Menü

2009.12.09.     Hozzászólás 30

Babakocsi-kerékpár, vagy kerékpár-babakocsi? Teszt

Férfiak tapadnak a monitorra izgatottan… Mit néznek, nőket? Neem! Autókat? Neem! Akkor mit? Babakocsit! Na neeee!


Szerkesztőségünk majd’ minden tagjának családjában van kisgyerek – kinek így, kinek úgy -, ezért nagy átéléssel néztük meg a holland gyártó termékvideóját: Anyuka vásárol a boltban, babakocsit tolva, majd a bolt előtt a három kerék közül az elsőt hátrahajtja egy mozdulattal és tamtaratamtam: biciklit varázsolt. Rögzíthető rá mózeskosár is, így gyakorlatilag születéstől akár 4 éves korig használható (már ami az utas életkorát illeti). Nyomban bővebb infókat kerestünk és kiderült, hogy itthon is fellelhető, mi több, kipróbálható a járgány.

80405-taga_1401.jpg

Telefon, szervezés és már indultunk is a hazai forgalmazóhoz, hogy elhozhassuk tesztelésre a Taga „babakocsikerékpárt”.

Kocsival mentünk, egy nagyobb fajta lépcsős hátúval, amivel már nem egy babakocsit szállított tulajdonosa. Gondoltuk nem lesz gond… hát lett. Lehajtott hátsó ülésekkel és kiszerelt kalaptartóval éppen jutott hely a szerkezetnek. Egyértelmű tehát, hogy a Taga nem azokra a családi kirándulásokra való, amelyeknél kocsival kell eljutni a kirándulóhelyig, hanem a helyi közlekedést hivatott megkönnyíteni – tegyük hozzá, meglehetősen sikeresen.

 

Aki Taga-vásárláson töri a fejét, a hordozhatóság nehézségei mellett még egy kemény falba fog ütközni, a majd’ félmilliós árba. Nem a hazai forgalmazó zsíros haszonkulcsa, hanem a holland gyártó – az egész EU-ban egységes - árszabályozása ilyen kegyetlen. Gyakorlatilag bármelyik országban ugyanezen az áron juthatunk hozzá, „csupán” a mi fizetésünkhöz képest ez kevésbé baráti, mint máshol.

80405-taga_bkocsi.jpg

Egyelőre itthon első sorban nem a háztartások, hanem a hotelek, szállások garázsában van helye a Taga-nak, amit a pihenni vágyó családok kikölcsönözhetnek és bejárhatják vele a környéket.

Nos, ennyit a körítésről, nézzük a személyes véleményeket!

 

80405-taga_tester_3.jpgBaba kora: 3 hónap

A kerékpározás nagyon jó időtöltés, és jó közlekedési eszközként is. De ezt élvezhetem a 3 hónapos fiammal?! Nagyon izgatott lettem, amikor megláttam a Taga-t.

Aggódó anyaként már az első pillanatban „lecsekkoltam” a bringát: stabil váz, remek tárcsafékek, nem éreztem borulékonynak, agyváltó (amit egyből pattintgattam, amint megláttam egy kis emelkedőt).

80405-taga_mozes.jpg

Gyorsan rákattintottam a babahordozó konzolt a Taga-ra, beleraktam Bendegúz fiamat és gondoltam, hogy tekerek úgy 20-30 percet. Amikor legközelebb ránéztem az órára – mégis mikor várhatom, hogy éhes lesz a kis teszter – akkor láttam, hogy már több mint egy órája úton vagyunk. Azt éreztem, hogy szinte nincs távolság, kigondoltam, hogy mit néznék meg szívesen (Vörösmarty tér, Erzsébet híd, Duna korzó így első kőrben) és hipp-hopp már ott is voltam.

Kifejezetten tetszett, hogy folyamatosan láthattuk egymást a Fiammal, és mivel karnyújtásnyira volt előttem, ha kiesett a cumija, menet közben is vissza tudtam adni Neki, vagy csak megcirógattam, ha arra támadt kedvem. Teljesen úgy kell tekerni és váltani mint bármelyik más „normál” kerékpárnál. A kormányzás picit más, (olyan minta quadot kormányozna az ember) amit 1-2 perc alatt meg lehet szokni.

