Indulhat a Vándortábor 2017! Hír

(X) - Támogatott tartalom
2017/03/30
Új programmal jelentkezik a Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosság, amely a Vándortábor 2017 keretén belül pályázati lehetőséggel ösztönzi az általános és középiskolákat, valamint a pedagógusokat arra, hogy a diákokat minél szélesebb körben megismertessék a sport, a természetjárás és a vízitúrázás örömeivel.

Vándortábor 2017 címmel tartott sajtótájékoztatót a magyar kormány, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem. A most induló programnak köszönhetően Magyarország kormánya kiemelten támogatja a diákok vízi és erdei nyári vándortáboroztatását. 

 

Sport, természetjárás és vízitúrázás a diákoknak

Új programmal jelentkezik a Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosság, amely a Vándortábor 2017 keretén belül pályázati lehetőséggel ösztönzi az általános és középiskolákat, valamint a pedagógusokat arra, hogy a diákokat minél szélesebb körben megismertessék a sport, a természetjárás és a vízitúrázás örömeivel. Magyarország kormánya társadalmi szervezetekkel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, az Országos Erdészeti Egyesülettel, valamint a Testnevelési Egyetemmel összefogva valósítja meg az új programot.

"Fantasztikus kezdeményezésnek tartom ezt, amelynek célja, hogy a fiatalok a szabadidejük minél nagyobb részét a természetben töltsék. Nem csinálunk mást, mint egy régen már jól működő vándortábort indítunk újra, de az akkori gyalogos lehetőség most kiegészül a vízitúrázással is. Az ország adottságai nagyszerűek ehhez, a sportági háttér pedig komoly szakmai segítséget jelent"

– mondta Révész Máriusz kormánybiztos.


Vízi vándortábor - 4 útvonal, 6 napos turnusokban

- A vízi vándortáborokban négy útvonalon, 6 napos turnusokban vehetnek részt a gyerekek, akiket képzett vezetők, biztonságos túrafelszerelések és előre kiépített sátortáborok várnak: a 6 napos (5 éjszaka) tábor ára 18 000 forint.

- Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek el az iskolai csoportok, ennek ára 22  000 forint lesz.

Vándortábor 2017. Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Vándortábor 2017.
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.
 

Akkreditált túravezetői tanfolyam a pedagógusoknak

A pedagógusok számára a Testnevelési Egyetem akkreditált, szakirányú vándortábor-túravezetői tanfolyamot indít, a 30 órás képzést elvégző szakemberek napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot visznek a természetbe.

„Öt perc alatt kellett döntenünk, és pár hét alatt megalkotnunk egy olyan képzési rendszert, amely egyedülálló Magyarországon. Így leszünk képesek már idén nyárra megfelelő számú túravezetőt integrálni a programba. Négyszeres apukaként és hamarosan nyolcszoros nagypapaként fontosnak tartom a biztonságot, erre különösen odafigyeltünk a szakmai anyag összeállítása során”mondta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki fontosnak tartja, hogy a fiatalok földrajzi, történelmi és kulturális szempontból is megismerjék az országot úgy, hogy mindemellett komoly fizikai megterhelést is kapnak.


Vándortúrák a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben várják az általános iskolák felső tagozatos, illetve a középiskolás gyerekeket, akik egy hét alatt 60-80 kilométernyi utat tesznek meg, útvonalanként 3-5 táborhelyet vesznek igénybe, azaz a csoportok a legtöbb helyen két éjszakát töltenek el.

„A fiatal generáció számára különösen fontos, hogy ebben az életkorban kijussanak az erdőbe, hiszen ez a korosztály a legfogékonyabb a természeti értékek elfogadására” – mondta a főtitkár.

 

Vízi vándortúrák a Mosoni-Dunán és a Tiszán

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja elmondta: a vízi-vándortúrák a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán zajlanak, utóbbiak végállomása Tokaj, ahová a Rétközi-tó felől, valamint Dombárd és Tiszabercel érintésével is el lehet jutni 6 nap alatt.

„Én abba a korosztályba tartozom, akik még a vízitúrákon nőttek fel. Sok élménnyel gazdagodtunk, barátságok, kapcsolatok, szerelmek alakultak ki egy-egy ilyen túra során. Előttem van egy emlék, ahogy egy négyesben ülünk a csapattársammal, én elöl, ő hátul, közöttünk pedig a bogrács és több kilónyi hagyma, krumpli, amit mi szállítottunk” – mesélte el Sydney és Athén ötkarikás bajnoka.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, fontos, hogy a két szervezet erősíti egymást ebben a társadalmi szerepvállalásban: „Jó dolog, hogy van átjárás a két táborozási lehetőség között, és az egyik erősíti a másikat. Mindannyiunk nevében mondhatom, olyan élményt szeretnénk adni, ami egy életre szól. A gyerekek dönthetnek a szabadidejük eltöltéséről, akár most, akár később, szülőkként vagy nagyszülőkként, és fontosnak tartjuk, hogy a szabad levegőt, a vizet, az erdőt válasszák. Főként egy olyan országban, ahol ennyi természeti kinccsel élünk együtt.”

Hirdetés