Bringaréna eplény Hír

Bringaréna eplény Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/07/09
Lecsekkoltuk az egyetlen hazai bringapark idei fejlesztéseit.
Hirdetés

Külföldön egyre több, kifejezetten a kerékpárosoknak kialakított park nyílik. Felvonóval irány a hegytető, majd jöhet a tudásunk és igényünk szerint megválasztott útvonalon az élmény- és adrenalindús lejtmenet.

Ezekben a bike parkokban az extrémebb vonalak (enduro, freeride és downhill) mellett természetesen a kezdők és családok számára is kiszoktak alakítani legalább egy nyomvonalat, melyen könnyed gurulás vár ránk. Így szinte mindenki megtalálja a számára ideális útvonalat. Hazánkban, bár igazán nagy hegyeink nincsenek, egyelőre csak egy ilyen jellegű park lett kialakítva.

 

 

Bringaréna eplény Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Bringaréna eplény
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Eplényi Bringaréna

Az eplényi Bringaréna hazánkban egyedülálló kezdeményezés. Míg télen a havas sportok szerelmeseit várják ide, nyári szezonban a kerékpárosoké a hegy.

Hangulatos kő- és faépület együttes fogad minket. Itt kölcsönözhetünk kerékpárt, vagy épp feltölthetjük magunk energiával és folyadékkal. Sőt, a főépületben szállás lehetőség is van!

A hegyre egy négyüléses felvonó kúszik fel, szép komótosan. Legalább mire felérünk, kifújjuk magunk az előző kör után. Bringával egy fő +kerékpár mehet vele fel, mely utóbbit fent, mire kiszállsz, már le is veszik neked.

Sajnos fenn már semmilyen térkép nincs kifüggesztve, így ha lenn elfelejtettük megnézni alaposan a kívánt nyomvonalat, picit bajban leszünk. Mi zsebre vágtunk lent egy ingyenes minitérképet, így irányba tudtuk tenni kerekeinket.

A pályák


XCO

Kezdésnek az XCO ösvényeket teszteltük. A színnel és számozással jelzett útvonalakat sajnos elég nehézkes elsőre követni, mert olykor a számok haloványak a fatörzsén, olykor pedig nem egyértelmű egy kereszteződésben a helyes irány. Ennek ellenére az XCO pályákat – második menettől – nagyon élveztük. Változatosak, néhol picit másznunk kell, néhol pedig kézen állunk a meredek szakaszokon.

Bringaréna eplény Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Bringaréna eplény
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

DH

A DOWNHILL pályák közül az első kettő féltávig ugyanaz. Igazán pont ez a rész az, ami nagyon bejött a csapatunknak. Élvezetes, gyors, döntött kanyarokon keresztül haladunk itt. Az „egyes” alsó része aztán nagyon meredekké és technikássá válik, amit a DH fanok fülig érő vigyorral élvezhetnek. A „kettes” egy kicsit freerideosabb vonalvezetéssel halad tovább, de sajnos nincs befejezve végig, így jelenleg még nem teljes hosszában élvezetes.

PANORÁMA

A nap végén aztán – könnyed levezetésként – végig gurultunk a családi útvonalon is. Az erdei útvonal jó választás lehet a gyerkőcökkel érkezők számára és az extrémebb terepeket nem favorizálók számára egyaránt. Bár „panorámaútnak” nevezték el, sajnos a kilátóból nyíló panorámán kívül sehol máshol nem látunk rá a csodálatos bakonyi tájra, de ettől még kellemes gurulást nyújt.

 

Összbenyomás

Pozitívumok
+ szuper jó hangulatú környék, kedves kiszolgáló személyzet
sokszor ezen legalapabb dolgok hiányoznak egy helyszínből, de Eplényben ezek maximálisan megvannak!

+ családbarát nyomvonalak 
két könnyed, családok számára is teljesíthető nyomvonal lett kialakítva a hegytetőről lefele

+ bőséges lejtmenet opció (ha befejezik a kijelölt nyomvonalakat)
mind a CROSS, mind a DOWNHILL nyomvonalakból 3-3 (előbbiből van negyedik is, de sokszor hosszabb szakaszra összefutnak egymásba) lett kijelölve

+ hazai „termék”

  

Negatívumok
- nincs sem önkiszolgáló, sem fizetős szerviz
ezáltal akadjon bármilyen mértékű és jellegű – akár defekt – problémánk, nem tudják vagy tudjuk megoldani, max hozott felszereléssel

- a nyomvonalak jelzése olykor nagyon nehezen követhető
az első kör lassú, tájékozódással telik, sajnos a jól látható, egyértelmű jelzések hiányoznak a nyomvonalakról, a felvonó tetején nincs kirakva nagy térkép, sem útba igazító merre melyik nyomvonal

- több nyomvonal nincs teljes hosszában befejezve
Van olyan nyomvonal, melyek utolsó részében hiányoznak a kiépített elemek (pld. kanyarívek), vagy egyszerűen egy földútra tesz ki, 100 méter szinttel az alja felett

  

 

Bringaréna eplény Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Bringaréna eplény
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A Bringapark válaszol

Észrevételeinket, tapasztalatainkat megosztottuk a bringapark vezetőségével is, akik a következő kiegészítést fűzték hozzá: "Tavalyról idénre a kerékpáros park tekintetében a legfontosabb fejlesztés az volt, hogy új pályákkal bővült. Mivel az engedélyek késtek, ezért a tavaly engedélyezett nyomvonalakat még csak az idén tudtuk átadni, és emiatt még nem teljesen kiépítettek az utak. Természetesen folytatjuk a nyomvonalak kiépítését. A hármas számú downhill pálya kiépítése például tegnap fejeződött be, belekerült egy extra szakasz is. Ezen a pályán kerül majd megrendezésre jövő hónapban a Downhill Országos Bajnokság.

További fejlesztés pedig, hogy a kölcsönzőnkben már bérelhetők a Rent-a-bike kerékpárkölcsönző pont kerékpárjai is. Idéntől elérhető a Bringaréna nyári sporttábora is gyermekek számára. Tapasztalt táborvezetőkkel, csodás szálláshellyel, kitűnő szabadtéri programokkal várjuk a táborozó gyermekeket. 

A jövőben is szeretnénk továbbfejleszteni a létesítményt, a pályarendszert bővíteni, az összes nyomvonalat kiépíteni. A kölcsönző kínálatát és a szolgáltatásait is szeretnénk kibővíteni."

 

 

Hirdetés