E-bike, Burgenland, Fertő-tó

E-bike, Burgenland, Fertő-tó

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2013/07/15
Kerekezés E-bike-kal  6 burgenlandi településen- és természeti látnivalókon át a Fertő tónál 3 nap alatt!
Hirdetés

Június közepén gondoltunk egy nagyot és ellátogattunk nyugati szomszédunk legkeletebbi részére, Burgenlandba a Fertő tóhoz. A Fertő tó nagyobb hányadát birtokló osztrák területen a megannyi apró települést jó minőségű kerékpárút köti össze, de ezúttal nem kifejezetten a tó körbetekerése miatt érkeztünk, hanem hogy elektromos kerékpárokkal felfedezzük a főbb látványosságokat a környéken, amelyeket egy itt töltött nyaralás alkalmával érdemes célba venni.

 

A Cseresznyevirág kerékpárúton
undefined
Kép forrása: undefined

Galériáért katt a képre!

  

A háttér..
Az UNESCO Fertőtáj Világörökségén áthaladó kerékpárút a régió minden bizonnyal legismertebb és ennélfogva legforgalmasabb kerékpáros útja. A határon átlépő Fertő tavi kerékpárút 135 km hosszú, osztrák és magyar oldalon halad a Fertő tó körül, a Fertőzug-, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Parkok területeit érintve. A kerékpárúton számos pihenőhely található és teljes kitáblázottságának köszönhetően a helyes utat el sem lehet téveszteni. Azok számára pedig, akik kerékpárok nélkül érkeznek, a kerékpárkölcsönző siet a segítségükre. 3 sebességes kerékpárokat a nap 24 órájában, közvetlenül csak a tó partján már 6 helyen okostelefonos applikációval is bérelhetünk. Egyébként a környező településeken számos kerékpárboltot találunk, ahol e-bike-ok is bőségesen rendelkezésre állnak. Pomogytól Fraknóig 23 elektromos töltőállomás várja a lemerült bicikliket. Mindemellett útvonalunk megtervezésében segít az interaktív online túratervező program, ahonnan a kívánt útvonalat GPS-Track vagy pdf formátumban is letölthetjük. Néhány kattintással tehát kerékpárt és útvonalat is intézhetünk magunknak itt, Burgenlandban!

 

E-bringára fel!
Három napos e-bike túránkat Breitenbrunnban kezdtük, ahová kb. 3 órás autóúttal érkeztünk meg Budapestről. Délelőtt lévén még az egész nap előttünk állt és szerencsére remek nyári időben vághattunk neki a kerékpározásnak. Bemelegítésként felszaladtunk a falu közepén álló 17. században épült őrtoronyba, a "Török toronyba", ahonnan elképesztően szép panoráma tárult a szemünk elé. Nem véletlen tehát, hogy a régi időkben e 32 m magas toronyból pásztázták a vidéket, ide mindenképp érdemes feljönni, ha erre jársz. Breitenbrunnból (magyarul Fertőszéleskút) Purbach-ba (magyarul Feketeváros) indulunk, a Cseresznyevirág-kerékpárúton. Talán sokan nem tudják, hogy Purbach környékén rengeteg cseresznyefa található és a nyár elején érő finom piros gyümölcsöt akár a bringaútról is szüretelhetjük, ha jókor érkezünk! Az 5-6 km-es távolságot szőlőskertek és régi borospincék árnyékában tettük meg, alighanem ez az egyik legszebb útvonal a Fertő tó körül. Purbach-ba érkezve ellátogattunk a Török házhoz, ahonnan "feketevárosi török" legenda származik, miszerint egy a 17. században elrejtőzött török katona olyan sokáig maradt rejtekhelyén, hogy később már nem is szándékozott visszatérni hazájába, hanem letelepedett itt Purbachban. Az ő emlékét őrzi egy kéményből kiemelkedő turbános figura szobra. A Török háztól nem is olyan messze találjuk a "Haus am Kellerplatz" vinotékát, ahol innovatív megoldásként, egy kártyára tölthető kredit rendszer keretében magunkat szolgálhatjuk ki 64 burgenlandi borász 350 különböző boraiból. Annak ellenére, hogy nem a klasszikus értelemben vett borkóstolásról van szó, érdekes volt látni, hogy már ilyen is létezik. Miután kellően emelkedett hangulatba kerültünk, ideje volt enni is valamit, nehogy a borkostolás miatt meghiúsuljon a délután kerekezésünk. Nem kellett messzire menni, a vinotékától kb. 10 m-re található Fossil étterembe toltuk át a bringákat, ahol a történelmi borospincék szomszédságában elfogyaszthattuk frissítő ebédünket.

 

A vinotékánál Purbach-ban
undefined
Kép forrása: undefined

Galériáért katt a képre!

