Síkvízből a szlalompályára Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/02/13
Kétség nem férhet hozzá, hogy Magyarország igazi szuperhatalom nak számít a síkvízi kajak-kenu szakágban. S mivel a vízieszközöket ilyen profin "lovagoljuk", nemsokára szlalom verseny eken is kipróbálhatjuk magunkat.
Hirdetés

Az Athéni Olimpián a harmadik legnagyobb nézettséget produkáló szlalom verseny en még nem volt lehetőség hazai sportolónknak drukkolni, s ha számba vesszük Magyarország folyóit, ez nem is annyira meglepő. "Ha nincs, majd csinálunk" - hangozhatott a felkiáltás, ami elindította azt a kezdeményezést, miszerint - ha Peking ben még nem is, de - a 2012 -es London ban megrendezendő Olimpián magyar színekben induló versenyző is indulhasson szlalom verseny en.

Hogy nem csak kósza elgondolásról van szó, azt az is igazolja, hogy hazánkba látogogatott Jean-Michel Prono , a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség Szlalom bizottság ának elnöke. Az előzetes tervek szerint az első gyakorló pálya Szentgotthárd on épül fel, amely munkálatainak már neki is kezdtek Prono Úr irányításával. A Lapics folyó t úgy alakítják ki, hogy precízen kiválasztott köveket, szikladarabokat helyeznek el a sodrás felgyorsítása érdekében. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorláshoz megfelelő területeket alakítsanak ki.

Jean Michel-Prono elmondása szerint kevés ilyen szintű pálya található egész Európában. Jellemzően erős sodrású folyókban alakítottak ki szlalom-pályákat, ami a profiknak már megfelelő, de az alapok elsajátítása nehézkes.

Aranyszabály , hogy óriási sikereket érhetünk el akkor, ha jó időben észrevesszük miből lesz a jövő sikersztorija. Nos - ismerve a hazai kajak-kenu sportot -, talán ez  egy ilyen pillanat.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés