Edzőtábor: hová menjek? Hír

Parti András és Kuttor Csaba
2012/02/01
Edzőtábor ajánlások, Kuttor Csaba és Parti András javaslatai.
Hirdetés

Miért érdemes edzőtáborba menni? Klikk ide és megtudod!

Parti András tippjei:

Grand Canaria Ár/érték : magas, bár nem a legolcsóbb helyszín kb. 170 – 210 000 Ft között, lehet kihozni egy hetet, de úgy gondolom, aki teheti, legalább 2 hétre jöjjön ki, hiszen, így a költségek százalékos arányban jóval alacsonyabbak.

Edzéslehetőségek : Kiváló aszfalt, egy két mellékúttól eltekintve, sík nem sok van, szinte csak hegyre lehet menni, szóval nem árt, ha az embernek van már pár kilométer a lábában, mielőtt ide jönne. Montizáshoz is vannak kijelölt útvonalak. Úszásra van lehetőség, akár az óceánban is (látszik, hogy bringás srác – a szerk.), de van egy kellemes szabadtéri uszoda Maspalomasban, ami minden igényt kielégít.

Forgalom : bizonyos útszakaszokon és egyes napszakokban nagyobb, de alapvetően még nem túl erős, viszont nagyon vigyáznak a bringásokra!

Időjárás : Január, február, 20-25 fok, ritkán esik, inkább csak a hegyekben, de a szél néha elég erős tud lenni.

Szállás és ellátás : Szállodája válogatja, többnyire a félpanziós ellátás kiváló, de van lehetőség apartmanok kibérlésére is, aki inkább magára főzne.

Utazás : Közvetlen járattal kb. 5 óra + 40 perc, 1 óra transzfer.  

Ajánlás : A téli felkészülés szempontjából szerintem ez a legjobb helyszín. Itt a január, februári időszakban is 20 fok fölötti hőmérsékletre lehet számítani, de nem árt, ha van pár kilométer az ember lábában, mire idejön. Valamint nem árt beszerezni az országúti bringára egy legalább 28-as fogsort, meg (vagy) kompakt hajtóművet, ha jobban be akarja magát vetni a hegyek közé az ember… Országútizni és montizni is kiválóan lehet.

 

82126-Gran-Canaria.jpg

 

Horvátország, Hvar, Jelsa: Ár/érték : jó, autóval megközelíthető, így némileg alacsonyabbak a költségek, kb. 60 000 Ft az utazási költség egy autónak. Szállást napi szinten 70-100 euróért lehet találni/3 fős apartman.

Edzéslehetőségek : Az út minősége néhol hagy némi kívánni valót maga után, de Hvar felé, elég jó minőségű. Az árnyékos kanyarokban, a téli hónapokban viszont nem árt vigyázni, mert könnyen meg lehet csúszn. Montizni kiválóan, lehet! Elég dombos, hegyes a sziget, de legmagasabb pontja „csak” 500 méter. Uszodát, vagy nagyobb méretű télen is használható medencét nem tudok. 

Forgalom : télen és tavasszal elenyésző.

Időjárás : A leghidegebb hónapokban, is 5-15 fokra lehet számítani. Néha esik, de nem túl gyakran.

Ellátás : Télen leginkább apartmanokban, mivel a szállodák ilyenkor bezárnak, így önellátásra kell készülni.

Utazás : 6-7 óra autóval, majd 1óra 45 perc kompozás Splitből.

Ajánlás : Akinek az úszás nem fontos, annak ez egy kivalló opció, elmenekülni a mínuszok elől. Itt azért kellemesebb körülmények közt lehet készülni, mint otthon.

 

82126-Hvar.jpg

 

Ciprus: Ár/érték : elmegy. Kb. 140-180 ezerből lehet kihozni egy hetet félpanzióval. Itt is igaz, ha további hetet marad az ember, akkor fajlagosan már jóval olcsóbb.

Edzéslehetőségek : Alapvetően jó minőségű az aszfalt, illetve vannak kimondottan montis ösvények is. Ez a sziget is elég hegyes, de lehet menni kisebb, aránylag sík köröket is. Úszásra általában van lehetőség, Larnakában van uszoda is!

Forgalom : Változó, a nagyobb városok környékén erősebb, de itt vigyáznak a bringásokra.

