Bringatúrán is élményszerű étkezés

Bringatúrán is élményszerű étkezés

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2023/04/27
A túránk alatt megtett út és az átélt kaland élményfaktorához nagyban hozzátehet az is, ha adunk az étkezés minőségére is, és valahol a természet lágy ölén nem csak egy sebtiben’ elfogyasztott előrecsomagolt ételt és palackozott italt fogyasztunk…
Hirdetés

Hunyd le a szemedet, és képzeld el, amint éppen egy csodálatos helyen bringázol... már órák óta pedálozol, kezdessz éhes lenni. Ahelyett, hogy egy energiaszeletért nyúlnál, inkább keresel egy lélegzetelállító panorámát nyújtó helyet, leülsz a fűbe, s míg a szemed beszívja a látványt, s míg a pulzusod visszaáll a normális szintre, a magaddal hozott felszereléssel elkészíted a forró ebédedet és a friss kávédat... Ugye, hogy egy ilyen ebédszünetet követően igazán újult lendülettel haladnál tovább? És ehhez az élményhez nincs másra szükséged, mint egy kompakt – azaz könnyen szállítható – és megbízható felszerelésre, mellyel nem gond az erdő közepén, még szeles időben sem az étel/ital elkészítése.

Az utóbbi évek során újra aranykorát éli a kerékpáros túrázás, avagy újkori nevén a bikepackingezés. A fellendülés és népszerűségének növekedése első sorban a gravel kerékpárok terjedésének is köszönhető, hiszen ezen sokoldalú és lendületes bringával könnyedén gurulhatunk be hosszabb távokat is. Ezen útjaink során viszont nem mindig tudunk útba ejteni kifőzdéket vagy más ellátó egységet, hogy pótoljuk az elégetett energiánkat. Az előrecsomagolt ételek helyett viszont sokkal nagyszerűbb élményt nyújthat, ha magunk készítünk egy tál meleg ételt, illetve italt.

Bringatúrán is élményszerű étkezés-5
Bringatúrán is élményszerű étkezés-5

A PRIMUS termékkínálatában eddig is megvolt egy ilyen túrához alkalmas minden kiegészítő, csak össze kellett válogatni. Most viszont kifejezetten ezen kalandjainkra delegált, FeedZone elnevezésű új termékcsaládot mutattak be, különleges, egyedi dizájnnal megfűszerezve a minőségi termékeiket.

A PRIMUS FeedZone termékcsalád

A kínálatban szinte mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet, hogy egy túránk során elkészíthessük a melegételünket.

Bringatúrán is élményszerű étkezés-24
Bringatúrán is élményszerű étkezés-24

PRIMUS Lite Plus főzőedény

A melegétel elkészítésének alapfelszerelése a főzőegység, mely minél könnyebb, kompaktabb és energiatakarékosabb, annél jobb! S ezeket a tulajdonságokat megtaláljuk a PRIMUS Lite Plus két résznből álló főzőegységében.

Legnagyobb része egy 500ml űrtartalmú, pehelykönnyű főzőedény, mely felületkezelt alumíniumból készült, ezáltal nem tartja meg sem az ízeket, sem a szagokat, ráadásul könnyen tisztán tartható. Az alján a hatékony hőeloszlás és szélvédelem érdekében különleges bordás kialakítás található. Száján kiöntést könnyítő apró csőr lett kialakítva. Külsejére parafa és szövet borítás rakható fel, mely megvédi kezünket a hőtől, illetve lassítja a felmelegített étel, vagy ital kihűlését. Fedele praktikus kialakítása révén bögreként és szűrőként is funkcionál.

A szett másik része egy főzőfej, mely egyszerre hatékony, és sokoldalú is. Egyrészt asaját főzőedényével kombinálva, az 500 ml folyadékot akár 2:45 perc alatt fel tudjuk forralni! Másrészt a fejet nem csak a saját edényével lehet használni, mivel tartozéka 3 darab fém edénytámasztót is, melyeket könnyedén becsavarhatunk a főzőfej három sarkába, így klasszikus edényekkel vagy akár serpenyővel is használhatjuk! Ráadásul ezeket a támaszokat praktikusan az edény hordozófülén tárolhatjuk, hogy mindig kéznél lehessenek! 

További figyelmesség a Primus tervezőitől, hogy a főzőfejet ellátták egy piezzo gyújtóval is, így nem kell külön tűzgyújtó eszközt magunkkal vinni, és nem kell figyelni annak szárazon tartására, vagy feltöltöttségére! 

Átgondolt tervezéséhez hozzátartozik az is, hogy szétszerelt állapotában az edénybe belefér nem csak a főzőfej, de egy 100 grammos gázpalack is (nem tartozéka, külön kell megvásárolni)! Arról nem is beszélve, hogy a szett tartozéka egy összecsukható gázpalack-láb, amivel stabilabban áll a konyhánk, valamint egy törlőkendő is. A szett tömege 402 gramm, ami igen jónak mondható, így könnyedén magunkkal tudjuk vinni a bringatúráink során is!

