A Duna Maraton új helyszínen Hír

A Duna Maraton új helyszínen Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/04/20
Ezért került Visegrádról Esztergomba a verseny...
Hirdetés

Harangvölgyi Andrással, a Duna Maraton versenyigazgatójával beszélgettünk a változásokról. 

Miért váltottál? Mi volt a gond a visegrádi helyszínnel?
Több oka van a változtatásnak. Már 2 éve próbáltuk Visegrádon a város központba áthelyezni a rajt-cél területet, annak érdekében, hogy közönség centrikusabb lehessen a verseny és színvonalasabb a versenyzők kiszolgálása. Több külföldi maraton versenyen is ez az irányvonal, a Salzkammergut Maratonon pedig évek óta példaértékűen működik. Sajnos Visegrádon a helyszűke miatt ezt nem tudtuk megvalósítani, az esztergomi helyszín azonban kiválóan alkalmas egy ilyen nagy rendezvény versenyközpontjának.

15 év telt el a Duna Maraton pálya történetében és úgy gondoltuk a versenyzők nagy részének a visszajelzése alapján, hogy

megérett az idő a pálya nyomvonalának a rekonstrukciójára.

Ahhoz, hogy ezt szakmailag megvalósíthassuk szintén szükség volt a versenyközpont megváltoztatására, mivel csak ily módon tudtunk becsatlakozni az új pályaszakasszal a korábbi hagyományos emblematikus pályanyomvonalakhoz (Dobogókő, Pilisszentlászló).

 

Párkány híd Forrás: Nyári Andrea
Párkány híd
Kép forrása: Nyári Andrea

 

A versenyközpont területén milyen szolgáltatások lesznek? Zuhanyzó-öltöző lesz? Hány mosóval készültök? 
A stadion kiválóan felszerelt kiszolgáló egységekkel rendelkezik: 50 fős szálloda, öltözők, zuhanyzók, fedett színpad, rendezvénysátor, színvonalas büfé szolgáltatás áll rendelkezésünkre. A stadion klub házában 6 zuhanyzó és 8 WC áll rendelkezésre, amit még plusz mobil WC-kkel egészítünk ki. Ezen felül közvetlenül stadion mellett a városi sportcsarnok öltözőit, WC–it és zuhanyzóit is igénybe vehetjük. 

A zökkentő mentes rajtszám átvétel a stadion épületének tágas rendezvénytermében történik, így nem vagyunk kitéve az időjárás viszontagságainak.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy rendkívül kulturált és színvonalas kiszolgálásban lesz részük a versenyzőknek.

 

A versenyközpont környékén hol javasolt a parkolás? 
A versenyközpont közvetlen közelében (100 m) a helyi focipálya hatalmas parkolója, valamint két olyan önkormányzati terület áll rendelkezésre, mely ideiglenes parkolónak lesz kialakítva. A csapatok közvetlenül a stadion mellett lévő parkolóban állíthatják fel a sátraikat és parkolhatnak is a csapatsátrak mellett. A parkoltatás zavartalan lebonyolítását a helyi polgárőrség fogja segíteni. Természetesen a forgalmi rendről. a parkolók elhelyezéséről helyszínrajzot készítünk, amely fenn lesz a honlapon. Ez május 15-re elkészül. 
Fontos megjegyeznem még, hogy várhatóan a verseny időpontjáig elkészül a Budapest-Esztergom vasútvonal teljes rekonstrukciója és így vasúttal is kiválóan megközelíthető a versenyközpont.

 

Milyen kiegészítő programok lesznek?
Fontos számunkra, hogy a Duna Maraton ne csak egy verseny, hanem egy tartalmas, aktív hétvégi program is legyen a családok számára. Ilyen szempontból is ideális Esztergom, mint új helyszín. Szombaton változatos, egész napos programot tervezünk, ahol délelőtt kerékpáros városnézésen ismerhetik meg az érdeklődök a gyönyörű Esztergom történelmi nevezetességeit és átgurulhatnak a Mária Valéria hídon Párkányba egy finom szlovák sörre. Délután kerül megrendezésre a gyerekverseny a stadionban kialakított körpályán, melyet a szülők a lelátóról követhetnek végig. Az eredményhirdetés előtt a színpadon zenés program szórakoztatja a gyerekeket.