Időjárás : A leghidegebb időszakban 15 fok körül, de persze a hegyekben jóval hűvösebb tud lenni, illetve 1000 méter körül már hó is előfordul.

Ellátás : 3-4 csillagos szállodákban, félpanzióval.

Utazás : Közvetlen járattal, bő 3 óra. A transzfer helyszíntől függően, 40 perc és 1,5 óra között mozog.

Ajánlás : Alapozni kiváló, de hegyek is vannak bőven, rengeteg montis útvonallal. Február környékén több MTB XCO versenyt is rendeznek, hogy még több bringást csaljanak ide, szóval fontos nekik a kerékpáros turizmus.

 

82126-Ciprus.jpg

 

 

Kuttor Csaba tippjei:

Legújabb helyünk, és úgy tűnik, hogy a jövőben visszajáró vendégek leszünk - Almería, pontosabban onnan bőven északra Garrucha. Ár/érték : abszolút az első helyre teszem eddigi edzőtábor helyeim között, hiszen egy 2 hetes tábor kihozható 200 000 forint alatt.

Edzéslehetőségek : Az uszoda jelenleg 8km-re van Mojácarban, pályabérlés 10 €/óra/pálya. A futópálya Aguilasban, 30km-re található. Ezek az utak kihaltsága miatt, időben itt nem távolságok, autó nélkül azonban nehézkes lenne. A környéken az utak minősége kiváló, és az eddigi sláger hely, Kanári-szigetekkel ellentétben lehet menni síkot is. Ráadásul nincs orkán szél Futáshoz a környéken rengeteg földút van, melyek kellemesen hullámosak, és narancs valamint citrom ültetvényeken vezetnek át.

Forgalom : az autósoktól még egyetlen dudát sem kaptunk, pedig non-stop kettes sorban haladunk, autós kíséréssel.

Időjárás : úgy gondolom, hogy ha tényleg edzeni akarunk, nem pedig napozni, akkor a 15-20 fok közötti hőmérséklet éppen ideális. Kerékpározni főleg rövidben lehet ilyenkor január-februárban is, futni akár atlétában is.

Szállás és ellátás : egy magyar úriember, Somogyi Lászlónak köszönhetően minden igényünk azonnal ki van elégítve, kezdve a tökéletes étkezésen keresztül az uszodabérlésig. A szállás, köszönhetően a térségen átsöpört ingatlan boomnak, igazán olcsó, hiszen majd minden szálloda üresen áll, főleg ebben az időszakban. 28 euroért/nap félpanzióval egy olyan hotelt kap a sportoló, ahol két ágy mellett az apartmanban teljesen felszerelt konyha, nappali kanapéval, fotelekkel áll rendelkezésre, ingyenes wifivel ellátva.

Utazás : Malagába érkeztünk repülővel, ahová, ha ügyes az ember, akár 50 000 Ft alatt is el lehet jutni. Mivel mi csoporttal jöttünk 70 000 Ft körül alakult a jegy. Innen Garrucha igen messze van, majdnem 300km, de ez majd végig autópályán, és a autóbérlés is olyan olcsó, hogy a tábor teljes tartamára béreltünk 4 autót. Biztosítással együtt egy Opel Combo 10 euro/nap! Így 3 óra alatt lehet Malagából kényelmesen felérni Garruchába, illetve innentől legalább mobilisak vagyunk. Egyébként, akinek pénz nem számít, repülhet Almeriába is vagy Alicantéba. Mindkettő sokkal közelebb van, mint Malaga, csak némileg borsosabb áron.

Ajánlás : Ami a jövőben még inkább tökéletes helyszínné teszi, hogy a tervek szerint 2013-tól a szomszédban felépül egy 25-ös és egy 50-es uszoda, mellettük egy rekortán futópályával. A szállások árai pedig a hatalmas kínálatnak köszönhetően tovább fognak esni. 20-25 Euro körüli árról megy most a alkudozás. Egy szó, mint száz, jövőre visszatérünk, ez bizonyos.

 

82126-Almeria.jpg

 

Tunézia: Ár / érték : a legkedvezőbb. 100-120 ezer forintért akár két hetet is kapunk, relatív kulturált hotelben, félpanzióval, biztosítással.

