Menü

sportág: HEGYMÁSZÁS    táv: 0,120 km    szintemelkedés: 60 m    szintidő: 30-60 perc     nehézség: Közepes (Néhol nehéz)

Csesznek via ferrata Ostromlók útja

Az Osrtromlók útja Csesznek legkönnyebb "C" nehézségű útja. Ha Cseszneken az első, fizetős parkolóban állunk meg, akkor a vár jobb oldalán lévő ösvényen jutunk le a Kőmosó-szurdokba ahol a beszálló található. A szurdokban először egy másik a - Vár panoráma- útat érjük el. Innen 10-20 méterre balra található a beszálló pont.

A topon is jól kivehető, hogy 3 "C" nehézségű szakasz található az úton a többi könnyebb "A" és "B". A nehézséget itt a kitett és függőleges sziklafalak jelentik. 

Rögtön a beszálló után egy függőleges kb. 5 méteres falat kell leküzdenünk, ahol betonvas lépéseket helyeztek a sziklába segítségnek. A lépesek felnőttre lettek tervezve, gyerekeknek nagyot kell nyúztódkodniuk. 

Innen jobbra a szikla oldalában haladunk traverzálva ez egy könnyebb szakasz. Ellenben a végén a drót magasan helyezjedik el, kis gyerekeknek problémát okozhat ez a magasság. 

Utána egy kitett sziklafalon kell először felfele majd traverzálva haladnunk. Ezt hívhatjuk a legizgalamsabb résznek a sziklafal kitettsége miatt. Gyerekeknek ismét kisebb feladatokat okozhatnak a nagyobb lépések.

Az út vége megegyezik a Tálos Zoltán emlékútéval, ez már egy könnyebb "B" szakasz.

Lejövetelkor is fokozottan figyeljünk, hogy csak a kiejelölt ösvényen haladjunk!  

Aki nem jártas a vasalt utakban, kétsége támad vagy gyerekekkel szeretne végig menni az keresse segítségért Kovács Tamást az út egyik alkotóját. A helyszínen felszerelés bérlési lehetőség is van. 

A kivitelező saját szavaival az út:

Magyarország első vasalt útja. (via ferrata, klettersteig) A kivitelezés során ezt az útvonalat fejeztük be elsőként. Nehézsége „C”, kezdők számára ideálisnak mondható, de azért elsőre sokan megküzdenek vele. Az útvonal első 5 métere tartogatja a legnagyobb nehézségeket. A „Selejtező” után enyhe emelkedéssel könnyebben haladhatunk, majd a rövid Borostyán Harántot követően egy kis völgyecskét keresztezve érkezünk az Első Felszökéshez. A gerinc tetejére érve bontakozik ki előttünk az Ostromlók Útja legmarkánsabb része a hosszú haránt a Sima Táblákon. A legtöbb kezdőnek ez a rész okoz problémát, a kitárulkozó mélység és a „megmászhatatlannak” tűnő szakasz miatt.  Pedig „csak” 30-40 m-nyi technikás mászásról van szó a végén egy rövid, meredek felszökéssel. Ezt követően érjük el a Tálos Zoltán Emlékút becsatlakozó pontját, (Csúcsdoboz) majd egy rövid falacska és egy tömb után már a Csúcsgerincen vagyunk. A vasalt út (via ferrata, klettersteig) drótjáról lecsatlakozva ne térjünk le rögtön balra a kitaposott ösvényen, hanem kövessük tovább a gerincet egészen a Sziklamászó Meredélyig. Itt megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű kis mászóhelyet, mely már több mint 50 éve szolgálja a hegymászók felkészülését. A lemeneti ösvényt követve a Zsidótemetőn keresztül érünk vissza a szurdokba.

 

Gyerekeknek is, de csak vigyázva ForrĂĄs: Mozgásvilág

Még több képhez kattints!

Összesítés

A Csesznek via ferrata Ostromlók útja hossza 0,120 km, az útvonal szintemelkedése 60 méter, szintideje 30-60 perc, nehézsége közepes (néhol nehéz). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: csesznek, via ferrata