Menü

2007.02.13.     Hozzászólás 0

Síkvízből a szlalompályára

Kétség nem férhet hozzá, hogy Magyarország igazi szuperhatalomnak számít a síkvízi kajak-kenu szakágban. S mivel a vízieszközöket ilyen profin "lovagoljuk", nemsokára szlalom versenyeken is kipróbálhatjuk magunkat.


Az Athéni Olimpián a harmadik legnagyobb nézettséget produkáló szlalom versenyen még nem volt lehetőség hazai sportolónknak drukkolni, s ha számba vesszük Magyarország folyóit, ez nem is annyira meglepő.

"Ha nincs, majd csinálunk" - hangozhatott a felkiáltás, ami elindította azt a kezdeményezést, miszerint - ha Pekingben még nem is, de - a 2012-es Londonban megrendezendő Olimpián magyar színekben induló versenyző is indulhasson szlalom versenyen.

Hogy nem csak kósza elgondolásról van szó, azt az is igazolja, hogy hazánkba látogogatott Jean-Michel Prono, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség Szlalom bizottságának elnöke. Az előzetes tervek szerint az első gyakorló pálya Szentgotthárdon épül fel, amely munkálatainak már neki is kezdtek Prono Úr irányításával. A Lapics folyót úgy alakítják ki, hogy precízen kiválasztott köveket, szikladarabokat helyeznek el a sodrás felgyorsítása érdekében. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorláshoz megfelelő területeket alakítsanak ki.

Jean Michel-Prono elmondása szerint kevés ilyen szintű pálya található egész Európában. Jellemzően erős sodrású folyókban alakítottak ki szlalom-pályákat, ami a profiknak már megfelelő, de az alapok elsajátítása nehézkes.

Aranyszabály, hogy óriási sikereket érhetünk el akkor, ha jó időben észrevesszük miből lesz a jövő sikersztorija. Nos - ismerve a hazai kajak-kenu sportot -, talán ez  egy ilyen pillanat.

- Mozgásvilág.hu -