DT Swiss bringás ruházat teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2019/06/03
Aki egy kicsit is otthonosan mozog a kerékpársportban, annak szerintem nagyon nem kell bemutatni a svájci top márkát. Kerékfronton az egyik legmegbízhatóbb, leginnovatívabb cég a világon, tömérdek levédett szabadalommal. 
Hirdetés

A Pro Tour csapatoktól az amatőrökig, a triatlontól kezdve a kerékpározás minden ágáig kiszolgálja - elsősorban kerekekkel - a bringasportot.

A kerekek mellett egyébként mindenféle kiegészítőket is gyártanak, de itt most a lényeg az, hogy nagy meglepetésemre egy igen pofás kerékpáros ruházattal is előálltak. Nagy megtiszteltetés, hogy letesztelhettem őket. A szett tartalma egy kantáros naci, egy pro kerékpáros mez, egy mellény, és egy zokni voltak.

 

DT Swiss mez teszt

Méretezés

Talán az egyetlen terület ahol pici zavart láttam a rendszerben. Egy L-es nadrágot kaptam, amitől féltem, mert általában S-es is elég, de legrosszabb esetben M-es. Nos, ez az L-es jobban feszült rajtam, mint másik S-es. Én egy mérettel mindenképpen csúszásban látom a nadrágot. Mezben egy picit éppen fordítva volt. Az anyagából ítélve, ez egy top mez, azaz élsport a fő fókusz, avagy legalábbis a kompromisszummentes csúcsminőség, ami szépen feszül mindenhol. Általában a tyúkmellem miatt, mezből L-es kell nekem, amikor három évszakos anyagról beszélünk, és legfeljebb akkor kell M-es, ha nagyon vékony, nagyon rugalmas anyagról van szó. Itt utóbbi esetről áll fent, de érzésem szerint ez a mez egy, az én 78 kilómnál jóval többel rendelkező bringásnak is megfelelő lenne. A mellényem M-es volt, aminek örültem, mert egy mellény ne lobogjon. Az szerintem tökéletes M-es. Picit passzentos volt, de tudom, hogy határeset vagyok az L felé, így ez rendben is van.

 

Mez ujj Forrás: Kuttor Csaba
Mez ujj
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

DT Swiss mellény

Leginkább szél-mellényről van itt szó. Vastagsága nincs neki, ezért nagyon picire össze lehet hajtani. Totálisan lezárja a szelet. Az oldalsó panelek szélzáró anyagból készültek, ami áthajlik a vállon is. Erről a tényről mondjuk nem tudtam eldönteni, hogy jó-e vagy sem. Akik nagyon-nagyon izzadósak, azok lehet, hogy azt fogják mondani, hogy belerohadnak hosszú távon. A hónalj tájékon képződő izzadtság ugyanis így nehezen tud távozni. A háta nekem éppen optimális áteresztő képességű volt, nem éreztem, hogy nagyon beledunsztolódnék. Mondjuk, ha nem cél a melegítés, akkor én egy picit lyukacsosabb hátsó anyagot választottam volna, de meglehet, hogy a svájci pár fokos hegyi bringázásokra lett tervezve a cucc. A hát panel egyébként oldalirányban nagyon jól nyúlik, de közben feszesen tartja az egész mellényt. Vertikális irányban kevésbé nyúlik, és ez is tetszett, mert a zsebbe pakolt dolgok nem tudják lehúzni, mint más nagyon semmi háttal rendelkező mellények esetében.

Alul nincs túlságosan felemelve az eleje, mint a manapság divatos felvágott passzés mezeknél, mellényeknél. Sőt itt nem is passzé van, hanem egy elég jól funkcionáló szilikon csík körben, ami valóban nem engedi mozogni, felcsúszni a mellény alját.

Nagyon tetszett a váll lezárása. Állásban azt éreztem, hogy mintha szűk lenne, és kicsit akadályozná a vállamat. Aztán rájöttem, hogy úgy van tervezve, hogy a kerékpáros-kormányfogós tartásnál legyen ideális anatómiailag. Bringán már csak azt éreztem, hogy semmi lobogás, és mindenem pont ott van, ahol lennie kell. Ugyanez mondható el a nyakáról is. Jó a magassága, és jó a körfogata is. Itt, amit hiányoltam, az egy kicsit pamutosabb betét a tarkóhoz. Az általában izzadt tarkó szereti, ha nem vizes orkán anyaggal találkozik. Amúgy imádni fogom ezt a mellényt.

