Mi az a Gore-Tex?

Mi az a Gore-Tex?

Mountex.hu
2005/12/22
Nagyon sokszor hallhatunk róla, de kevesen tudjuk pontosan, miért is annyira ismert ez a név.
Hirdetés

A Gore-tex szövet 25 évvel ezelőtti bevezetésével alapjaiban változtatta meg a csúcsminőségű külső ruházatokkal szemben támasztott elvárásokat. Különböző anyagai máig a legmagasabb minőség standardjának számítanak. Mit is érdemes tudni a híres cég által előállított szövetekről?

 
A Gore-Tex története
...1958-ban indult, amikor két amerikai kutató, Wilbert Gore és Vieve Gore fölfedezte egy különleges molekulában, a politetraflouretilénben, azaz PTFE-ben rejlő piaci lehetőségeket (az anyag ismertebb neve a DuPont teflon). Ekkor még alapvetően elektromos kábelek szigetelőanyagaként alkalmazták a polimer különböző fajtáit, többek között az amerikai űrkutatás is megrendelőik közé tartozott.

1969-ben Gore úr fia, Bob Gore hosszú éveken át tartó fáradtságos kutatómunka után fölfedezte, hogy a PTFE meghatározott körülmények között gyorsfeszítő eljárással erős, lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Talán véletlen egybeesések, és kudarcok hatására, de egy új anyag gyártási technikája született meg, melynek különleges tulajdonságai alkalmazási lehetőségek egész sorát rejtette magában. Az anyagot Gore-Tex néven szabadalmaztatták.

 
A PTFE membrán tulajdonságai
A PTFE polimer molekula kémiai tulajdonságai miatt a GORE-TEX® membrán számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

1. Erős (magas erő/súly arány)

2. Kémiai közömbösség / ellenállókészség (lassan amortizálódó anyag)

3. Biokompatibilitás 4. Magas hőálló készség

5. Alacsony gyúlékonyság

6. Alacsony súrlódás (ezáltal finom tapintás)

7. Jó vizálló készség

A Gore cég PTFE polimeren alapuló találmányait, és anyagait számos iparág, többek között az űrkutatás, a hadiipar, az elektrotechnika, telekommunikáció, gépgyártás, vegyipar is alkalmazza, a nagyközönség számára legismertebb produktumai mégis a magas teljesítményű textíliák.

 
A Gore textíliák
Ezen a területen a vállalat azzal a felfedezésével kezdte meg működését, hogy egy felső ruházat egyszerre vízálló és lélegző is lehet. A GORE-TEX® szövet bevezetése előtt a vízálló öltözetek gyakran túl nehezek, ormótlanok és kényelmetlenek voltak. Viselőjük rövid idő után saját testének vízhatlan anyagba zárt kipárolgásaiban „ázott el" ( nem szabad lebecsülni ennek mértékét: egy átlagos ember teljesen nyugodt állapotban 0,06 liter, míg intenzív testmozgás esetén akár több mint 1 liter nedvességet párologtat el óránként(!)).

A Gore szabadalmaztatott membrán-technológiája azóta alapjaiban változtatta meg a technikai felső ruhákkal szemben támasztott követelményeket. A számos alkalmazási lehetőségnek megfelelően a cég GORE-TEX® szövetek egész sorát hívta életre.

A Gore-Tex®Outerwear szövet elsődleges célja, hogy áthatolhatatlan gátat képezzen a víz és a szél behatolása ellen, megőrizve az anyag „lélegzését". GORE-TEX® Outerwear szövetek tartósan vízállók, hogy szárazon, szélállók, hogy melegen, és lélegzők, hogy komfortosan tartsák viselőjüket egész nap, tetőtől talpig.

A Gore-Tex szövetek családjába tartoznak a Windstopper®Outerwear szövetek is, melyek célja a viselő melegen és kényelmesen tartása kevesebb réteg és anyagvastagság mellet. A Windstopper Outerwear szövet a szél hatékony blokkolásával gátolja a szél hűtő hatását, emellett kiválóan lélegzik, így szárazon tartja viselőjét aktív mozgás esetén is.