80405-taga_hajol.jpg

Az első „kirándulás” után betértem a mindennapi sétám helyszínére a Szent István parkba, ahol összetalálkoztam kismama társaimmal, és levezetésként sétáltam Velük néhány kört, de kilógtam volna a sorból, ha egy biciklivel gurulok. Ezért nekiláttam átalakítani a kerékpárt, babakocsivá. Nem néztem meg, hogy hogyan kell, próbáltam önállóan megoldani. Behúztam a kézi rögzítő féket és nekiláttam. Nem telt bele 1 percbe sem az átalakítás (amikor már legközelebb alakítottam át már csak fél perc volt) és már toltam is a babakocsit. Nem lett koszos a kezem, mert nem kell megérinteni a kereket, ugyanis a sárvédőnél fogva kell áthajtani egy nagyobb mozdulattal. Stabil volt így is, nem éreztem nagyobbnak, mint a futó babakocsimat.

Eszembe sem jutott, hogy hazafele ne bringázzunk, így a séta végeztével visszahajtottam megint.

Minden „mocorgósabb” kismama átéli azt, amikor nagyon menne már mozogni, de a nagy pocakkal már nem lehet, szülés után, meg csak idővel, de akkor is csak körülményesen. A Taga-val a mozgás élményét újra átéltem úgy hogy nem kellett senkire rábízni Bendegúzt, nem kellett egy zárt teremben izzadni Vele. Ez egy kitűnő mozgásforma szülés után.

80405-taga_0304.jpg

Hétvégén nagyobb túrákat is tett kis családunk. Különleges élmény volt, hogy hárman együtt bringáztunk igazi családi kikapcsolódásként. Mivel hosszabb útra mentünk vittem egy kisebb pakkot is, amit jól el tudtam helyezni a „kosárban”. 

Kipróbáltam a „shopping funkciót”. Azaz amikor elcsábultam kedvenc boltom előtt, áthajtottam babakocsivá és bementem nézelődni. Jól elfértem bent. A mozgólépcsőn is ugyanúgy tudtam utazni, mint a saját babakocsimmal.

A barátok, ismerősök nyugtázták, hogy én nagyon élvezem a Taga-t és rákérdeztek, hogy mit szól mindehhez a kis utas, Bendegúz. Nos, mivel ő még parányi (mint említettem mindössze 3 hónapos) teljesen mindegy, hogy babakocsiban zötykölődik vagy egy Taga-ban. De az, hogy jól érezte magát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy nagyokat aludt bárhova gurultunk.

80405-taga_romai.jpg

Egy problémám volt mindösszesen, hogy a Taga nem az enyém…

Szentgyörgyi Nikoletta - főállású anyuka

 


80405-taga_tester_14.jpgKölök kora: 14 hónap

Keresztfiam (Töki Pompos) már szalad, rohan, de hosszú úton még előbbre van a kényelem számára. Mivel közlekedésre bringát használok, oda voltam meg vissza, hogy összeköthetem a kellemest a kellemessel. A tesztbrigád gyorsan össze is állt a szintén kerékpáros keresztmamiból, a nagynéniből és persze az anyukából. Az irányítás ugye „quados”, ezt szokni kell, de nagyjából ez a legtöbb tanulnivaló, a többi már természetes. Bringához képest nagyon kényelmes, hogy megálláskor nem kell letámasztani, lévén egy triciklin ülünk.

80405-taga_elerheto.jpg

Vigyázni kell viszont a kanyarodással, mert nagyobb sebességnél – pláne, ha magasra van állítva az ülés és ezzel a súlypontunk – labilisnak érezhetjük. Ez az „effektus” amúgy azért sem igazán hátrány, mert így eszünkbe juttatja, hogy bizony nem rodeózunk, hanem babakocsit hajtunk, így a száguldásnak tulajdonképpen nincs is helye.

Az természetesen feltűnt, hogy egy gyakorlott kerékpározónak jóval könnyebben megy a Taga-zás (főleg a kormányzás), mint másoknak, de rővid hozzászokás után bárki megszerezheti a rutint.