 

Kerékpáros nadrág

A méretezéstől eltekintve így még nem állt rajtam nadrág. Én M-esnek mondanám, és akkor annak tökéletes is. Egy 4 irányban jól nyúló anyagból készült az egész nadrág. Már elsőre éreztem, hogy annyira pattanós, feszes a cucc, hogy ez valami speciális kombináció lesz. És valóban 72% poliamid, és 28% elasztán a keverék. Hihetetlenül jó kombó. Sehol egy ránc, sehol egy feszülés, tökéletesen követi le a test vonalait. A hát középső vonalában, a legjobban izzadós részen egy igen jól szellőző, összekötő panel került bele, ami szintén kicsit feszesebb, mint a többi kerékpáros nadrágomnál. Valószínűleg emiatt is emeli meg olyan jól az egész nadrágot a két vékony gumipánt, amelyek mintha hosentrogerek lennének, úgy feszítik meg a nadrágot felfelé, és teszik helyére az Ikon fantázianevű, pihe-puha bringás betétet. A passzé őrületből kimaradt a DT Swiss, legalábbis abból, hogy lassan már 10cm felett járnak a passzék sok márkánál. Itt ez a 3-4 centis passzé tökéletes tartást ad a comboknál. Ha egyszer eligazítod ezt a nadrágot a lábadon, a fenekeden, többet az onnan nem mozdul. Ilyet még tényleg nem éreztem korábban!

 

Nadrág Forrás: Kuttor Csaba
Nadrág
Kép forrása: Kuttor Csaba

 

Kerékpáros mez

Négy különböző anyagból varrták össze, ami a pro mezek sajátja. Az első panel, egy hihetetlenül vékony, több mint 90%-ban poliester összetételű anyagból van, amely oldal irányban nagyot tud nyúlni, ezáltal akár több mérettel nagyobb testeket is felvesz, hosszában azonban alig nyúlik, így a mellényhez hasonlóan es sem fog túlságosan lelógni, az egészen biztos. Szellőzés tekintetében első osztályú, inkább melegebb napokra ajánlatos vagy versenyre. Mivel iszonyú vékony, túl sok hő-tartást ne várjunk tőle. A válla az igazi kuriózum. Nagyjából a has-panel vastagsága és szellőzése, ellenben ez egy minden irányban nagyon nyúlós anyag, így bármilyen anatómiával megáldott kerékpáros vállszerkezetet ránc nélkül tud felvenni. Ja, és ezt minden passzé, vagy varrás nélkül. Csak úgy el van vágva a vége, mégsem bomlik természetesen sehol. Fantasztikus megoldás.

Az oldal panel és a hátsó panel hiper szellőző anyagú, a különbség kb. annyi, hogy az oldalsó rész minden irányban tud még nyúlni, hiszen a törzs mozgásait át kell tudnia venni, a hátsó panel azonban hosszában már szinte semmit sem nyúlik, csak oldal-irányban. Ennek oka, megint a hátsó zsebekbe pakolt súlynak való ellenállás. A zsebek egyébiránt megfelelő méretűek, jól lehet beléjük pakolni. És a jobb oldalon még egy meglepetés vízhatlan zseb is meghúzódik mobil, pénz, irat számára.

Az egész mez alul a mintegy 4cm-es passzéban végződik, ami nekem egy picit furcsán merev. A kerékpáros nadrág vékony, rugalmas passzéját jobban el tudtam volna képzelni itt is, de biztos pengézni akartak a svájciak, hogy nekik mindenhova másféle passzéjuk van. Mindenesetre funkcionalitásban ez is tökéletesen megoldja, amit kell.

Az összes textilnek a varrásminősége olyan magas szintű, ami tökéletesen mutatja a DT Swiss hitvallását. A színvilág pedig természetesen a DT Swiss megszokott piros – vörös –fekete kombója.

Összességében egy makulátlan kerékpáros szettet ismerhettem meg, amit jóformán bárkinek tiszta szívvel ajánlok, aki szereti a minőségi ruházatot.

Kövesd a hazai DT Swiss-t Facebookon

 

Mez belülről Forrás: Kuttor Csaba
Mez belülről
Kép forrása: Kuttor Csaba

Hirdetés