Bretagne-tól Chateauroux-ig, vagyis a 4-7. szakaszok Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/06/23
A tour 2011 negyedik szakaszán, Lorient és Mur-de-Bretagne között ismét esély mutatkozik az élen történő változásra, ugyanis az útvonal profilja jobban hasonlít egy dombos klasszikus versenyhez, mint egy sík szakaszhoz.
Hirdetés
A befutó ráadásul egy két kilométer hosszú, szinte teljesen belátható emelkedő tetején lesz. Vajon Gilbert megállíthatatlan lesz, vagy egy szökés, esetleg Vöckler a surranó pályán megtréfálhatja a belgát? Carhaix és Cap Fréhel közötti ötödik szakasz már inkább sprintereknek kedvezhet.
 
81640-20061152Bretgane.JPG
81640-20061152Bretgane.JPG

Még több fotó: Klikk a képre!

Az utolsó 70 km a tengerparton, oldalszélben tartogathat némi meglepetést, ám a papírforma szerint Cavendish lesz az esélyes. A hatodik etapon az idei Tour leghosszabb, 226,5 km-es távja vár majd a mezőnyre Dinanból Lisieux-be. Bretagne-t elhagyva, Normandiában lesz a befutó, közben két harmadik és egy negyedik kategóriás heggyel kell majd megbirkózni, de a befutó is tartogathat némi érdekességet, mert bár az utolsó ezer méter sík, az azt megelőző két kilométer viszont 4,4% átlagmeredekségű. A hetedik nap, Le Mans és Chateauroux között teljesen sík, „könnyed” 218 km lesz.
 

Bretagne

81640-20050451Bretagne.JPG
81640-20050451Bretagne.JPG
 

Még több fotó: Klikk a képre!

Franciaország legnyugatibb csücskében helyezkedik el a Vizcayai-öböl és a La Manche csatorna között. Fővárosa Rennes. Hagyományosan két részre osztják a területet: az Armorra és az Argoat-ra. Az Armor jelentése: „a tenger országa”, mely a part menti területet foglalja magába, míg az Argoat a félsziget belső, dombos, erdős részét, jelentése: „erdő országa”. A vidék jellegzetes nyelve a breton, melyet mára alig több mint 200 000-en beszélnek. Sok helyen a francia nyelv mellett bretonul is kiírják a városok, utcák neveit. Ételeiben megjelennek a tenger gyümölcsei, illetve a tradicionális breton ételek, mint például: kouign-amann - ezt a kenyértésztából, cukorból és vajból készülő édességet évszázadok óta készítik ezen a vidéken. Gazdaságára jellemző, hogy míg a tengerparton a turizmusé a vezető szerep, addig az Argoat vidékein a zöldségtermelés és feldolgozás adja a fő vonalat. Itt állítják elő Franciaország zöldségeinek 90%-át, melyek közül a bretagne-i káposzta a leghíresebb.
 
Lorient a legsportosabb város Franciországban, legalábbis a L’Équipe szerint 2010-ben, egyben a negyedik szakasz rajthelyszíne. Ez a dél-bretagne-i település egy igazi gyöngyszeme a vidéknek, ahol a modern építészet és társadalom találkozik az értéktartó, konzervatív megoldásokkal. A város ad otthont több vitorlás versenynek is, melyek közül kiemelkedik majd a 2012-es Volvo Ocean Race rajtja. A város kiváló célpont akár sport-, akár kulturális céllal látogatunk ide.
Mur-de-Bretagne a negyedik szakasz várhatóan izgalmas befutójának ad otthont. Ez a 2200 fős, kis település először szerepel a Tour de France állomásai között. A település Bretagne szívében, hamisítatlan vidéki tájon épült. Rejtett erdei ösvények, kis kápolnák és eldugott kastélyok jellemzik. A verseny a korábbi években többször is áthaladt ezen a helyen, sőt 1947-ben egy 137 km-es időfutam útvonala vezetett erre. Egyenes és lépcsőzetesen emelkedő főutcája révén megkapta a bretagne-i Alpe d’Huez nevet.
 