Bringatúrán is élményszerű étkezés-20
Bringatúrán is élményszerű étkezés-20

PRIMUS kávé-, teaszűrő

Legyen szó akár bringázásról, vagy akár gyalogtúrázásról, egy finom, forró kávé, vagy épp egy tea nagyszerűen felüdít útközben – épp ezért egy kávé-, teafőző sem maradhatott ki a FeedZone termékcsaládból! Így, mivel nem mindig vezethet utunk egy kávézó, presszó vagy kocsma mellett, jó, magunk is meg tudjuk oldani a kávé/tea kérdését. 

Ez a szűrő tökéletesen illeszkedik a Lite Plus főzőedényhez, így miután őrölt kávét vagy tealeveleket helyeztünk a forrásban levő vízbe, pár perc elteltével csak ráhelyezzük a szűrőt az edény tetejére, majd lassan lenyomva a kávéőrleményt illetve tealeveleket máris fogyasztásra kész a frissítő forró nedűnk! Praktikus kialakítás révén három részre szerelhető, ezáltal kis helyen is elfér – ráadásul a tömege is csak 40 gramm. 

Bringatúrán is élményszerű étkezés-10
Bringatúrán is élményszerű étkezés-10

PRIMUS Koppen bögre

És ha elkészült a kávénk, vagy a teánk, kelleni fog hozzá egy bögre is, amiből úgy kortyolgathatjuk meg, hogy közben nem égeti kezünket a bögre fala, és hidegebb időben sokkal lassabban hűl ki a nedűnk. Erre tervezték a duplafalú rozsdamentes acélból készült 0,3 literes Koppen bögrét, melyen több praktikus megoldást is találunk: talpán csúszásgátló gumírozás található, fülei összecsukhatók, és tartozéka egy ivólyukkal ellátott fedél is!

PRIMUS Rolltop táska

Oké, meg van a megfelelő konyhai felszerelésünk, hogy utunk közben, a természet lágy ölén készíthessünk magunknak egy meleg tál ételt, és/vagy egy forró italt, ám ezeket valahogy magunkkal is kell vinni. Ehhez nyújt praktikus segítséget a FeedZone termékcsalád rolltop táskája, melybe belefér az egybe pakolt főzőfej, főzőedény, palack, valamint a kávé/tea szűrő is. A strapabíró és vízálló szövetből készült, vízhatlan záródású szájjal ellátott táskát könnyedén felrögzíthetjük akár a kerékpárunkra is, mivel rengeteg felfogatási pontot alakítottak ki az oldalán. 

További kiegészítők a FeedZone termékcsaládból:

Bringatúrán is élményszerű étkezés-22
Bringatúrán is élményszerű étkezés-22

PRIMUS Long Spoon

Nagykezűek számára igazán bosszantó tud lenni, amikor a liofilizált ételek fogyasztásakor a tasak aljára csak a kézfej összekenésével érnek le, mert a kanál nem elég hosszú… hát a Long Spoon nem véletlen kapta a nevét! 225 mm hosszúságával könnyedén leérünk a legnagyobb zacskó, vagy főzőedény aljára is. BPA-mentes Tritán és felületkezelt alumínium alapanyagainak köszönhetően tömege mindösszesen csak 20 gramm! Szára háromszög keresztmetszetű, így nem csak strapabíró, de jó fogása is van.

Bringatúrán is élményszerű étkezés-21
Bringatúrán is élményszerű étkezés-21

PRIMUS Trailspork TI

Fetisizta és gramm-mániások számára igazi csemege a FeedZone termékcsalád másik evőeszköze, mely tulajdonképpen egyszerre kanál és villa is! Titánból készült, így rendkívül strapabíró ez a mindösszesen csak 15 grammos kanál-villa!

Bringatúrán is élményszerű étkezés-12
Bringatúrán is élményszerű étkezés-12

PRIMUS Klunken kulacs

Én már régóta használok egy 0,7 literes Klunken kulacsot nagy előszeretettel, a széles szája, kis tömege (mindösszesen csak 175 grammot nyom) és praktikus fogantyúja miatt. A kulacsom magán hordozza jó pár balkezes pillanatomat, de a rozsdamentes acélnak hála kibírt eddig minden balesetet. Arra figyelni kell, hogy szimplafalú, így hidegben hamar kihül a beletöltött melegital. Most a FeedZone termékcsaládban egyedi dizájnnal került be, hiszen az étkezésekhez szükség van folyadékra is, így ebben a kulacsban magunkkal vihetünk.

Bringatúrán is élményszerű étkezés-6
Bringatúrán is élményszerű étkezés-6

PRIMUS Bike kulacs

Klasszikus kerékpáros kulacsa eddig nem volt a gyártónak, most a FeedZone termékcsaládba került egy. A cég környezettudatos filozófiájához kiválóan illeszkedik, hogy természetes alapú plasztikból készül. A 0,75 literes kulacs 90 grammot nyom, és minden hagyományos kerékpáros kulacstartóba jól illeszkedik.

Bringatúrán is élményszerű étkezés-3
Bringatúrán is élményszerű étkezés-3

PRIMUS Bike Cap

Végül pedig egy ruhadarab a termékcsaládból, hiszen egy bikepacking kalandokhoz készített termékcsaládból nem maradhat ki a klasszikus futársapka sem! A FeedZone dizájnnal készült sapkát (anyagát tekintve 65% poliészter, 35% pamut) kézzel gyártják Olaszországban – csak egy méretben választható. 

Hirdetés