Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke: Apache Bicycles Hír

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke: Apache Bicycles Hír

apache-ebike.hu - Támogatott tartalom
2020/12/22
2001-ben született meg az Apache Bicycles márka, és rövid időn belül a cég termelési iránya az első cseh e-bike gyártójává tette.

Bár a kerékpáripar eme ága nagyszámú résztvevővel rendelkezik, sok nagy névvel, és hatalmas verseny van, a cseh cégnek sikerült az élvonalban maradnia. Új, gigantikus összeszerelő gyárral bővítve tulajdonait, az Apache Bicycles, mint kerékpárgyártó cég, 2017-ben már Közép-Európa legnagyobbjainak egyikévé vált. Csehországban csak a tavalyi évben hatszor annyi pedelec kerékpárt adott el a cég, mint amennyit hazánk teljes, minden márkát és modellt magába foglaló egész éves eladása kitett.

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-2
Apache gyártósor és raktár
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-2
Forrás: Ambringa

Sikerük titkát talán az innovatív- és a felhasználók igényeit szem előtt tartó fejlesztéseik révén kiváló ár-érték arányú kínálatban lehet meglelni. Sok olyan technikai megoldás elérhető kerékpárjaikon, melyek más márkáknál csak magasabb árkategóriákban jelennek meg – mint például az USB töltőcsatlakozó, vagy egyes modelleknél az integrált akkumulátor.

Alfától omegáig

Az Apache Bicycles kínálatában mind a komplett e-bike és az elektromos kerékpárrá átalakító szett, mind a pedálfordulatmérős- és a nyomatékszenzoros meghajtás, mind a mountain bike-, cross-, városi-, összecsukható- és gyermek e-modellek megtalálhatók. A modellek már 400 000 forint alatti árról indulnak, így szinte mindenki talál magának valót innen – akár állami támogatással is!

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-7
Apache Wakita City Tour MX
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-7
Forrás: Ambringa

Pedálfordulatmérős modellek

Az ilyen rendszerrel szerelt kerékpárok esetében a rásegítést szabályozó érzékelő a hajtókar forgását, illetve annak sebességét figyeli a monoblokkba-, vagy a monoblokkra kívülről integrált érzékelő segítségével. Ezen rendszerek esetében a rásegítés mértékét a vezérlőkapcsolóval – általában 3-5 fokozatban – tudjuk állítani. A rásegítés elinduláskor minimális késleltetéssel indul, mértéke pedig leginkább a beállított fokozattól függ, és emellett attól, hogy mennyire gyorsan tekerjük a pedált.

Ezen változatok között találunk merevfarú mtb-, cross-, városi- és összecsukhatós kerékpárokat is. Bár jellemzően az alacsonyabb árfekvésű modellek találhatók ebben a kategóriában, a kiváló ár-értékek miatt nem szabad leírni egyiket sem.

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-5
Apache Tocho, összecsukható elektromos kerékpár
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-5
Forrás: Ambringa

A városi -modellek mindegyikén sárvédő, első-hátsó lámpa, kitámasztó és csomagtartó többnyire az alapfelszereltséghez tartozik, míg a cross- és mountainbike bringák esetében a tárcsafékek és az első teleszkópos villa sztenderd alkatrész.

Nyomatékérzékelős modellek

Az ilyen rendszerrel szerelt kerékpároknál a egy nyomásérzékelő van beépítve a motorba, így a rendszer nem csak a hajtókar forgását, de az arra a lábunk által helyezett nyomaték mértékét is figyeli. A rásegítés mértéke függ a vezérlőkapcsolóval beállított fokozattól és a pedálozáskor kifejtett nyomatéktól. Azaz minél erősebben nyomjuk a pedált, és minél nagyobb rásegítési fokozatot állítunk be, annál jobban segít a motor. Fontos tudni, hogy ezen fejlett technológia miatt az ilyen rendszerekkel szerelt kerékpárok magasabb árról indulnak, ám sokkal kifinomultabb, normál-pedálozást imitáló érzést nyújtanak.

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-6
Apache Tuwan és Yamka
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-6
Forrás: Ambringa

Ebben a kategóriában merev- és összteleszkópos terepkerékpárok, valamint cross modellek közül válogathatunk – vagyis jellemzően itt a sportosabb bringák vannak jelen. A magasabb árfekvés a hajtásrendszerből, valamint a felszereltségekből ered. Két modell kivételével mindegyik integrált akkumulátorral érkezik, teleszkópos villával.

Állami támogatással is

Jelenleg az Apache Bicycles modelljei közül 19 vásárolható meg az új pedelec támogatási rendszerrel olcsóbban (a támogatási rendszerről itt írtunk részletesebben). Ezek között találunk városi-, hajtogatós-, cross-, merevfarú mtb- és össztelós mtb kerékpárt is – így szinte mindenki tud magának megfelelő modellt találni!

