Menü

2010.05.01.     Hozzászólás 0

Lesz-e idén Gemenci Nagydíj?

Képesek vagyunk a Nagydíjat megszervezni és lebonyolítani, de jelen gazdasági helyzetben arra nem, hogy az ehhez szükséges anyagi hátteret megteremtsük.

Az Ifjúsági Unió Szekszárd (IFU) 15 éve kötődik a Gemenci Nagydíj országúti kerékpárversenyhez, öt éven keresztül főszervezői voltak, az azt megelőző években pedig segítőként vettek részt a lebonyolításban. A viadal, mely a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) kategóriáját is megkapta, 35 év után, idén, ilyen formában, az IFU által nem kerül megrendezésre. Az indokokat Ignácz György, korábbi főszervező közleményben tudatja.


 
Egyesületünkről tudni kell, hogy elsősorban szabadidősport és turisztikai programok szervezését, turisztikai fejlesztések megvalósítását tűzte ki célul. Számunkra a Gemenci Nagydíj nem a versenysportot, sokkal inkább Szekszárd és a régió egyik turisztikai attrakcióját jelentette. 2005-ben szükségállapotban vettük át a verseny szervezését. Az addigi rendezők akkor úgy döntöttek, hogy nem tudják tovább vinni az eseményt, belefáradtak a sok év munkájába. Egyesületünk az elmúlt években számos turisztikai eseményt valósított meg, foglalkozunk a fiatalok nevelésével, utánpótlás-neveléssel a természetjárás szakágaiban és a túraversenyzésben; komolyan teszünk a civil szektor fejlesztéséért is.

Önkénteseinkkel képesek vagyunk a Nagydíjat „a nagykönyvben megírtak” szerint megszervezni és lebonyolítani, de jelen gazdasági helyzetben arra nem, hogy az ehhez szükséges anyagi hátteret megteremtsük. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség által támasztott követelmények betartása érdekében a költségeink folyamatosan emelkedtek. A gazdasági válság hatására az üzleti szféra támogatása csökkent, pályázati kiírás hiányában állami dotáció nem volt, egyedül a helyi önkormányzattól kapott hozzájárulások mutattak növekvő tendenciát a korábbi évekhez képest.

Egyesületünk a rendezvény megszervezésével, azzal, hogy a rendezvény költségvetéséből hiányzó összeget kipótolja, kockáztatná alaptevékenységeit és működését, ezért elnökségünk fájó szívvel, de úgy határozott, hogy az idei évben nem szervezi meg a Gemenci Nagydíjat.

A Gemenci Nagydíj idején hagyománnyá vált T-Mobile Szekszárdi Kerékpáros napot május 8-án továbbra is megszervezzük, az amatőr kerékpárosok számára.”

Olvass többet a témáról: kerékpár, verseny, gemenc, szekszár