Tragédia a Nanga Parbaton

Tragédia a Nanga Parbaton

Pintér László
Pintér László
2017/07/01
Egy hete aggódik a nemzetközi mászóközösség a Nanga Parbat Mazeno-gerincének megmászására indult párosért. A baszk Alberto Zerain és az argentin Mariano Galvan jeladója utoljára június 24-én küldött adatot, azóta a két mászónak nincs nyoma. A keresésükre indított többszöri kísérlet után a mászók kommunikációs csapata kizárja, hogy életben lennének.
Hirdetés

Alberto Zerain és Mariano Galvan a Himalája egyik legnehezebb feladatára, a Nanga Parbat Mazeno-gerincére készült. Alberto 2011-ben már próbálkozott az akkor még "szűz" gerincen, de lavina miatt visszafordultak. Az utat egy évvel később Sandy Allan és Rick Allen brit hegymászók teljesítették elsőként, máig nincs ismétlése. Ők akkor Arany Jégcsákány-díjat kaptak érte, hiszen 20 év alatt legalább 10 kísérlet volt a megmászására. A gerinc 11 km hosszú és hat csúcsa emelkedik 6000 m fölé.

 

Alberto Zerain és Mariano Galvan tavaly a Manaszlun Forrás: 2x14x8000 Facebook
Alberto Zerain és Mariano Galvan tavaly a Manaszlun
Kép forrása: 2x14x8000 Facebook

 

A két jóbarát tavaly a Manaszlun (Van még fotó, katt a képre!)

A két mászó nem sokkal az alaptáborba érkezése után neki is vágott az első komoly csúcskísérletnek, de a rossz idő már a második napon megállásra kényszerítette őket. 5600 méteren rostokoltak a havazásban három napig, de az idő javulásával tovább indultak. Bivakoltak egyet 5900-on, majd még egyet 6100-on. Nagyjából ezután szakadt meg velük a kapcsolat. A jeladójuk 6100 méter körül mutatta őket 24-én.

Bár az első megmászás alkalmával a brit páros 18 napot töltött a gerincen, és rossz kommunikációs kapcsolatra panaszkodtak, amikor Zerainék már három napja nem adtak hírt magukról, a háttércsapatuk aggódni kezdett, ezért helikopteres kutatást kezdtek szervezni. Reménykedésre adott okot, hogy a mászók GPS-es nyomkövetőjén lévő segélykérő opciót nem aktiválták.

A késve indult gépnek azonban háromórányi repülés után vissza kellett térnie a kedvezőtlen látási viszonyok miatt. Pakisztánban a mentést a hadsereg végzi, ennek szervezése rettentően nehézkes a súlyos bürokratikus akadályok és a korrupció miatt. A gyors beavatkozás pedig egy ilyen helyzetben kulcsfontosságú lenne.

A keresésbe a helyszínen tartózkodó román hegymászó, Alex Gavan is beszállt, ha esetleg mentésre lenne szükség. A baszk kormányzat és az Alava megyei, valamint Vitoria/Gasteiz városi tanács mindennemű anyagi segítséget felajánlott, ami a kereséshez szükséges. A Gasherbrumokon próbálkozó három baszk mászó, Alberto Inurrategi, Mikel Zabalza és Juan Vallejo szintén gondolkodás nélkül felajánlotta segítségét az esetleges mentésben, hiszen néhány órán belül odarepülhetnek a Gasherbrumtól. A pakisztáni hadsereg helikoptere ugrásra készen állt, csak az időjárás javulását várták.

A helikopter végül csak egy teljes napnyi várakozás után, ma tudott újra felszállni. Két hosszabb felderítést is végzett, a fedélzeten ezúttal is ott volt Alex Gavan. Többször végigrepülték a teljes gerincet, majd átvizsgálták azt a szakaszt, ahonnan a jeladójuk az utolsó pozíciót küldte. Itt előbb egy leszakadt hótábla, majd az ennek következtében kialakult lavina nyomaira bukkantak. A látottak kizárják annak lehetőségét, hogy túlélőket találjanak.

 

Alberto Zerain Forrás: 2x14x8000 Facebook
Alberto Zerain
Kép forrása: 2x14x8000 Facebook

 

Alberto Zerain (Van még fotó, katt a képre!)

Alberto Zerain az egyik legjobb baszk hegymászó volt. Tíz nyolcezrest mászott, általában nem a normál utak érdekelték. A K2 csúcsát a 2008-as tragédia napján a csúcsra indulók közül elsőként érte el, és már a hármas táborban pihent, amikor felette sorban haltak meg a mászók (összesen 11-en). Idén május elején jutott fel az Annapurnára.  Tavaly Mariano Galvannal együtt mászták meg a Dhaulagirit tavasszal, ősszel pedig a Manaszlut. Két gyermeke van. 55 éves volt.

 

Mariano Galvan Forrás: Mariano Galvan Facebook
Mariano Galvan
Kép forrása: Mariano Galvan Facebook

 

Mariano Galvan (Van még fotó, katt a képre!)

Az argentin Mariano Galvan az Andokban volt otthon igazán. Mászta szólóban az Aconcagua déli falát, nyitott utat a keleti falán, szólóban. Hét nyolcezresen járt, ezeken is mindig pótlólagos oxigén használata nélkül, alpesi stílusban mászta. A Lhocét és az Everestet szólóban érte el, a Broad Peaken ő volt a Carsolio-út első ismétlője, szintén szólóban. 37 éves volt.

Nagyon erős párost alkottak, és tökéletesen tisztában voltak vele, mire vállalkoztak. A hegy ezúttal nem volt kegyelmes.
 

 

A fenséges Nanga Parbat Forrás: 2x14x8000 Facebook
A fenséges Nanga Parbat
Kép forrása: 2x14x8000 Facebook

 

Hirdetés