80405-taga_szelvedo.jpg

A gyerekülés eső- és szélvédő fóliával van felszerelve, így nagy hidegben sem a menetszél, sem az eleredt eső nem zavarja majd a gyerkőcöt. Az ülés tetején kis fóliaablakon kukucskálhatunk a baba bubójára, de elég könnyű előrehajolva is leellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Általában rendben is volt és Pompi élvezte az utazást, főleg a játékos kacskaringózást.

80405-taga_liftbe.jpg

Ugyan ára miatt nem valószínű, hogy lakótelepi liftbe kell betolni a járgányt, most mégis kipróbáltuk. Kerékpár állapotban eleve meg sem próbáltuk a hossza miatt, de sajnos még babakocsi módban is egy centi híján kívül maradtunk. Megoldásként „félállapotba” tettük a bringát, vagyis az első – másik nevén: hátsó -  kereket felhajtottuk, így állítva és egy kicsit bénázva már kényelmesen befért. Ezt a manővert egy anyukának egyedül végrehajtani azért szép mutatvány lenne.

A közlekedés szempontjából megnyitja a lehetőségeket, sokkal nagyobb távokat és sokkal gyorsabban tehetünk meg vele.

Simon Ádám - keresztfater


Minőség

A Taga természetesen átment az összes szükséges babakocsiknak szükséges ellenőrzésen, így a szabványoknak tökéletesen megfelel. A váz-szerkezet minőségi munka, precízek az illesztések és maga az anyag is (6061 alu) elég masszív. A Shimano Nexus háromsebességes agyváltó jófélének számít kategóriájában és a kisebb emelkedőket (pl. Árpád-híd, Nagy Lajos Király út eleji M3 felüljáró) jól lehet venni vele. A fékrendszer (tárcsafékes) már egy kicsit gyengébb minőség, de gond nélkül megállította a bringát, amikor azt akartuk.

A hajtás elég könnyedén megy, a 16”-os kerekek optimálisak ehhez az öszvérhez.


Ítélet

Az ötlet zseniális, klasszisokkal jobb, mint a normál kerékpárra szerelhető gyerekülés, sőt talán értelmetlen is összehasonlítani a kettőt. Hollandiában ideális viszonyok között (kerékpáros infrastruktúra, gazdasági színvonal) biztosan nagyobb sikere lesz a háztartásokban is, idehaza nehezebb ilyen ideális körülményeket találni. A hazai forgalmazó reálisan látja a hazai piacot, ezért elsősorban szállásoknak ajánlja, mint már fentebb említettük.

Remélhetőleg lesznek további fejlesztések, amiknek köszönhetően már szélesebb rétegeknek elérhető lesz hasonló eszköz, amit ha akarom kerékpáros babakocsi, ha akarom babakocsis kerékpár…

80405-taga_1405.jpg

Ui.: Kerékpáros üzemmódban a járgányra a KRESZ szabályai érvényesek, mint teljes értékű kerékpár (illetve tricikli, nem pár), a hátsó keréken fényvisszaverő prizma is van, valamint lámpa felrögzítése is megoldható.

A Taga-t a Minimano Babacentrumtól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Olvass többet a témáról: babakocsi, taga, különleges kerékpár, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Szilvi 2016.05.09.   16:14

  Szilvi

  http://www.aliexpress.com/item-img/Folding-Taga-Bike-16inch-Mother-Baby-Stroller-Bike-Carrier-Bicycle-carrinho-de-bebe-stokke-baby-car/2033683940.html?spm=2114.10010108.1000017.1.Kb10pz

  válasz erre...

 • Bibus 2014.09.02.   10:30

  Bibus

  Sajnos a mini-manónál már nem forgalmazzák,de a gyártó a Maxi cosa,ahol szintén nem találtam... :(

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2014.04.23.   13:00

  Simon Ádám

  Már nem mai gyerek ez a cikk, de talán a minimanónál tudnak adni infót, hogy hová lett.

  válasz erre...

 • puf 2014.04.23.   12:50

  puf

  Nem tudja valaki hogy hol lehet ilyen kölcsönözni, vagy melyik szállodában?? Amúgy a minimanó babacentrumnál már nem találom ezt a tagát. :((

  válasz erre...

