A legjobb hétköznapi bringás pulcsim

A legjobb hétköznapi bringás pulcsim

Simon Ádám
Simon Ádám
2019/12/04
A Dainese AWA kollekciójának szerintem ez a legfainabb darabja.
Hirdetés

A Dainese AWA (All Weather Activity) a hétköznapi kerékpáros közlekedők számára nyújt olyan extrákat, amiket az edzős/versenyzős/túrázós kerékpáros technikai ruháktól megszokhattunk, megszerettünk. Természetesen alkalmasak a hétköznapi felhasználáson túli bringázásokhoz is, de számomra mégis inkább a dolgos hétköznapokban okozott örömöt.

A postán érkezett csomagra ketten is rávetettük magunkat, így András tesztelhette a kerékpáros rövidnadrágot és az esőkabátot (ez utóbbit irigylem is tőle), nekem pedig egy hosszúnadrág és egy pulcsi jutott. A nadrág számomra amolyan "semmi extra, de jó" kategóriába esik, a pulcsi viszont olyannyira el lett találva, hogy az összes felsőmet ilyennek szeretném.

 

Dainese AWA Black kollekció Forrás: Mozgásvilág
Dainese AWA Black kollekció
Kép forrása: Mozgásvilág

 

AWA Black - Fleece

Kezdjük is a pulcsival. Három extrája van, amiből az egyiket kevésbé értem, de majd te eldöntöd, hogy szerinted jó dolog-e (a többiről meg elmondom én, hogy az). Először is, az elejét susogós szélálló anyag borítja, ami szélállósság sokszor méltatlanul alul van értékelve. Pedig amikor hűvösebbre fordul az idő és kapjuk testünkre a menetszelet (neadjisten még a szembeszél is fúj), akkor aranyat ér, ha nem éri el testünket a cidris levegő; borzasztó sokat számít. Mindemellett a pulcsi többi része szellőzik, hogy ne fülledjünk bele a szélmentességbe.

 

Fényvisszaverő Daines logo (a kerete is reflektív) Forrás: Mozgásvilág
Fényvisszaverő Daines logo (a kerete is reflektív)
Kép forrása: Mozgásvilág

 

A második (és egyben személyes kedvenc) extra hátul található. Mert mi a leghasznosabb egy kerékpáros mezben!? Hát a három hátsó zseb, amibe szerszámot, kaját, telefont, zsepit, kulcsot, plüssmackót és egy rakás olyan cuccot tudunk bepakolni, amire gyorsan szükségünk lehet tekerés közben és akár megállás nélkül is hozzá szeretnénk férni. Fantasztikus cucc, hétköznapi ingázásnál annyival egyszerűbb ebbe/ebből pakolni, mint hátizsákba, vagy a szűk nadrágzsebbe. Nem tudom átjön-e eléggé a dolog, de imádom. Három nagyméretű zseb, a középső egy bazi gombbal le is zárható, bár azt inkább érzem dizájnelemnek, mintsem hasznosnak.

 

Hátsó zsebek Forrás: Mozgásvilág
Hátsó zsebek
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Harmadik extrája, hogy bal oldalán, egészen a hónalj alatti részig egy cipzár húzódik, ami akkor jön jól, ha nagyobb szellőzésre van szükség, illetve segítheti a le/felvételt is. Persze lehetett volna egy ilyen az elején is (ahogy az más pulcsiknál lenni szokott), de az egyrészt nem lenne formabontó és különleges, másrészt a szélállóságba is bezavarna. Őszintén szólva számomra ez nem akkora "fícsör", hogy ne tudnék nélküle élni, sőt, igazából nem is igazán használom ki ennek a lehetőségeit.

 

Cipzározható oldal Forrás: Mozgásvilág
Cipzározható oldal
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Természetesen találhatunk rajta fényvisszaverő elemeket, amikkel azért nem lesz kimerítve a "fényvisszaverő ruházat" fogalma - amit a KRESZ előír lakott területen kívül, sötétedés után -, de azért hozzájárulnak a láthatóságunkhoz.

Jaj, ki ne hagyjam, az elején bal felül is található egy zseb, akinek ez elengedhetetlen egy pulcsinál, annak ez még egy jó hír.

 

AWA BLACK - Pants

Kicsit az az érzésem, hogy a felsőkre jobban ráfokuszáltak a Dainese tervezői, de a kollekció teljességéhez a nadrágot sem hagyhatták ki. Ettől függetlenül egy jól átgondolt nadrágról van szó, ami tulajdonképpen hozza azokat a kényelmi extrákat, amik kerékpározás közben elvárhatók egy "hétköznapi" megjelenésű nadrágtól. Nem zárom ki teljesen azt sem, hogy csupán a színe (törthfehér, vagy mi!?) nem jött be igazán, sötétkékben vagányabb lenne, de a funkcióit ez persze nem befolyásolja (hacsak a koszolódásra kényességét nem).

 

Fényvisszaverő elemek a nadrágszáron Forrás: Mozgásvilág
Fényvisszaverő elemek a nadrágszáron
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Ami kétségkívül nagy előnye, az az ergonómikus térdkialakítás, ami egyrészt kényelmes a folyamatos láb behajlít - láb kinyújt testmozgás közben, de nem lesz egy buggyos valami akkor sem, amikor állunk (ezt hivatalosan "ergonómikus térdszerkezetnek" mondják jobb helyeken). A farmer-hatású szöveg négy irányban nyúlik valamennyire, ez is hozzájárul a kényelemhez (amire amúgy az én nyújorkeres sztreccsfarmerem is képes).

 

Jól hozzáférhető oldalzseb Forrás: Mozgásvilág
Jól hozzáférhető oldalzseb
Kép forrása: Mozgásvilág

 

A hétköznapi nadrágok közül a megerősített ülepe, valamint a felhajtott lábszárnál előbukkanó, reflektív logo emeli ki, de mindegyik csak diszkréten, így még mindig jobban hasonlít egy hétköznapi nadrágra, mint egy bringás búvárruhára (no persze éppen ez volt a cél). Van egy praktikus cipzáras oldalzsebe, a másik oldalon lévő meg mintha nagyobb nyílással rendelkezne, amit az elasztikus betét tesz még praktikusabbá (összehúzza a nyílást, de könnyebb belebújást tesz lehetővé).

 

Cipzáras zseb és a karabiner Forrás: Mozgásvilág
Cipzáras zseb és a karabiner
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Ha még egy u-lakat tartót is integráltak volna a nadrágba, akkor el lennék ájulva, ehelyett csupán egy műanyag karabinert kapunk, aminek túl nagy hasznát nem vettem még.

 

Szóval, ha főként hétköznapi bringázáshoz keresel praktikus, sokféle időjárásban használható kerékpáros ruházatot, akkor a bejáratott helyek mellett nézz szét a Dainese AWA kínálatában is, mert jóféle cuccokat lehet találni közöttük.

 

Hirdetés