Újabb magyar expedíció indul az Everestre Hír

Újabb magyar expedíció indul az Everestre Hír

Pintér László
Pintér László
2016/11/11
Klein Dávid és Suhajda Szilárd a magyarok közül elsőként szeretné oxigénpalack nélkül elérni a Föld legmagasabb pontját. Az alaptáborig tartó trekkingre mi is velük tartunk!
Hirdetés

A Magyar Everest Expedíció 2017 szervezői zártkörű sajtóreggeli keretében jelentették be, hogy két év szünet után jövő tavasszal ismét magyar mászók készülnek a Föld legmagasabb csúcsára. Az expedíciót az alaptáborig tartó trekkingtúra során a Mozgásvilág munkatársa is elkíséri.

 

Suhajda Szilárd és Klein Dávid Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Suhajda Szilárd és Klein Dávid
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Suhajda Szilárd és Klein Dávid

A Föld legmagasabb pontjára még nem jutott fel magyar hegymászó pótlólagos oxigén használata nélkül. A kb. 7000 sikeres csúcsmászásból alig kétszáz során nem használtak oxigénpalackot.

Az oxigén nélküli magassági rekordot a magyar mászók közül 8750 méterrel (Everest, Déli-csúcs) a néhai Várkonyi László tartja, aki évekig Klein Dávid mentora és mászótársa volt. A legendás „Konyi” 2010-ben, éppen az Everesten, az Északi-nyeregből történő ereszkedés közben vesztette életét egy jégomlás következtében.

Az expedíció a nepáli, déli normál útvonalat választotta. Klein Dávid ezt szakmai oldalról két tényezővel indokolta. Egyrészt a legfelső tábor kb. 400 méterrel alacsonyabban van, mint az északi oldalon (7900 m szemben a 8300 méterrel), amely a csúcstámadás során, ha csak kicsivel is, de több lehetőséget kínál a pihenésre. Másrészt pedig, az akklimatizáció befejezése után a Khumbu-völgyben lehetőségük van mélyebbre ereszkedni, ami nagyban segíti a szervezet regenerációját.

Klein Dávid eddig nyolc alkalommal próbálkozott a Mount Everest megmászásával, egy kivétellel mindig oxigén nélkül. Ismeri a hegy mindkét útvonalát. Legutóbb 2014-ben nagyon közel jutott, 8700 méteren fordult vissza a kedvezőtlen körülmények miatt.

"Viharos a kapcsolatom a Mount Everesttel. 2014-ben 150 méter hiányzott a csúcsig, ezért a következő hónapokban szeretném a csúcsra jutás esélyét maximalizálni, a legfontosabb feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is alaposan felkészüljek." – vázolta céljait Dávid, aki az elmúlt egy évben két nyolcezer méter feletti csúcsot is megmászott: a Manaszlut és az Annapurnát. Összesen négy nyolcezresre jutott fel eddigi pályafutása során.

Dávid hegymászótársa a békéscsabai születésű Suhajda Szilárd lesz, akivel 4-5 éve ismerik egymást. Első közös expedíciójuk az idei K2 volt, kapcsolatuk innentől vált igazán szorossá.

"A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is.” – mondta Suhajda Szilárd.

Szilárd 2014-ben megmászta a Karakorum-hegységben fekvő, 8051 m magas Broad Peaket. Korábban volt egy sikertelen kísérlete a Gasherbrum I-en (Hidden Peak, 8068 m), illetve az elmúlt két évben a K2-vel próbálkozott, idén Klein Dávid társaságában. A Föld második legmagasabb hegyének csúcsát azonban az elmúlt két évben egyetlen hegymászó sem érte el.

Balról jobbra: Suhajda Szlárd, Németh Ottó (Henkel Magyarország General Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 - Manager) és Klein Dávid Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Balról jobbra: Suhajda Szlárd, Németh Ottó (Henkel Magyarország Beauty Care Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 - Manager) és Klein Dávid
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Balról jobbra: Suhajda Szlárd, Németh Ottó (Henkel Magyarország Beauty Care Manager), Stefano Favaro (Magyar Everest Expedíció 2017 - Manager) és Klein Dávid

A Magyar Everest Expedíció 2017 teljes egészében önálló szervezésű, nem kereskedelmi expedícióhoz csatlakoznak. Menedzsere az a Stefano Favaro, aki Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyzőt 2007-ben világbajnoki címhez segítette.

Az expedíció további érdekessége, hogy az alaptáborig tartó trekkingtúrára több hazai ismert közéleti szereplő is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára. A csapat Katmanduból Lukláig repülővel utazik, majd onnan kb. két hét alatt gyalogosan éri el az alaptábort. Haladásukról első kézből értesülhettek majd, hiszen a csapatba jelen sorok írója is meghívást kapott.

Hirdetés