A 2.000 (azaz kettőezer) Ft-os kartonpapír bringa

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/01/17
Újrahasznosított, környezetbarát, könnyű és erős... ráadásul mindez egyszerre!
Hirdetés

Egyszer volt hol nem volt, ott, hol az Üveghegyet sem ismerik, na, ott élt, illetve él az izraeli Izhar Gafni. Ez az ember már volt cipész, dokkmunkás és kitudjamég mi... Nos, az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy ismerősét utánozva - aki kartondobozból épített kenut -, létrehoz egy kerékpárt ugyanebből az alapanyagból.

Kezdetben persze hosszas gondolkodás, álmodozás előzött meg mindent. Többen - köztük mérnökök - megpróbálták lebeszélni erről az őrültségről. Azt állították, hogy lehetetlen megvalósítani, ám a felesége mellé állt, és megadta a kezdő lökést, mondván addig úgy sem lesz otthon és a férje fejében nyugalom, amíg meg nem próbálja a lehetetlent.

 

KartonBringa
KartonBringa

 

Mindenki fogott már a kezében kartonpapírt, mindenki tudja, mennyire puha anyagról van szó. Próbáljunk meg eltépni egy lapot, nem nehéz feladat. De ez, 2-3 egymásra tett karton réteggel már nem olyan könnyű. Gafni az origamit ötvözte modern felületkezelőkkel, mely technológia egy vízálló kerékpárban állt össze! A kétkerekűje végül 9 kg-ot nyom, és akár 200 kg-ig terhelhető - állítja. A meghajtást egy szíjrendszer segítségével tökéletesítette, minimalizálva a karbantartáshoz szükséges erőt, időt, pénzt.

A legszebb a dologban az ára: mindössze 9-12$ a felnőtt és 5$ a gyerek változat – Gafni tervei szerint! Nem vitás, hogy Gafni olyan befektetőket keres, akik finanszírozzák ezt a vállalkozást, mely szó szerint a világon mindenki számára elérhetővé teszi a kerékpáros közlekedést.

A fejlesztés és munka 3 évet vett igénybe. 2 évig tartott, amíg rájött, hogy az illesztéseket miként lehet a legjobban megoldani. Ennek melléktermékeként persze született néhány szabadalom is. Az utolsó évben a sztereotípiákra alapozva igyekezett kerékpár formájúvá hajtogatni a kartont, mely azért valljuk be, elég jól sikerült.

Jelenleg a világ csodájára jár az újrahasznosított kerékpárnak. Hogy lesz-e jövője az alkotásnak, erre csak ennyit reagált az izraeli feltaláló: „Tudom, hogy egyrészről ma az érdekli az embereket, ami gyorsabb, és modernebb, de másrészről szeretjük az egyszerűséget és a praktikusságot is, elég, ha a karórára gondolunk.” - fogalmazott, arra célozva, hogy a telefonunkon is van óra, és a karunkon is.

 

Hirdetés