Carhaix a fesztiválok városa, mely ismételten új a rajt- vagy célhelyszín. Évente többször ez a mindössze 8200 lakosú kis város a többszörösére duzzad, tavaly például 240 000 fiatal szórakozott itt a Festival des Vieilles Charrues zenei rendezvényen. A város az egyik legrégebbi település a vidéken, ugyanis már a római időkben laktak ezen a helyen, több mint kétezer évvel ezelőtt. Többször volt már cél egyéb kerékpáros versenyeken, de most az ötödik szakasz rajtjának ad majd otthont.
 
Cap Fréhel 400 hektáron elterülő tengerparti csoda. A vízből kiemelkedő sziklákról csodálatos panoráma nyílik, melyet évente közel egymillió turista csodál meg. A Fort la Latte monumentális erődítménye a tenger fölé tornyosulva emlékeztet a múlt dicsőségére. Az idelátogatók több sport közül is választhatnak, mint például: vitorlázás, golf, lovaglás vagy túrázás. Az ötödik szakasz befutójának és várhatóan a sprinterek küzdelmeinek egész biztosan látványos helyszíne lesz a Cap Fréhel.
 
81640-20071434Capfrehel.JPG
81640-20071434Capfrehel.JPG
 
Még több fotó: Klikk a képre!

Dinan, a hatodik, egyben leghosszabb szakasz rajthelyszíne, már hat korábbi alkalommal fogadta, vagy indította útjára a karaván. Most mint Bretagne utolsó állomása szerepel a kiírásban. A város egy igazi középkori paradicsom, ódon falaival, tizennégy őrtornyával és korbeli házaival. Reneszánsz hoteleiben pedig teljessé válhat ide tett időutazásunk. A várost 11600 ember lakja. Legutóbb 1995-ben szerepelt a Touron a város, akkor ugyancsak innen rajtolt a peloton, a szakasz végén pedig Fabian Baldato örülhetett.
 
Lisieux már Normandia képeslapra illő tájaihoz tartozik. A városra igen jellemzőek a lovak, tehenek, sajtok és az alma, melyből itt készítik a híres Calvadost. Egy liternyi 40%-os ital elkészítéshez 12-25 kg almát használnak fel. Először almabort készítenek, majd kétszeri lepárlás után, tölgyfahordóban érlelik a nedűt, amíg meg nem kapják a végleges italt, a Calvadost. Ám Lisieux nem csak erről híres, hiszen gigantikus bazilikája, melyet a huszadik században építettek, mára katolikus zarándokhelynek számít. Korábban nyert itt szakaszt a T-Mobile egykori menedzsere, Walter Godefroot is, most a hatodik szakasz csöpett sem könnyű befutója ismét belga győzelmet sejtet, Philippe Gilbert révén.
 
Le Mans, vagyis ismét visszakanyarodunk Pays de la Loire régióba. Ez a 150 000 lakosú város mindenki számára ismert, hiszen itt rendezik a híres 24 órás autóversenyt, melyre évente közel 200 000 néző érkezik a világ minden tájáról. De ez a város nem csak az autóversenyről szól, hiszen közel 100 000-en sportolnak a helyi 1700 klubban! Velodrómjában több versenyt is rendeznek évente. Le Mans-t joggal nevezhetjük a sportok városának, hisz ezt támasztja alá a hetedik szakasz rajtja, mely innen indul dél felé, a Massif Central hegyei felé.
 
Chateauroux, vagy másnéven ’Raoul kastélya’, egy V. századi lord: Lord Raoul Le Large lakhelyéről kapta a nevét. Ma 49 000-en laknak ezen a helyen. Kis mérete ellenére profi labdarúgó, rögbi és triatlon csapattal is rendelkezik. Utcáin 193 kiépített helyen lehet kerékpárt tárolni, így a belváros tele van két keréken közlekedőkkel. Talán legismertebb egyénisége Gerard Depardieu, aki itt látta meg a napvilágot. Korábban két befutónak adott helyszínt, ahol Mario Cipollini és Mark Cavendish tudott a leggyorsabb lenni. Idén ez utóbbi talán duplázni tud, hacsak nem előzi meg a mezőnyt egy szökevény brigád.

Hirdetés