 
A GORE-TEX tulajdonságai Tartós vízállóság
A Gore-tex vízállóságát illetően a GORE-TEX® membrán nemcsak hogy vízlepergető, de tartósan vízálló is, így az esőnek nincs esélye átszivárogni a szövet belsejébe. A GORE-TEX® membrán nagyjából 1,4 milliárd mikrolyukacskát tartalmaz cm2-ként. Egy vízcsepp ezeknél a lyukacskáknál kb. 20.000-szer nagyobb, így nem tud átszivárogni azokon. Innen jön a cég GORE-TEX® Guaranteed To Keep You Dry® ("garantáltan szárazon tart") ígérete.

Fontos tudni azonban, hogy speciális esetekben, pl. nagy külső nyomás (pl, vizes felületen való huzamosabb ülés, térdelés) esetén a víz be tud szivárogni még a GORE-TEX® szövet belsejébe is.

 
Extrém lélegzőkészség
Minél aktívabbak vagyunk, testünk annál több meleget és nedvességet bocsát ki magából. A lélegző ruházatok és cipők támogatják szervezetünk természetes hőszabályozó folyamatait, mely során az vízgőzt (ami nem más mint az elpárolgott izzadtság) termel.

Lélegző Gore-tex - mint erről már korábban írtunk, nyugodt állapotban (pl. ülés közben) szervezetünk 0,06 liter vizet bocsát ki a bőrfelületen keresztül ruházatunk vagy a környezet felé. Könnyű mozgás esetén ez a mennyiség 0,5 literre emelkedik. Aktív, megerőltető testmozgás (pl hegyi túrázás, futás, síelés) idején ez a mennyiség meghaladhatja az 1 litert is. Hogy testünk teljesítőképességét a hétköznapokon és sportolás közben egyaránt megőrizhessük, a testnedvességnek gyorsan el kell párolognia, csak így tudjuk a túlmelegedéstől, vagy a kihűléstől megvédeni magunkat.

A GORE-TEX membrán biztosítja a pára bőrfelületről való elvezetését, így támogatja testünk természetes hőszabályozó folyamatait aktív testmozgás esetén is.

 
Teljes szélállóság
A szélálló Gore-tex: amikor az ideális hőérzetről beszélünk, a szél az egyik döntő tényező. Testünk felületét -normál esetben "hőburok" veszi körül. A szél ezt a hőburkot lerombolja, ezért érezzük ilyenkor a hőmérsékletet a valósnál hidegebbnek. Ha a szél átfúj ruházatunkon,akkor lerombolja a bőrfelület és a ruha között lévő mikroklímát, és a test kihűl. +5° C-os hőmérsékletet 15 km/h-ás szélsebesség mellett kb -1° C -os hidegnek érzünk.

A GORE-TEX membrán meggátolja a hideg szél átfúvását, megőrzi a test és a ruha közötti mikroklímát, így kellemesen melegen tartja azt.

 
A GORE-TEX membrán elhelyezése
A Gore cég által előállított vékony GORE-TEX membránt a gyártók a ruha külső héjának belső felére "integrálják". ( Ezek a külső héjak már általában a gyártók saját szöveteiből készülnek. ) A membrán integrálásának módjától függően 2 és 3 rétegű GORE-TEX ruházatokat különböztetünk meg.

 
GORE-TEX® 2 réteg
Ebben az esetben a GORE-TEX® membrán szorosan a külső héjra van fölpréselve. A ruházat belső felén a fedetlen membránt egy szabadon függő bélésanyag védi (általában háló).

A könnyű tapintású, 2 rétegű GORE-TEX® anyagokat általában sportos outdoor felső ruházatokhoz alkalmazzák. A 2 rétegű GORE-TEX® tartósan vízálló, teljesen szélálló,és nagyon jó lélegzőképességű anyag.