 • gránát 2011.01.14.   09:45

  gránát

  legnagyobb.

  tavaly nyáron láttunk ilyet egy közel-keleti ország tengerparti sétányán, amint hazaértünk azonnal rákerestünk, majd szomorúan konstatáltuk az általatok is bemutatott cég termékének a fogyasztói árát. ez van.

  a házibarkács beugrott, de azért ez biztos nem úgy van ám.

  és ezt már láttátok

  http://pixstudio.net/transportation2.html 

  és egy írás róla http://www.gizmag.com/roller-buggy-stroller-scooter-hybrid/15140/

  válasz erre...

 • valaki 2010.09.11.   10:04

  valaki

  Valszleg, ha jó a piaci forgalom, akkor szabadalommal védik Európában. De a kínai "találékony", ott már biztos másnap elkezték lemásolni.

  válasz erre...

 • pőcsik 2010.09.11.   09:52

  pőcsik

  Kiváló, nagyon ötletes jármű a 21. század svájci, holland, és minden olyan ország kismamájának, amely az éhbérért 12 órát dolgozó magyar szülők által megtermelt javak lenyúlásából él. A mi családi autónk jelenleg annyit ér, mint amennyibe ez a valami kerül. Ja, és miránk nagyon sok fiatal pár irigykedik ebben az országban.

  válasz erre...

 • tamtam 2010.09.02.   17:20

  tamtam

  Úgy látod 2 gyerek elfér ?

  Akkor rosszul teszed.

  Tett bele a 100 kilós anyádat és meglátjuk meddig bírod vele.

  Ha jó belefér a két gyerek és nem kell miatyánkot mondaniuk.

  válasz erre...

 • tamtam 2010.09.02.   17:18

  tamtam

  De lessz nyereményjáték a putrinka utcában

  reggel 8-kor legyél ott.

   

  válasz erre...

 • tamtam 2010.09.02.   16:58

  tamtam

  Kéne hátra egy gázturbina.

  válasz erre...

 • tamtam 2010.09.02.   16:56

  tamtam

  Üdv érdekel a cucc .

  Mennyiért és ki árulja pontosan(gyártó neve)? 

  Ennyi erővel lehetne a neve tanga.

  vagy bikini.

  Végülis a gyerek a szót meghallja egyből az annyára gondol.

  Én mondjuk nem . Persze én nem vagyok terhes mivel nem Marson vagyok mert ott fordítva van.

   

   

   

  válasz erre...

 • luca 2010.09.02.   09:08

  luca

  nem lesz valami nyereményjáték, ahol megnyerhetem? :-)

  lassan 8 hónapos terhes vagyok, a 7. hónapig bicajoztam, és nehezen viselem, hogy már nem lehet... menő lenne a babával furikázni! :-)

  válasz erre...

 • izompacsirta 2010.05.31.   13:38

  izompacsirta

  Ez fantasztikus ! Cool

  válasz erre...

 • szupernagyi 2010.05.06.   20:18

  szupernagyi

  Szenzációs! - Smile  minél előbb szükség lenne egy magyar gyártóra, aki talán olcsóbban,- mint pl. az USA beli ára,- a magyar viszonyoknak megfelelő áron tudná piacradobni!

  válasz erre...

 • nika 2010.01.27.   18:18

  nika

  Nagyon állati! Szuper találmány!

  válasz erre...

 • cs_baba 2010.01.07.   09:39

  cs_baba

  Szia, most, hogy végre "lement" a nagy ünnepi őrület, eszembe jutott ez az oldal...gondoltam, megkérdezlek, sikerült-e megnézni a zigo-t, amit ajánlottam...hogy tetszett? :) nekem még mindig nagyon bejön... remélem hamarosan szert teszek egy ilyenre:)))

  ...ja és BÚÉK mindenkienk!! :)

   

  válasz erre...

 • Márti 2009.12.23.   14:36

  Márti

  Szia, mi használtunk olyat, hogy kerékpáros utánfutó. Azt nem próbáltátok? Elég jó áron már lehet kapni, itthon is. Ha már kerékpár, és gyerek is...megfontolandó! Mi sajnos nem tudtuk elég jól kihasználni, ezért eladtuk - innen gondolom, hogy könnyen beszerezhető:) ...ajánlom, amíg a zigo/taga megérkezik hozzánk...