 

Ebéd után ismét az e-bike-okra pattanva visszakanyarodtunk Winden felé, ahol Wander Bertoni olasz szobrászművész egy, a saját kertjében kialakított tojásmúzeumát és különleges szabadtéri kiállítását tekintettük meg. Az absztrakt alkotások mellett magával a 88 éves művésszel is találkoztunk, aki még a mai napig alkot. Windent elhagyva Neusiedl am See mólója felé vettük az irányt, ahol a naplementéhez tökéletes helyszínként szolgált a nyitott Mole West lounge bár és étterem. A kellemes hangulatról lágy zene, rattan fotelek és kedves kiszolgálás gondoskodott, hogy a nap végi pihenést tökéletes élménnyé varázsolja. 1-2 elfogyasztott sör után nehezünkre is esett továbbindulni innen Illmitzbe, ahol elfoglaltuk a szállásunkat az , amelyet kivételesen igényes kialakítása miatt akár 4*-os hotelként is aposztrofálhatnánk. Gyors felfrissülést követően máris várt minket vacsoránk, a szintén Illmitzben található, találóan Illmitzer-nek elnevezett, 2012-ben gasztronómiai díjjal jutalmazott étterembe, amely különösen kerékpárosok kiszolgálására, helyi alapanyagok- és termékek felhasználására specializálódott. Mondanom sem kell, hogy ismételten kulináris csodákkal találkozhattunk, de ezt már szinte természetesnek vesszük minden osztrák régióban. 

 

Ki a következő?
A reggelt Podersdorf (magyarul Pátfalu) egyik legjobb bicikliboltjában a Radsport Waldherr-ben kezdtük, ahol rövid nézelődés után e-bike-jainkainkat ismét magunkhoz véve tovább indultunk a podersdorfi mólóhoz, ahol a hollywoodi csillagok mintájára alakították ki a kerékpáros világbajnokok terét. A járólapok között végignéztük a kerékpársport csillagait. A kikötőben egyébként, közel a mólóhoz találhatunk egy Nextbike kerékpárkölcsönzőt is, amely az útról is könnyen észrevehető. Így ha valaki komppal vagy autóval, ámde bicikli nélkül érkezik, akár néhány perc múlva már kerekezhet is a kiszemelt cél felé.

 

Nextbike kerékpárkölcsönző állomás
undefined
Kép forrása: undefined

Galériáért katt a képre!

 

Utunk következő állomása a podersdorfi szélmalom, amely Ausztria utolsó, még ma is működő szélmalma. A 160 éves, belül teljes egészében fa szerkezetű malom remek állapotban maradt fenn, hogy napjainkban a látogatók csekély 3 euróért betekintést nyerhessenek a liszt készítésének múltjába. A 60 éve műemlékvédelem alatt álló épületre az itteniek nagyon büszkék, minden évben ünnepséget szerveznek a malom tiszteletére. A malom közelében folytatódik a "Lackenbachradweg" kerékpárút Frauenkirchen (magyarul Boldogasszony) irányába, amelyen mi is tovább indultunk az felé. A kerékpárutat hol messzire elnyúló szőlősorok, hol horgásztó és árnyas ligetes erdősor szegélyezi, igazán kellemes fél óra itt végigtekerni, amíg a lovas farmig eljutunk. A lovarda főépületének kerthelységében vendéglátónk hatalmas korsó házi bodzaszörpökkel készült, amiből egy csepp nem sok, annyi nem maradt. A gazdaságban a lovak mellett egyébként mindenféle háztáji állattal lehet találkozni, de a fő attrakciót mégis a két, három hetes kiscsikó jelentette, akik szerencsére simogatni is engedték magukat.

 

Spárga és cseresznyeszörp
A lovas élmények után begurultunk Frauenkirchenbe, ahol a boldogasszonyi bazilika tőszomszédságában ebéd várt bennünket a szintén neves Paprikawirtin gourmet étteremben. Az ebéd alapját a manapság reneszánszát élő spárga képezte, meg kell mondanunk, hogy fenomenális volt! Természetesen az elmaradhatatlan cseresznyeszörp és a saját stílusban felfogott somlói galuska desszert feltette az i-re a pontot! Teli pocakkal sok mindenre nem voltunk képesek, ezért éppen jól jött egy kis pihentető látogatás a bazilika hűvös termeiben. A magyarok számára ismerősen csengő Boldogasszony bazilika, búcsújáró templomunk, Burgenland legszebb barokk belső kialakításával rendelkezik. Egy külön kis helységben múzeum nyílt, ahol sok érdekességet találhatunk a templom múltjával kapcsolatban, ha erre járunk, érdemes betérni ide is.