Edzéslehetőségek : Az utakat a franciák egész tűrhetően megépítették, de a kerékpárzásnak nincs hagyománya, így nem ritka, hogy viccből kövekkel megdobálnak a helyiek. Futni sem ajánlott bemenni a sűrűbe, inkább a turista részeken a parton, de ez azt jelenti, hogy aszfalt út mellett a járdán futunk. Futópálya nincs, uszoda pedig a ritka kivételektől eltekintve kimerül a hotel kacsaúsztatójában.

Forgalom : a nagyobb városok közelében nagy, de 20-30 km után kihalt, teljesen új aszfaltozású utakra lehet lelni.

Időjárás : Az idő egész jó (15-20 fok február-márciusban), így bármikor alkalmas edzésre. Hatalmas szélre készülni kell!

Szállás és ellátás : 3-4 csillagos szállodákban félpanzióval. Reggeli finom és bőséges, a vacsorát néhány nap alatt meg lehet unni.

Utazás : repülővel Budapestről, majd helyi transzferrel szállítanak a szálloda kapujáig

Ajánlás : alapozó, sík edzőtábornak, elsősorban kerékpáros kilométergyűjtés céljából márciusig. Montizni és hegyre menni igen elvétve lehet.

 

82126-Hammamet.JPG

 

Horvátország: Medulin Ár/érték : tűrhető, de egyáltalán nem nevezném olcsónak. Medulinban 34 euro/nap-ért van full panzió, ami korrekt, de nem diszkontár.

Edzéslehetőségek : Medulinban legalább van uszoda. Az utak megfelelő minőségűek, csak jellemzően elég keskenyek. Medulinban gyakorlatilag balra vagy jobbra. Nem túl változatos. Hosszabb köröknél már lehet kombinálni, de kicsik majd végig ugyanarra tekernek. Futni a sziklás part miatt nehézkes. Igazi erdei utak nem jellemzőek, inkább ezek a városkörnyéki gazdasági utak. Azok meg mennek, amíg mennek, de hosszú futás arrafelé mindig problémás. Futópályák vannak, így a pályaedzések megoldottak.. Forgalom : a kerékpárost nem nagyon tisztelik, így elég stresszes arrafelé bringázni, főleg kettes sorban lehetetlen.

Időjárás : 5-15 fok közt van jellemzően a február-március időszakban. Volt már majdnem mindenre példa.

Szállás és ellátás : 3 csillagos szálloda és teljes panzió

Utazás : további előny, hogy ma már igen közel van, akár 5 óra alatt elérhető autóval

Ajánlás : főleg fiatalabbakkal ideális márciusban. Idősebbeknek a hosszabb távok miatt kisebb a változatosság. Dimbes-dombos terepen lehet edzeni, így alapozásnak is megfelelő lehet.

 

82126-Medulin.jpg

 

Nizza/Cannes: Ár/érték : árban a Pierre et Vacances hálózatnak köszönhetően nagyon olcsó apartmanok állnak rendelkezésre. 2hét akár 50e/főért is kihozható, önellátással pedig a teljes tábor 120 körül megállhat

Edzéslehetőségek : korábban Nizzába mentünk, aztán ahogy összenőttek a városok, egyre tovább menekültünk, és előbb Cannes-ba, majd St. Raphaelbe, aztán Frejusba szerveztünk a táborokat. Cannes környéke ma már nagyon urbanizált, kerékpározni, futni sem könnyű, de az uszoda is gond volt ott mindig. Frejus környéke sokkal ideálisabb. Futókör van, ami 3700 m-es fölrút körbe. 400-as pálya, több uszoda, az egyik 50-es olimpiai medencével. Kerékpározni St.Tropez felé sík úton, míg Cannes felé hullámoson is lehet, de aki hegyet szeretne mászni, azt is tud. Tehát igazi triatlon paradicsom ez!

Forgalom : A városok környékén nagy.

Időjárás : 15 – 20 fok körül márciusban.

Szállás és ellátás : apartmanokban, önellátással.

Utazás : a gond, hogy 1400 km, tehát teljes nap az autóban, ha ki szeretnénk jutni.

Ajánlás : azoknak, akik nem raidnak vissza a főzéstől, a francia konyhától és a hosszú úttól.

 

82126-Nizza.jpg
Hirdetés