 
GORE-TEX® 3 réteg
Ebben az esetben a GORE-TEX® membrán egy külső héj és egy bélésanyag közé van integrálva. Mindhárom réteg szorosan illeszkedik egymáshoz, így a membrán védve van a külső behatásoktól.

Ez a fajta megoldás igen strapabíró, jól alkalmazható nagy igénybevételnek kitett öltözetek esetén. A jó csomagolhatósága miatt hegymászók, kerékpárosok előszeretettel használják. A 3 rétegű GORE-TEX® tartósan vízálló, teljesen szélálló, és nagyon jó lélegzőképességű anyag.

 
GORE-TEX XCR
Gore-tex XCR elnevezésben az XCR kifelyezés kibővített komfortzónát (eXtended Comfort Range) jelent. Az új technológiával fejlesztett magasabb lélegzőképesség a testet szárazabban tartja, így nő a komfortérzet (25 %-al jobb lélegzőképessége a normál GORE-TEX® anyagoknál). Ez az újonnan fejlesztett membrán 6 óra alatt 0,5 l-rel több párát enged át, mint a hagyományos Gore-Tex membrán, anélkül, hogy a vízállósága csökkenne, vagy a súlya nőne. Nagymértékben kopásálló.

A membrán elhelyezésétől függően két és három rétegű GORE-TEX® XCR ruházatokat különböztetünk meg. 2 réteg esetén általában nagyon jó áteresztő készségű belső bélésanyag, míg 3 réteg esetén egy nagyon robosztus anyagból készült külső héj jellemzi a GORE-TEX® XCR ruházatokat.

A GORE-TEX® XCR anyag tartósan vízálló, teljesen szélálló, és extrém lélegzőképességű anyag.

 
GORE-TEX Paclite
A Gore-tex Paclite az ideális kabátanyag, ha valóban könnyű, lélegző és kicsire csomagolható ruha szükséges.

A GORE-TEX® Paclite laminátum egy speciálisan hatékony külső héjból és a GORE-TEX® membránból áll. A jó csomagolhatóság azáltal valósul meg, hogy a membrán polimer szerkezetén mikroszkópikus méretű kitüremkedő pontok találhatók, amik megvédi a membránt a súrlódástól - ezáltal az nem károlsul erőteljesebb gyűrődés esetén sem.

GORE-TEX® Paclite ruházatoknál nincs szükség kiegészítő bélésanyagra. Vízállósága kitűnő a legnedvesebb körülmények között is, lélegzőképessége magas szintű. Praktikus a kis súly és a kicsire csomagolhatóság és ráadásul kellemes viselet. Emellett egy széntartalmú anyaggal kezelt olajlepergető rétege is van, amely megvédi a membránt az olajoktól, spréktől és kozmetikumoktól, melyek kárt okoznának a funkcionalitásának.

 
A GORE-TEX ruházatok ápolása, mosása
Szárítás: Alacsony hőmérsékleten szabad szárítani és centrifugázni Mosás: Lehetőség szerint kézzel mossuk, mivel így a le lehet csökkenteni a membrán leválásának kockázatát. Gépi mosás esetén 40° C –on, finom fokozaton mossuk. Lehetőleg ne használjunk mosóport, és öblítőszert. Mosás után érdemes duplán, csak vízzel öblíteni. Mosás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a mosógépben nem maradt mosópor, mivel ez ronthatja az anyag tulajdonságait. A Gore cég által ajánlott mosószer: GRANGER\'S WASH-IN CLEANER Vasalás: Alacsony hőmérsékleten, gőzvasalóval vasaljuk. Fehérítés: Ne használjunk klóros fehérítőszert! Folttisztítás: Alkalmazzunk előzetes kezelést. Olvassuk el gondosan a gyártó utasításait. Öblítsük ki jól. Impregnálás: A Gore cég a GRANGERS XT impregnáló spray-t ajánlja. Ez az impregnálószer tartósan impregnálja a Gore-tex ruházat külső héját.

 

 
Hirdetés