Hosszú évek után újra lesz szombat esti buli, reméljük sikerül felidézni a régi bringás idők hangulatát egy színvonalas élőkoncerttel.

Külön kuriózuma lesz még a szombati napnak, egy helyi rendezésű esti futóesemény a város körül,amelyen bárki részt vehet.

 

Esztergomi Bazilika Forrás: Nyári Andrea
Esztergomi Bazilika
Kép forrása: Nyári Andrea

 

A mini távot kinek ajánlod? Ez viszonylag rövid de annál meredekebb. Tis is írjátok, hogy lefelé egy DH szakasz!
A min táv ötlete konkrétan Nagy Ádámtól, Top Maratonos társunktól származik,melyet nagyon jó ötletnek tartunk. Ennek bevezetését mind a 4 Top Marton szervező támogatta.

Természetesen nem találtuk fel a spanyolviaszt, a futóversenyeken évek óta sikeres ez a konstrukció. Úgy gondoltuk, hogy sokan vannak, akik akár kísérőként vagy családtagként jönnek el a versenyre. Számukra a rövid táv néhol nehéz technikás terep-szakaszai és a közel 30 km-es útvonal elsőre még korai lenne. A mini távot “kedvcsinálónak” szántuk, hogy a 10-12 km alatt a teljesen új résztvevők megérezzék a maraton verseny fantasztikus hangulatát, valamint hogy mire lehet számítani egy ilyen pályán.

A stadionból az első frissítő állomásig (Vaskapu Turistaház) végig felfelé aszfalton kell tekerni, utána egy terep szakasz következik, csodálatos panorámával a Dunakanyarra és az Esztergomi Bazilikára. Ezt követően gurulnak le a résztvevők a hétvégi telkek között az enyhe lejtésű földúton, amely teljesen biztonságos - természetesen ebben az esetben a DH megjelölés a hegyről való legurulást jelzi, ez alatt nem egy klasszikus extrém downhill pálya értendő!

A város széléhez érkezvén a polgárőrség által biztosított útvonalon érkeznek a versenyzők a Duna parti kerékpárútra és ezen be a célba. Ez a szakasz már teljesen vízszintes.

 

A hosszú távon 3 frissítő pontot írtatok. Az egyik ebből csak víz. Elegendő lesz ennyi főleg ha azt vesszük alapul, hogy általában pokoli hőség jellemzi a verseny időpontját?
Valószínűleg az okozhatta a félreértést az egyelőre csak tájékoztató jellegű térképen, hogy több frissítő állomás úgy lesz kialakítva, hogy ugyanazon a ponton van két (oda-vissza) frissítés. Ilyen lesz a Vaskapu Turistaháznál lévő frissítő pont és a Barátkúti Erdészháznál lévő frissítőpont, valamint Dobogókőnél. Ehhez a 6 - szori frissítéshez, jön még a pilisszentlászlói (Kis Rigó) és a pilisszentkereszti csak víz frissítő, Ez a hosszú távon 7 + 1.frissítés.

Természetesen amennyiben extrém hőség lesz, szükség esetén még egy frissítőt beiktatunk, mint ahogy tettük azt két évvel ezelőtt is Visegrádon a bob pálya melletti emelkedőn.

