp a fel- és leszállás komfortját. Aki nagyon kedvező áron keres ilyen stílusú ebike-ot, annak mindenképp meg kell ismerkednie az ATLAS Vinka modellel – felszereltségében megtaláljuk a Zoom levegős teleszkópvillát, a Shimano Deore váltásrendszert, a nyomatékos Vinka hajtásrendszert 630 Wh kapacitású aksival, és a Shimano hidraulikus tárcsafékeket.

A trekking kerékpárok kínálatában is megtalálható lesz a motorok terén mind a Bosch, mind a Vinka, és mind a BAFANG gyártó termékei (előbbit 625 és 500, utóbbi kettőt 630 és 468 Wh kapacitású akkumulátorokkal szerelik, melyek legkisebbike is bőven 80 km hatótáv környékét kínálja számodra), ezáltal igen széles választék közül válogathatunk, saját igényeink szerint. A COLUMBA modellek kapják a Bosch, míg a japán és kínai elektromos rendszereket a MUSCA modellek. Minden LEVIT trekking bringának alapfelszereltsége közé tartozik a sárvédő, az első-hátsó lámpa, és a csomagtartó is. Vázkialakítás terén választhatunk a férfi és a trapéz váz mellett komfortvázas, unisex kivitelek közül. A kínálatból érdemes figyelmünket a MUSCA modellek Vinka hajtásrendszerrel szerelt változataira irányítanunk, melyek nagyszerű ár-értéket képviselnek, és sokak számára nyújthatnak ideális választási opciót.

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-3
LEVIT Musca Vinka női vázzal
Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-3
Forrás: Ambringa

Lévén, ahogy a bevezetőben is említettük a cég erősen elkötelezett az elektromos mobilitás terén, természetes, hogy a városi, munkába járós bringák azaz eCITY kategóriájában is számos modellt találunk a LEVIT kínálatában – melynek csúcsa a NEFEL, a legkedvezőbb árú változat pedig TUMBI néven érkezik. Jó látni, hogy ebben a szegmensben is a gyártó szinte kizárólag vázba integrált akkumulátorral szereli a kerékpárokat, melyekből választhatunk ejtett felsőcsöves, azaz „női” vázas verziót is. További általános kategóriajellemző a sárvédők, első-hátsó lámpák, csomagtartók és kitámasztó lábak megléte. A kínálat felső szegmenséből érdemes megemlíteni a NEFEL Bosch Active+ 5 változatot kiváló ár-érték arányával, melyet nyomatékos Bosch elektromos rásegítéssel, 500 vagy 400 Wh kapacitású akkumulátorral, Shimano Nexus agyváltóval szerelnek!

Másik figyelemre méltó modell lesz a TUMBI, mely kizárólag 26”-os kerekekkel lesz választható, a kategória egyetlen nem vázba integrált akkumulátoros és hátsó agymotoros kerékpárja. 468 Wh-s aksija 60-80 km megtételére is elégséges energiát biztosít, mely bőven elég tud lenni ebben a kategóriában!

Az eCITY kínálat különlegességei még a CHILO névre hallgató összecsukható, 20”-os kerekekkel szerelt elektromos rásegítéses bringák. A világítás, sárvédők, csomagtartók, kitámasztó láb, állítható magasságú kormány alaptartozékai mindegyik modellnek. Az egyszerűbb változat 468 Wh, míg a jobb felszereltségű akár 630 Wh kapacitású akkumulátorral is választható. Szerintünk a kisebbik is bőven elég arra, amennyit összecsukható bringákkal megtenni szoktak...      

Hamarosan remélhetőleg minél többen megtapasztalhatják a gyártó félhivatalos mottójának igazságát: LEVIT - LOVE IT!

Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-1
LEVIT Chilo
Elektromos mobilitás Cseh módra - Levit márka bemutató-1
Forrás: Ambringa
Hirdetés