A Massif Central szakaszai Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/06/24
A mezőny a nyolcadik, illetve kilencedik szakaszon a Massif Central hegyei közé téved.
Hirdetés

Itt két hosszabb, 189, illetve 208 km-es etapot fognak teljesíteni. A sárga trikó szempontjából inkább az dőlhet el, hogy ki nem esélyes a végső sikerre, mint az, hogy ki esélyes igazán. A sprinterek és csapataik is inkább a túlélésre, mint a zöld trikóért folytatott küzdelemre gondolhatnak majd, ám a szökevényeknek ideális alkalmak ígérkeznek egy-egy szakaszgyőzelemre, esetleg a sárga trikó átvételére. A szombati szakaszon két negyedik, egy második (Col de la Croix, 1451m) és egy harmadik kategóriás emelkedő – ez utóbbi befutó is egyben -, míg a vasárnapi etapon két negyedik, három harmadik és ugyancsak három második kategóriás emelkedő vár a versenyzőkre.

81642-20061159centralmassive.JPG
81642-20061159centralmassive.JPG


A Massif Central Dél-Franciaország középső részén terül, 85000 km-en (négyzetkilométer!). A hegység nagyobb része 500 millió éves, igazi őskövületekből épül fel. Legmagasabb pontja a puy de Sancy a maga 1886 méterével. A hegység az ország területének 15%-át foglalja el. Az itt elterülő magaslatok egészen más képet festenek, mint az Alpok, vagy a Pireneusok vad ormai. A Massif Centralra inkább a lankás hegyhátak, kúpszerű csúcsok, tágas, tálszerű völgyek a jellemzők. A vidék közkedvelt turisztikailag is: télen síparadicsomok várják a vendégeket, míg nyáron inkább a túrázás szerelmesei veszik birtokba. A hegység viszonylag déli fekvése és vulkanikus talaja kiváló adottságokkal rendelkezik a szőlőtermeléshez és a borkészítéshez. Innen származik például a híres cahors-i fekete bor is. A hegyek lejtőin állatokat tartanak, tejet termelnek és sajtot készítenek. A táj jellegzetes étele a fondu comtoise, mely a helyi sajtok felhasználása révén lesz egyedi ízű. A vidék a kiváló borok és sajtok hazája.
A nyolcadik szakasz Aigurand kisvárosából indul. Az 1700 lelket számláló falvacska először fogadja állomásként a versenyt. A város 440 méterrel fekszik a tenger szintje felett, és pazar panorámája magával ragadta az írót, George Sandet is, aki több könyvét is Aigurandben írta. A város neve gall nyelven a vizek végét jelenti és kapta ezt azért, mert a Bouzanne és a Vouvre folyó is innen ered. Megtalálható itt középkori katedrális, mely három évszázadon át épült, de ugyanakkor boltok és szórakozóhelyek is várják a vendégeket.

 

81642-20072542Centralmassive.JPG
81642-20072542Centralmassive.JPG


Super-Besse Sancy
lesz a befutó helyszíne a nyolcadik szakasz végén. A város inkább sí- és túristaparadicsom, mint műemlékekkel teli öreg falu. Az 1275 méter magasan fekvő célvonalat egy harmadik kategóriás hegy tetején helyezték el, ami nem a sprinterek küzdelmeinek kedvez. A hely 45 km sípályával, 220 hóágyúval, sífutó útvonalakkal kiépített igazi télisport paradicsom. Nyáron lovagolni, úszni, túrázni és mountain bike-ozni lehet a hegyek közt. Super-Besse Sancy – ami egyben az Auvergne Nemzeti Park szíve - izgalmas és látványos helyszíne lesz egy szombat délutáni kerékpáros küzdelem megtekintéséhez.
 

 

81642-20072543Centralmassive.JPG
81642-20072543Centralmassive.JPG


Issoire ad otthont a kilencedik szakasz rajtjának. A város az első igazán mediterrán jellegű és hangulatú állomása az idei versenynek, ahol 15000 ember éli mindennapjait. A település jellegzetességei közé tartozik a Saint-Austremoine apátság, mely egyike Auvergne tartomány legnagyobb templomainak. Issoire híres továbbá a könnyű-repülőgép gyártásáról, illetve több nagyvállalatáról, mint az Aubert et Duval, vagy a Valéo.
 
A kultúra és klasszikus zene kedvelői nyáron több koncert és rendezvény közül választhatnak, de a rap szerelmesei is jó helyen járnak. Issoire-on már többször haladt át a karaván, de célállomás még soha nem volt korábban.
 
Saint-Flour város legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy két szinten épült: a felső része 900 méteren egy vulkanikus platón, míg az alsó lejjebb, az Ander-völgyben fekszik. Több középkori templommal és katedrálissal büszkélkedik a helység. A település beceneve a „Szeles város”. A város egyik legjelentősebb eseménye viszont a Tour de France-hoz kapcsolódik, amikor is Richard Virenque a 2004-es kiírásban, a Bastille napján, egy sikeres szökést követően diadalmaskodott a 7. szakaszon. Idén is francia győzelmet várnak a helyiek, például Sylvian Chavanel révén, akinek viszont nem lesz egyszerű dolga, hiszen az utolsó kilométer 7,5%-os átlagmeredekségű.


Hirdetés