 

A közönségpontokról mesélj légy szíves egy kicsit. Hol lesznek ezek, hányan tudnak majd ott szurkolni? 
Három látványos ponton lehet szurkolni a versenyzőknek, amelyek a versenyközpontból könnyen elérhetőek.
Az első a Vaskapu Turistaháznál lévő “oda-vissza” frissítőpont, ahová pár perc alatt autóval fel lehet érni. Külön parkolót alakítunk ki az autóval érkező szurkolóknak. A nagyszerű hangulatról Talpi és Barátai frissítő team gondoskodik zenével, versenyközvetítéssel, a szurkolók tájékoztatásával. Ez a pont főleg a rövid táv szurkoló bázisának ideális, mivel ennél a frissítőpontnál megvárhatják a visszatérő versenyzőket, újra szurkolhatnak nekik. Ezt követően még arra is marad idejük. hogy időben visszaérjenek a célba köszönteni a beérkezőket.

A második szurkolói pont Barátkúti Erdészház, amely Búbánat völgyből egy dózer úton közelíthető meg. Ide kerékpárral érdemes feltekerni és közben érinteni a gyönyörű horgásztavakat.

A harmadik szurkolói pont a Dobogókői, amit eddig autóval a visegrádi versenyközpontból nem lehetett megközelíteni. erre most reális lehetőség van, mivel Pilisszentlélek felöl kb negyed óra alatt autóval fel lehet érni Dobogókőre, ahol a közép és a hosszú táv résztvevőinek lehet drukkolni. Ezen az útvonalon visszafelé még meg lehet állni a Barátkúti becsatlakozó útnál lévő parkolóban és onnan is elérhető rövid sétával vagy bringával a Barátkúti Erdészháznál lévő frissítőpont.

A szurkolói útvonalakról külön információs térképek készülnek.

 

Május 2-án tartotok egy ingyenes túrát, ahol az érdeklődők megismerhetik az új szakaszokat. Milyen hosszú lesz ez a túra és merre halad? Hányan vehetnek részt rajta? 
Két csoport lesz, az egyik a teljesen új rövid táv pályáját járja be, a pályát jól ismerő rendező kollégák vezetésével.

A másik csapat a közép táv pályaszakaszát járja be, Dobogókőig. Mivel a Dobogókő és Pilisszentlászló közötti oda-vissza szakasz változatlan marad, ezt a hosszútávosok már ismerik, azon nem tervezünk túravezetést.

Ha olyan mini távra jelentkezők jönnek a túrára, akik kondíciója még nem elegendő, hogy a rövid távon vezetendő túrán részt vegyenek, ők a Vaskapu Turistaház teraszán megvárhatják a rövid távról visszaérkezőket, majd újra csatlakozva hozzájuk, a már minden táv számára közös utolsó bevezető szakaszon tekerhetnek vissza a stadionba.

Rendkívül fontos felhívnom a figyelmet, hogy ez a pálya bejárás egy könnyed túra, többszöri megállással, fotózással, tehát egyáltalán nem verseny tempó! Sőt még az is lehet, hogy útközben megiszunk egy sört.

A találkozó 9 – és fél 10 h között a Rögby Stadion Hotel (Esztergom) teraszán, indulás 10 órakor.
A túra időjárástól függetlenül minden körülmények között meg lesz tartva.

Mindenféleképpen hozni kell:
- hátizsákot, benne szendvics, gyümölcs, energiaszelet, tartalék kulacs vízzel
- defekt készlet
- tartalékbelső
- imbuszkulcs készlet
- WC papír, papír zsebkendő

Aki már elsején szeretne lejönni Esztergomban a stadion hoteljében tud szállást foglalni.

 

A teszt túrára április 02-tól lehet regisztrálni.
Regisztráció: email az info@sportaktiv.hu címre, neved, elérhetőséged megadásával.

 

Előzetes jelentkezések alapján kb. 100 – an leszünk. Jelentkezni a túrára április 25 – ig lehet.

Ezúton szeretnénk megköszönni Esztergom város vezetésének és Neuzer Andrásnak a Rögby Stadion vezetőjének segítő együttműködésüket ahhoz, hogy a megújuló Duna Maraton még nagyobb élményt nyújtson a résztvevők számára.

Nagy szeretettel várjuk a résztvevőket 2015. július 05-én a Duna Maratonon Esztergomban.

Hirdetés