   

  válasz erre...

 • Lukrécia 2009.12.23.   14:27

  Lukrécia

  ..úgy látom, ezen a kerékpáron 2 gyerkőc is elfér!!! szóval ez egy 2:1 megoldás, 2gyerekesnek dupla haszon... elég csak egy felé figyelni...ez azért nagy előny, valljuk be:):) Teccik!! köszi a tippet!

  válasz erre...

 • cs_baba 2009.12.23.   13:02

  cs_baba

  Szia,

  Neked is ajánlom ezt az oldalt, ha csak az ára tart vissza a "szuper kerékpár+babakocsi" megvásárlásától! :) 

  http://promogroup.hu/promo/zigo.html

  Ez egy hasonló eszköz, mint a fenti, csak könnyebben elérhető a magyar családok számára...

  válasz erre...

 • cs_baba 2009.12.23.   12:58

  cs_baba

  Szia! Megvan, amire gondoltam: ZIGO!!!! Ez egy nagyon hasonló kerékpár+babakocsi egyben, sőt, ha jól látom, itt még van vmi plusz funkció is, amit pl. kocogáshoz lehet használni. Szerintem remekül kihasználható, akárcsak a lent említett szempontokat vesszük, erre is minden igaz, kivéve az ára!!! Az jóval barátibb:):) Érdemes megnézni: http://promogroup.hu/promo/zigo.html

  üdv.

   

  válasz erre...

 • cs_baba 2009.12.23.   10:50

  cs_baba

  Szia, én úgy tudom, van már ehhez hasonló szerkezet itthon, és mintha az ára is kedvezőbb volna...biztos vagyok benne, hogy láttam már valahol....várj, utána nézek!!

  válasz erre...

 • BamBiciklista 2009.12.15.   09:06

  BamBiciklista

  Szia, ha nem is biztos, hogy már most vennék, de érdekelne milyen hasonló cuccok vannak, meg mennyiért! Légyszi írd meg! Köszi

  válasz erre...

 • Gonzo 2009.12.14.   17:33

  Gonzo

  Kár, hogy elrugaszkodott az ára, pedig tetszik.

  No de 480 rugót kicsit érvágásnak érzek. A Brompton profi összecsukható kerók max 1000Ł, szóval sok szerintem, de egyébként megvenném.

  De lehet inkább megheggesztettem egy lakatossal, jó magyar módra, s kijön mondjuk 50 rugóból :D

  válasz erre...

 • Tomi 2009.12.13.   00:33

  Tomi

  egyszerű emberek...
  ...gondoljatok bele hogy más országokban ez már nem így néz ki hanemsokkal fejlettebb és sokkal olcsóbb:D ahol én lakom cambridgebe egy nap 100 ilyen bicót látok.praktikus és környezetbarát a másik dolog hogy a kölkök is élvezik.ha ilyet akartok kint kell megvenni vagy megrendelni vagy küldeni valakivel.ha valaki nagyon gondolozik benne írjon be ide oszt megnézem mennyibe van.písz

  válasz erre...

 • Lucsi 2009.12.12.   22:43

  Lucsi

  Dejóó :D 

  válasz erre...

 • Feri(ke) 2009.12.11.   22:42

  Feri(ke)

  Ez aztán cool!

  válasz erre...

 • zoldcseresznye 2009.12.10.   14:17

  zoldcseresznye

  Ez nagyon jó! Tényleg kár, hogy ilyen drága! Gyalog járó, autómentes családoknak nagyon jól jönne! Mi is örülnénk egy ilyen járgánynak! Talán tényleg elérhető lesz valamikor?

  válasz erre...

 • makkanó 2009.12.10.   09:30

  makkanó

  ha népszerű lesz, remélhetőleg lesznek más gyártók is és egyszerűbb változatok, azok remélhetőleg olcsóbbak lesznek. Én bízom benne

  válasz erre...

 • marcsi 2009.12.09.   22:42

  marcsi

  Kár,hogy ilyen drága. Nem lesz olcsóbb vajon?

  válasz erre...

 • anulumamma 2009.12.09.   11:53

  anulumamma

  Én is szeretnék ilyen triciklit!!!

  válasz erre...