De ezek közül talán az  Apache Tanka és az Apache Gaagii pedálfordulat-mérős modelleket érdemes kiemelni és közelebbről megnézni.

Az Apache Gaagi a városi közlekedéshez tervezett retro-cruiser stílusú modell, mely elérhető női- és férfi vázkialakítással is. Mindkét változat 26”-os kerekekkel és hátsó agyba épített motorral szereltek. Az igencsak egyedi megjelenéséhez számos praktikus kiegészítő is tartozik, melyek tovább növelik értékét: sárvédők, láncborítás, kitámasztó, első-hátsó lámpa, csomagtartó, bőrhatású markolat és nyereg. A 468 Wh teljesítményű akkumulátorról nem is beszélve, mellyel akár 110 kilométeres hatótávolságot kapunk!

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-1
Apache Gaagii
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-1
Forrás: Ambringa

Az Apache Tanka pedig a gyártó legkedvezőbb árú modellje, de még így is nagyon jó alapfelszereltséget kapunk, amiért megéri elgondolkodni rajta. A merevfarú váz és a merev villa kombinációja elsőre riasztó lehet, de a városi közlekedés során nem feltétlen van szükségünk a kerékpárt csak nehezebbé, tekerhetőség szempontjából pedig lomhábbá tevő teleszkópokra. A váz színére fényezett sárvédők, a lámpák, a láncborítás, a csomagtartó és a kitámasztó is alapfelszereltsége. Az akkumulátora és a motorja a Gaagii modellnél is használt változatok, így hatótávból itt is akad bőven.

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-4
Apache Tanka
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-4
Forrás: Ambringa

Ha nyomatékszenzoros kerékpárra vágyunk, és a nagyobb, 150 ezer forintos állami támogatást is felhasználnánk, az Apache Tuwan, Apache Yamka, Apache Matto és Apache Matta neveket kell memorizálnunk.

Az Apache Tuwan egy 29-es kerekekkel szerelt merevfarú mountain bike – melyből négy változat érhető el, már 640 ezer forinttól. Minden változat esetében az akkumulátor a váz alsócsövébe került integrálva, mely ezáltal letisztult kinézetet kölcsönöz a bringáknak. Az Apache Yamka pedig a kifejezetten nőknek tervezett merevfarú, 27.5”-os kerekű mountain bike. Szintén négy különböző változatból válogathatunk – egy modell kivételével az akkumulátorok integráltak.

Amiben mind a Tuwan, mind a Yamka modellek megegyeznek, hogy kétféle, a Bafang Maxdrive, illetve a Comp Drive középmotorokkal lettek szerelve – melyek mind 80 Nm nyomatékkal rendelkeznek és 25 km/h sebességig segítik a pedálozást. Az alapfelszereltségek között megtaláljuk a hidraulikus Shimano tárcsafékeket, a Suntour teleszkóposvillákat és a Shimano hajtásokat. Ami pedig az akkumulátorok teljesítményét illeti: 468 illetve 630 Wh változatok kerültek fel a bringákra.

Az Apache Matto és Apache Matta tulajdonképpen a férfi és női változata ugyanazon cross modellnek. Mindkettő névvel ellátott változatok között találunk integrált- és külső akkumulátoros, közép- és agymotoros, sportosabb és komfortosabb kiviteleket egyaránt. Nem csoda, hogy ez a két modell-széria a legnépszerűbb az Apache kerékpárok felhasználói körében, a legtöbben az Apache Matto Tour MX modellünket választják.

Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke  Apache Bicycles-8
A legnépszerűbb modellünk: Apache Matto Tour MX
Egy cseh indián, aminek ki van mind a két kereke Apache Bicycles-8
Forrás: Ambringa

Az agymotorokkal szerelt modelleknél csak a gyártó saját termékét találjuk, míg a középmotorosok esetében Bosch, Bafang illetve Comp gyártók motorjai is jelen vannak. Ami az akkumulátorok kapacitását illeti, itt is igen változatos a kínálat: 400 és 630 Wh közötti energiaforrásokat találunk. Ami az egyéb felszereltségeket illeti, mind a Matta és mind a Matto teleszkópos villával valamint tárcsafékekkel szereltek. A komfortosabb kivitelek sárvédőt, csomagtartót és lámpát is kaptak.

Hol találhatók meg az Apache kerékpárok?

Az Apache kerékpárokat legnagyobb választékban az Annyira Más Bringaboltokban találod, de a legfontosabb modelleket  a vidéki Apache viszonteladóknál is megvásárolhatod.

Hirdetés