Ezt vidd magaddal a Vándortúrára Hír

Ezt vidd magaddal a Vándortúrára Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/04/25
Ideális felszerelés, amivel teljesíthetővé válik a Vándortúra
Hirdetés

Mire is van igazán szükséged, ha útnak indulnál egy 5 napos, nomád teljesítménytúrán, mint például a Vinye és Káptalantóti közötti 110 kilométeres Fjallraven Vándortúrán? Kevesebbre, mint elsőre gondolod.

Az alábbi eszmefuttatásnál tételezzük fel, hogy egymagunk indulunk útra, és nem tudunk a felszerelésen osztozkodni társunkkal...

 

Öltözködj okosan

Ne akard magaddal vinni a ruhásszekrényed!

Optimális esetben egy szél- és esőkabát, egy vékonyabb pulóver, pár rövidujjas felső, egy vékony és rövidujjas aláöltöző, egy hosszú (ideális esetben lecipzározható szárú) túranadrág, pár túrazokni, alsók, egy bakancs, valamint egy papucs elég a túra során.

Sanszos, hogy esni is fog

Hiába a nyár közepi időpont, ebben az időszakban is könnyen előfordulnak esők, zivatarok, melyek meg is keseríthetik túránk, ha nem készültünk fel kellőképpen. Ne induljunk útra olyan kabáttal, mely nem bír ki egy pár órás zuhét!

Tipp: öltözködj technikai anyagokba, melyek gyorsan száradnak, elvezetik a nedvességet a bőrödről, és kényelmesek!

Energia és folyadék

Mivel a Fjallraven Vándortúrán a napindításhoz elégséges reggelit és a napközben ledolgozott kalóriák pótlásához megfelelő vacsorát kapsz, nem kell sok ételt magaddal cipelni. Ebédre előre megkapod a liofilizált zacskós kaját, amik pár száz grammot nyomnak csak. Ezen felül pár szelet csoki, vagy energiaszelet, és pár gyümölcs (akár aszalt formában) legyen nálad...

Tipp: vigyél olajos magvakat is magaddal (mogyoró, mandula, dió), melyekben sok energia van!

Mivel az útvonal mentén elég sűrűn belebotlunk majd vízfelvételi lehetőségekbe (forrás, kút, bolt), így egy-másfél liternyi folyadékot bőségesen elég magunkkal vinni.

Tipp: használj útközben izotóniás tablettákat/porokat, így a kiizzadt ásványi anyagokat rögtön pótlod is a szervezetedbe, amitől kevésbé fáradsz!

 

Konyha és háló

Ennél a résznél tudunk még könnyen sok súlyt spórolni.

A Vándortúrán mind a reggeli, mind a vacsora esetében csak egy tányérra és egy bögrére, napközben pedig, a természet lágy ölén elköltött ebédünknél, egy maximum 500 ml-es edényre van szükségünk. Ezért válasszunk olyan könnyű edényt, melynek fedele tányérként is funkcionál, plusz hőálló és könnyű, az edénybe esetleg bele helyezhető bögrét. A konyhánkba kell még egy kanál és villa - pár grammos spork-ot lehet kapni párszáz forintokért - valamint egy kés. A víz melegítéséhez elengedhetetlen gázpalackon nem tudunk spórolni, plusz egy főzőfej...

Tipp: ha két kulacsot viszünk, és az egyikbe keverünk csak be izotóniás tablettát/port, akkor mindig lesz főzéshez, teához tiszta vizünk kéznél, de a jó hidratálás is működik!

A kielégítő pihenéshez jelen esetben három elengedhetetlen tartozék szükséges.

Az első egy vízálló sátor (nagyon fontos), amibe elférünk - és az sem baj, ha 2 kilogramm alatt van a súlya. A második egy kényelmes derékalj - magam részéről a minimum 20-25 mm vastag, önfelfújóst preferálom, 6-700 grammnál nem nehezebb kivitelben. A harmadik pedig egy meleg hálózsák - hazánk hegyeiben nyáron is könnyen előfordulhatnak 4-6 °C-os hajnalok, így érdemes 0 fok körüli komfortzónás hálózsákot vinni magunkkal - még mindig könnyebb kibújni belőle meleg esetén, mint dideregve nem aludni.

Tipp: vigyünk magunkkal egy vastag, magas szárú zoknit és vékony sapkát is az alváshoz!

 

Mibe pakold és hogyan?

Legtöbbünknek van már egy 50-60 literes hátizsákja a szekrényben, így abból főzünk, amink van. De ha épp vásárlás előtt állunk, érdemes alaposan szétnézni a kínálatban, és nem feltétlen egyből a legolcsóbbat és legszebbet megvenni. Egy ilyen méretű zsáknál fontos a beállíthatóság (váll, hát, derék), a kényelem (párnázás, forma, elhelyezkedés), a pakolhatóság (honnan, hogy, mibe), az önsúly (2-2,5 kg alatt legyen) és az extrák (esővédő).

 

Ha már meg van a hátizsák, pakoljuk cuccaink okosan.

A zsák alsó felébe/rekeszébe kerüljön a nap folyamán legkevesebbszer szükséges felszerelés, mint például a hálózsák, törölköző. A hátunkhoz helyezzük el, minél laposabban szétterítve a derékaljunk, majd a sátrunk elemeit. Ezekre, a hálózsáktól felfele kezdjük bepakolni a ruháink, majd a konyhánk felszereléseit és végül az ételeket. Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint semmi se kerüljön a zsák külsejére, ne aggassuk tele, ne szereljük fel antennával, mert ezek csak kellemetlen pillanatokat fognak okozni menetközben - fennakadunk velük egy bokorban vagy egy kidőlt fa alatt bujkálva, eső esetén pedig nem tudjuk normálisan befedni a zsákunk miattuk. Végül a kupolába rakjuk az esőkabátot, a nasit, zsebkendőt/toalettpapírt, EÜ csomagot. Az oldalzsebekbe mehet a kulacs.

Ha ügyesek voltunk, zsákunk nem lesz több megpakolt állapotban sem 15-16 kilogrammnál - esetleg olyan jeti-formáknál, mint én, akiknél még fényképezővel terhelődik a felszerelés, 18.

Tipp: Ahogy arra a ruházati résznél már felhívtam a figyelmet, könnyen előfordulhat eső, zivatar utunk során, így ennek megfelelően pakoljunk! Menjünk bolond-biztosra, és ne bízzunk csak a hátizsákunk esővédő huzatjában! Ruházatunk rakjuk egy nagy nejlonzsákba (pld. 50-60 literes szemeteszsákba), és utána helyezzük el a hátizsákunkban. Ezzel egy monszunszerű, egész napos esőzés esetén is lesz száraz ruhánk, amibe átöltözzünk!

Jó túrázást!

Hirdetés