Kucsera Szegeden lemásolna az Eb-t Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/08/14
Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a tavalyi évben döntött úgy, hogy a kajak kettesek mezőnyében közösen próbálják meg felvenni a versenyt a világ legjobbjaival. A duó a júliusi Európa-bajnokságon már letette névjegyét, Magyarországon is valami hasonlóra készülnek. A páros "hátsó" tagja Kucsera Gábor Kammererrel együtt már a világbajnokság helyszínén, Szegeden edz.
Hirdetés
- Annak idején hogyan találtak egymásra Kammerer Zoltánnal?
- Egy évvel ezelőtt történt. Kammerer Zoli párja, Storcz Botond egyelőre felfüggesztette a kajakot, így pár nélkül maradt. Több mindenkit kipróbáltunk, aztán egy kósza gondolatot követően összeültünk. Már az első menetnél klappolt minden. - Olyan sokszor hallom Önöktől, hogy minden klappol, de ez mit jelent pontosan? - Ez főleg technikai megegyezést jelent, ki hogyan teszi le a lapátot a vízre, milyen a mozgássor, milyen ütemben evez, mekkora lendülettel és milyen ritmusban. Ha ezek nincsenek harmóniában, akkor billeg a hajó, nem lehet olyan sebesen siklani a vízen, ahogy egy versenyen kellene. Ez már rögtön az elején stimmelt közöttünk. - Ki döntötte el, hogy ki lesz az első a hajóban és ki a második ember? Vagy ez nem ezen múlik?

- Bizony nem! Jómagam miután lényegesen magasabb vagyok, mint Kammerer Zoltán, be sem férnék előre. A másik, hogy miután Zoli kiváló ütemben lapátol, könnyű lekövetni a mozgását és már csak ezért is elöl kell ülnie. Hátul én vagyok a motor, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett "hoppokat" én kiabálom. Ezekre a hoppokra, akkor van szükség, ha ritmust kell váltanunk. A mi taktikánk például az 1000 méteren, hogy fél távnál üvöltök, aztán 200 méterre a céltól. Ha esetleg nagyon szoros a csata, 100 méterrel a finis előtt is hoppolok. - Milyen hatással vannak egymásra a kajakban és azon kívül? - A verseny ideje alatt, amíg tart a futam Zoli nagyon jó agyban. Koncentrál, és semmit nem bíz a véletlenre, viszont, ami nekem furcsa volt először, lényegesen feszültebb egy-egy szám előtt, mint én. Fel-alá járkál, folyton pörög, és szuggerálja magát. Nagyon fontos, hogy dicsérjem, mielőtt vízre szállunk, lehet ez akár fanatizálás is, de ismerem annyira, hogy mikor mire van szüksége. - És Önnek nincs szüksége lelki segítségre? - Más típus vagyok. Inkább magamba fordulok, és zenét hallgatok. Nekem a nyugalom számít. Természetesen, amikor megbeszéljük a taktikát, akkor Zoli tüze és lelkesedése engem is magával ragad. Ez az Európa-bajnokságon is így volt, és lám nyertünk egy aranyat és egy ezüstöt. - A rettegetett németekkel kellett, illetve kell csatázniuk. - Pokoli erősek, de most megmutattuk, hogy egyre jobban összeérünk, és remek teljesítményre vagyunk képesek. Nagyon jó kajakosok a németek, éppen ezért azt mondom, hogy ha mindkét számban csak pár centivel kapunk ki, de kiadtunk mindent magunkból, akkor elégedett leszek. Bronzérmet nem szeretnék nyerni, rosszul esne, de ha az Eb-arany-ezüst formációt kopírozzuk Szegeden, már nyugodt leszek. - És ha netán két aranyérem lesz belőle? - Akkor hosszú bankettnek nézzünk elébe, amely akár több napig is eltarthat... Tomka Tivadar
Forrás:
Hirdetés