Spéci hótalpas túra Mozgásvilág olvasóknak! Hír

iKaland;http://www.ikaland.hu/alacsony-tatra
2010/02/01
Nem tudtam mozdulni, pedig tele voltam energiával. Soha nem volt annyira nehéz betelni azzal a látvánnyal és érzéssel, amit itt a Chopok-gerincen kaptam.
Hirdetés
"A szél legalább olyan erősen fújt, mint ahogy a nap sütött. 10 másodpercre megnyílt alattam a fehér völgy zöld fenyvesekkel, majd 5 másodpercig felhőben voltam a fagyott hegygerincen. A Magas-Tátra déli hegyormai szikráztak a téli fényben. Vasárnap este színházba kellett volna Pestre érnem, de ilyenkor a hegy magával ragad, minden időérzékem cserben hagy. Nem tudom, meddig állhattam ott - forogva jobbra-balra - hogy a látványt és az érzést habzsoljam." Rényi Zsolt túravezető (aki nem érte el a színházi előadást)
 

 
Az iKalanddal karöltve egy exkluzív túrát ajánlunk Neked, Mozgásvilág.hu olvasónak. Tapasztald meg a fenti érzéseket, élményeket
 
Hogy mi vár Rád?
1. nap: Este a "Szergyecsko" ház parkolójában (1300 m) találkozol a kis csapattal a Chopok déli sípályáinak lábánál. Némi díj fejében itt hagyhatjuk biztonságban az autókat, majd nekivágsz a menedékházhoz vezetõ ösvénynek este, fejlámpák vidáman cikázó fénycsóvái mellett.
Egy végtelenül hangulatos fenyõligeten keresztül vezet az út, majd elkezdenek ritkulni a fák. Végül egy meredek oldalon kell kapaszkodnod a gerincre (1700 m). A nyeregben egy csendes kis menedékház vár kivételesen finom teával, virslivel és sörrel. Két éjszakára vackoljuk be magunkat itt a házban. Altatni senkit nem kell.
 
2. nap: Nehéz lesz mai túra, hiszen 1000 méter körüli szintkülönbséget fogsz járni. Az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsára áhítozik a társaság, a reggelinél is ez a szóbeszéd témája. A nyeregbõl nyugatnak vesszük az irányt, ahol rögtön a Gyömbér 2043 méteres csúcsa állít kihívást a csapat elé.
Kevés szintkülönbséggel, de annál több látványtól (Magas-Tátra, Liptói-Tátra) ámulva haladsz a hosszú, nyújtott gerincen a Chopok 2024 méteres csúcsa felé.  Fáradt lesz a társaság, mire eléri a Chopok tetején lévõ menedékházat, ami normális esetben alig látszik ki a hóból.
Az energiadús csapattagokkal a vezetõ leereszkedik a nyeregbe, majd felhág a Deres-csúcsra, míg a többiek a menedékházban forralt borral készülnek a völgybe törénõ visszaereszkedésre, amire részben a Chopok déli sípályái szolgálnak.
 
3. nap: A gerincen ma is vagy sűrű köd/hóesés fogad, vagy ragyogó napsütés. De a legvalószínűbb a kettõ egyvelege; 5-10 másodpercenként tudnak változni a viszonyok. Ez hozza meg a jókedvet ehhez a szép gerinchez, ahol könnyed túrával számos 1800-1900 méteres csúcsra bandukolsz föl.
Lenyűgözõek a 2000 méter feletti hósipkás csúcsok tõlünk dél-nyugatra a Chopok gerincén. Elõzõ nap jártunk ezeken a nagy, komótos hegyeken. Észak felé a Magas-Tátra csúcsai uralják a kilátást. A már ismert nyomokon térsz vissza a völgybe, de a nyereghez érve "meg lesz engedve" egy rövid pihenő a menedékházban.
Rövid lesz a pihenő, hiszen túravezetõd már tudja, hogy mindössze 20 perc élvezetes lejtõzés következik hótalpakon az autókig. A mai napon összesen 800 méter szintkülönbség vár ránk (800 méter föl, 800 méter le)...
 

 
Mikor?
2010. Március 13-15.
Mennyibe kerül?
A túra részvételi díja 21 000 Ft + 25-30 Euro helyszíni költség + utazás és biztosítás költsége
 
Tudj meg még többet és jelentkezz a túrára! Garantáltan nem fogod megbánni! Kattints ide!
Hirdetés