A kétarcú sisak reinkarnációja – Giro Switchblade

A kétarcú sisak reinkarnációja – Giro Switchblade

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/06/15
Downhill? Enduro? All mountain? Dirt? Mindezeket egy sisakkal? Nos, a Giro Switchblade sisakkal megoldható.
Hirdetés

Még csak pár éve kezdtem el ismerkedni az új őrülettel, a mountain bikeozással, amikor megjelent az egyik sisakgyártó kínálatában egy olyan modell, ami egyszerre volt XC- és állvédős extrém DH sisak – ez volt a Switchblade és 1998-at írtunk. Emlékszem, haverommal azonnal megőrültünk érte és bár akkoriban a legközelebbi hegy 250 kilométerre volt tőlünk, ráadásul a merevfarú- és villájú bringánk (természetesen a legballonosabb gumival szerelve, amit lehetett kapni) nem volt az a déhá paripa, de épp a New World Disordereket szívtuk magunkba intravénásan, és töltések oldaláról „zúztunk” lefele így nem volt kérdés, hogy akartunk egy ilyen sisakot.

 

Állvédővel normál fullface kinézetű Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Állvédővel normál fullface kinézetű
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu
 

 

Régi újragondolva

Aztán mielőtt lehetett volna ilyen sisakunk, a modell eltűnt a kínálatból. Valószínűleg nem volt kellő piaci igény rá akkoriban (csak gondoljunk bele, hogy a kétezres évek elején nem volt csak cross country és downhill), viszont napjainkban viszont aranykorát éli az endurozás, melyben egyszerre pedálozunk felfele, és zúzunk keményen lefele, így ismét előtérbe kerültek az ilyen jellegű sisakok.

A Giro tervezői elővették a majd 20 éves modellt, és a jelenlegi elvárások szerint újra gondolták azt – hiszen az évek alatt mind a pályák, mind a bringázási szokások sokkal extrémebbek lettek. Így a Switchblade úgy lett kialakítva, hogy mind állvédővel, mind állvédő nélkül is megfelel a legkeményebb felhasználásra szánt sisakok szabványának is, az ASTM-1952-DH szabványnak!

És ha már állvédő: a korábbi modell állvédője 4 csavarral volt a sisakhoz rögzítve, így nem lehetett villámgyorsan stílust váltani a terepen. Az új változat esetében az állvédőt egy-egy, az állvédő oldalának alján található gomb megnyomásával tudjuk oldani és eltávolítani (a visszahelyezés gyakorlást igényel, de végül az is villámgyors tud lenni). A masszív állvédő egyébként oldalanként 2-2 vaskos fémlemezzel csatlakozik a sisakhoz – stabil egységet képezve összekapcsolódáskor. Állvédővel normál fullface modell, nélküle viszont igazi retro MX-kinézetű – a ’80-as-’90-es évekbeli triálmotoros sisakokat idézi.

A Switchblade kizárólag MIPS-verzióban érhető el, ami egy ilyen jellegű és felhasználású sisaknál érthető is. A MIPS-technológia, a nem közvetlen a fejtetőnkre érkező erők hatására az agyunkra ható erőket redukálja, és ezzel nagyban hozzájárul egy esetleges agysérülés elkerüléséhez. A megoldás révén, a fizikai behatás során, a sisak héjszerkezete négy gumibakra rögzített extra rétegen pár millimétert el tud fordulni fejünkön, mely mozgás energiaelnyeléssel jár.

És ha már enduro sisak, akkor mi a helyzet a szemüveg használattal, hisz sokan goggle szemüvegben bringáznak. Ezen típusnál viszont kulcskérdés, mennyire márka-specifikusan lett kialakítva a fejvédő. A tesztek során egy másik gyártó szemüvegét használtam, és több helyzetben zavaró volt az összhatás. Olykor az az érzésem volt, hogy a sisak le akarja tolni az arcomról a szemüvegem. Így azt kell mondjam, ajánlott megvétel előtt összepróbálni saját szemüvegünkkel, mert előfordulhat, hogy nem lesznek kompatibilisek! A normál sportszemüvegeket gond nélkül viselni tudtam, kényelmesen elfér annak szára a sisak szivacsozása és a fejünk között.

  

Fekszik neki a downhill, az enduro és az all mountain is Forrás: Thommey
Fekszik neki a downhill, az enduro és az all mountain is
Kép forrása: Thommey
 

 

Komfortnövelők

A használatot megkönnyítő apróságokból akad pár a sisakon. Ilyen például a felhajtható shield, ami alá fel tudjuk tolni a használaton kívüli goggle szemüvegünk. De ez a shield le is szerelhető, és az alaptartozék normál kivitel mellé kapott, egy GoPro-kompatibilis kameracsatlakozóval ellátottat változatra cserélhetjük.

A fullface sisakoktól nem megszokott módon a Switchblade kapott egy racsnis tarkórögzítést, ami nekem nagyon bejött, mert sokkal stabilabban áll ez által a fejemen menetközben is a sisak, és a le- illetve felvétele könnyebb. Sajnos az állhevedernél a hasonló sisakoknál megszokott D-ringet találjuk, amit elfelejthetnének a gyártók – egy csathoz képest lassabb és macerásabb a be- és kicsatolás.

Egy ilyen jellegű sisak egyik hátulütője szokott lenni a melegsége, levegőtlensége. A Giro tervezői épp ezért erre a sisakra nem kevesebb, mint 20 darab szellőzőnyílást vágtak, így nagyon kényelmes viselet, még melegebb időben is!

A szivacsbetétjei – melyek nagyon vagány mintázatot kaptak – kivehetők és moshatók. A pofacsontnál levő szivacsokból ráadásul két méretet is kapunk!

 

Wallride Zaubergen Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Wallride Zaubergen
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Összefoglaló

A Switchblade könnyű átalakíthatósága, masszivitása, és az oldschool kinézete révén nekem nagyon bejött. Csak két apró zavaró dolgot tapasztaltam: közel 1 kilogrammos súlya miatt egy egésznapos bringázásnál már megterhelő lehet a könnyebb fejvédőkhöz szokott nyakaknak (plusz az időközben megjelent pár könnyebb hasonló sisak), illetve a még a vékonyabb pofacsont-szivacsozással is szűk volt picit – tudom, túl nagy a pofám.

 

MX rider Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
MX rider
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu
 
Enduro rider Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Enduro rider
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Összességében jó választás lehet olyan bringások számára, akik egy sisakkal szeretnének megoldani több stílusú bringázást is: a downhilltől a dirtig.

- CPSC, EN-1078 és ASTM-1952-DH szabványoknak megfelel
- InMold héjszerkezet
- eltávolítható állvédő
- Roc Loc Air DH Fit racsnis tarkórögzítés
- D-ring állheveder rögzítés
- MIPS-technológia
- POV Plus felhajtható és cserélhető napellenző
- két különböző napellenző tartozéka (egy normál és egy kamera csatlakozási ponttal ellátott)
- két különböző vastagságú szivacsbetét az arccsonthoz
- 20 darab szellőzőnyílás
- 975 gramm tömeg
- S, M, és L méretekben

ajánlott ár: 299 euro

Hirdetés