 

Kerékpárszafari a Nemzeti Parkban
A hűvösben kissé magunkhoz tértünk, felfrissülve vágtunk neki a Nemzeti Parkos madármegfigyelésnek, amelyet a St. Martins Termálfürdő saját "ranger"-je vezetett. A találkozóponton komplett induló csomagot kaptunk, pl. almát, cerbonát, vizet és ami a legfontosabb, távcsövet is! A Nemzeti Park képzett természeti vezetői itt a Seewinkelben, az UNESCO világörökség területén egyébként nagyon komoly kutató munkát végeznek a madarak megfigyelésében, segítenek a madarak életterének biztonságos fenntartásában és vizsgálják viselkedésüket is. A park bejárása alatt számtalan különféle madarat figyelhettünk meg, a legjellemzőbb mind közül a szürke liba, amelyek nagy számban a tóban és a füves részen is egészen közelről megfigyelhetőek voltak. A Nemzeti Park érintetlen szépsége, a pipacsmezők, a madarak önfeledt repdesése és a lemenő nap fénye már-már paradicsomi hangulatot teremtett, mindezt fokozta, amikor egy kilátóból kicsit fenntebbről is megcsodálhattuk mindezt. Fantasztikus napunk végén ismét egy gourmet étterembe, a -ba látogattunk Weidenben közvetlenül a Fertő tó partján, ahol egy 5 fogásos ínyenc meglepetés menüsorral leptek meg bennünket. A vacsora végére már egészen ránk sötétedett, így a meglepetés ereje még nagyobb volt, hiszen már egyáltalán nem láttuk mit eszünk, de aggodalomra semmi ok, minden nagyon finom volt. Búcsúeste lévén kicsit borozgattunk még a felső szinten, ahol egy bár is kialakításra került a frissen felújított étteremben.

 


Familypark St. Margarethen-ben
undefined
Kép forrása: undefined

Galériáért katt a képre!

 

Familypark-os vidámságok
Utolsó napunkra is még sok tenni- és látnivaló maradt, úgy látszik a Fertő tó környéke kimeríthetetlen a látványosságokban! Kerékpárjainkkal reggel rögtön az illmitzi strandra indultunk, hogy átkompozhassunk Mörbischbe (magyarul Fertőmeggyes). A nap igen szelesnek ígérkezett, a kis komp egy pillanatra igazi lélekvesztőnek bizonyult a máskor oly nyugodt Fertő tavon. A hajó a széllőkések ellenére derekasan állta a sarat, így csak a sirályoknak volt nehezebb dolguk a hajó után repülni és a levegőben elcsípni a feléjük dobott zsemledarabkákat, amiket lökdösődve ugyan, de végül ügyesen elkapkodtak. Miután partot értünk, tovább utaztunk immár a kisbuszunkkal St. Margarethenbe a Familypark-ba, amely Ausztria legnagyobb szórakoztatóparkja. Az erdős területen egymást váltják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztató hullámvasutak, hinták, játszóterek, zegzugos utcákról nyíló sárkányos barlangrendszer, kalandpark, ringispil, aranymosó.. és még sok minden más. Ha kisgyerekkel érkezel ide, garantált, hogy estig ki sem teszed a lábad a parkból, hiszen a bejáratnál egyszeri belépővel a parkban minden szolgáltatást szabadon használhatsz! Nekünk sajnos csak másfél óránk volt hogy végigszaladjunk, így jó pár dolog kimaradt, amit így felnőtt fejjel is szívesen kipróbáltunk volna!

Rust, a gólyák is ide járnak nyaralni
A Familypark után még egy gyors ebéd erejéig beültünk Rust (magyarul Ruszt) mólóján a étterembe, majd egy rövid sétára indultunk a belvárosában. Ha erre jársz a sétát semmiképpen ne hagyd ki, ugyanis Rust a 17. század vége óta a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, ahol már alapításakor bortermelés folyt, a belvárosban szinte minden ház műemlék védelem alatt áll, hiszen épületei mind a 16.-19. század között épültek. A Fertő tó körül található településektől eltérően az itteni házak reneszánsz és barokk stílusban épültek és a patinás korban megtartott homlokzatok, macskaköves utcácskák és az ezernyi nyíló rózsa szinte visszarepítenek az időben. A belső udvarokban található kicsi éttermekbe érdemes beülni egy sütire/kávéra, a látvány mindenkit megérint.

Számunkra sok-sok meglepetéssel szolgált ez az út, hiszen korábban azt gondoltuk, eléggé ismerjük a Fertő tavat és környékét, ám most be kellett látnunk, hogy a hagyományok megőrzése mellett a közelmúlt sok fejlesztést és újdonságot hozott a turistáknak, amiket felfedezni itt a határhoz közel, csupán 3 órányi autóútra, szinte kivételes lehetőség, sőt kihagyhatatlan!

Az utazás lehetőségét ezúton is köszönjük a Burgenland Turisztikai Hivatalnak és a Peiso Kommunikációs vállalatnak.

 

Kapcsolat, bővebb információ:
Burgenland Tourismus
www.burgenland.info
info@burgenland.info

Hirdetés