Meríts ihletet!  Az év legjobb hegyifilmjei újra a mozivásznon Budapesten!

Meríts ihletet! Az év legjobb hegyifilmjei újra a mozivásznon Budapesten!

Mozgásvilág
Mozgásvilág - Banff Hegyifilm Fesztivál
2023/02/07
190 percnyi kaland földön, vízen és levegőben; lélegzetelállító látvány; inspiráló történetek.
Hirdetés

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál idén is igazi csemegéket kínál a filmrajongók számára: 190 percnyi kaland földön, vízen és levegőben; lélegzetelállító látvány; inspiráló történetek. A Banff Centre Mountain Film and Book Festival a legrangosabb nemzetközi hegyifilm fesztivál, melyet 1976 óta rendeznek meg a kanadai Banff Központ, a világ legnagyobb kulturális inkubátorának szervezésében.
A dokumentumfilmek éves nagy versenyét napjainkban egy 9 napos, könyv és fotópályázattal, valamint előadásokkal és alkotóműhelyekkel kiegészült rendezvénysorozat keretében mutatják be.

A filmek versenyére egyaránt pályáznak amatőr filmesek és napjaink vezető producerei a természet és a hegyek világához kapcsolódó legkülönbözőbb témákban: adrenalin dús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászó-expedíciók filmes dokumentációi; különleges helyszínekre vezető utazások; bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek, valamint egyre gyakoribb terület a környezetvédelem.
A zsűri és közönségdíjas filmek a kanadai fesztivált követően világkörüli turnéra indulnak. Évente 40 országban, Argentínától Izlandig, Dél-Afrikától Japánig több mint 1000 Banff vetítést tartanak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig közel 600.000 néző kíváncsi világszerte az inspiráló dokumentumfilmekre.
A magyar közönség a budapesti Banff Hegyifilm Fesztiválon láthatja a kanadai filmverseny legjobb filmjeiből készült válogatást nagyvásznon, március 30-31-én és április 1-én este a Corvin Moziban.


Bővebb információ és jegyvásárlás: www.banff.hu

Banff Hegyifilm Fesztivál 2023 Műsor

Film Program – A: 94 perc

Creation Theory

Banff Mountain Film Festival 2022: Kreatív Kiválósági Díj

„Mindenkinek megvan a maga hangszere. A snowboardosnak, a szörfösnek, a zenésznek. Megvan az eszközöd ahhoz, hogy ráhangolódj a világra.
Ha már nem teljesíteni akarsz, ha elengeded a tökéletesség hajszolását, akkor rájössz, hogy azért vagy itt, hogy jól érezd magad.“

A filmalkotók teremtéselméletében a természet nyers elemei találkoznak Izland nyugati fjordjaiban, és egy utazásra visznek minket a gravitáció és ritmus csillagközi születésétől az emberi kreatív megnyilvánulásig: szörfös a hullámon, snowboardos a hegyen és zenész a színpadon.
A gyönyörűen összerakott Creation Theory igazi filmalkotás, elgondolkodtat és lenyűgöző látványt nyújt egy óriási mozivásznon, nagy hanggal!
22 perc I USA I 2022
Rendező: Ben Sturgulewski
Filmkészítők: Sturge Film
Téma: szörf, snowboard, zene
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal
With English and Hungarian subtitles

The Nine Wheels


Banff Mountain Film Festival 2022:  A Zsűri Kedvence Díj
„A betegség adott, de az is fontos, hogy legyenek álmaid, hogy legyen miért élni. Nem érezheted jól magad, ha csak ülsz otthon és várod a végét. Mozdulni kell.“

Egy gyönyörű, szívhez szóló történet egy beteg anyáról és az extrém kerékpározás iránt megszállott családjáról. Egy látványos és igazán inspiráló dokumentumfilm, amely új perspektívát ad a teljes élethez.
22 perc I UK I 2022
Rendező: Santiago Burin des Roziers
Filmkészítők: Burning Feet Films
Téma: extrém kerékpározás
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal

Wild Waters

Banff Mountain Film Festival 2022: Közönségdíj
„Sok múlik a saját magunknak felállított korlátokon és a társadalmilag konstruált határokon.
Az ember gyakran elhiteti magával, hogy nőként nem is álmodhat
ekkora vízesésekről, vagy arról, hogy lejön egy ilyen nagy zúgón.“

Egy lenyűgöző történet tele kalandokkal, és egy fiatal, törékeny nő, aki lendületével és kitartásával inspirálja a nézőt. A közönségdíjas Banff filmben a francia Nouria Newman meséli el nekünk, hogyan vezette a mások elvárásainak való megfelelés megtagadása odáig, hogy egy fiatal, lelkes olimpiai reménységből minden idők egyik legnagyobb vadízi kajakosává váljon.
45 pec I Svájc I 2022
Rendező: David Arnaud
Filmkészítők: Red Bull Media House, MOVIO
Téma: vadvízi kajakozás
Szöveg és felirat: francia nyelven angol és magyar felirattal
English with Hungarian subtitles

If You Give a Beach a Bottle

„Ha eldobsz egy palackot, annak valószínűleg tengernyi oka van.
Nem annyira vidám a helyzet, de reméljük ez csak egy fejezet
az élet nagy könyvében.“

Egy képeskönyv ihletésére Max Romey Alaszka egyik távoli partvidékére indul, hogy tengeri hordalékok után kutasson. Amit talál, az egy teljesen más történet…
5 perc I USA I 2021
Rendező és filmkészítő: Max Romey
Téma: környezetvédelem
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal
English with Hungarian subtitles

Film Progam – B: 93 perc

Nuisance Bear

Banff Mountain Film Festival 2022 – A Legjobb Film Díja a Környezetvédelem kategóriában
A kanadai Churchill városa a jegesmedvék fotózásának nemzetközi turista célpontja. Ámulattal nézzük az itt megörökített fenséges természetfotókat. De mit látnak ebből az állatok?  A Nuisance Bear egy perspektívaváltás révén tárja fel a turista-paparazzik és vadőrök játszmáját, amivel a jegesmedvéknek szembesülniük kell az éves vándorlásuk során. A számos fesztiválon díjat nyert rövidfilm emlékezetes élmény lesz, lenyűgözően világít rá az ember és a vadvilág konfliktusára.
14 perc I Kanada I 2021
Rendező: Jack Weisman, Gabriela Osio Vanden
Filmkészítők: Documist
Téma: környezetvédelem
Szöveg és felirat: nincs

Reel Rock: Cenote

„Az igazság az, hogy nem is tudtam arról, hogy a sziklamászás létező sport. Azt hittem senki nem csinál ilyet! Mintha új sportot fedeztem volna fel!“

Mélykék víz és misztikus báj. A mexikói Yucatán-félsziget cenotei egyedülálló víztározó barlangjaiban úszni és búvárkodni szoktak, de van aki számára ennél többet kínálnak.
A kisfilm Adolfo „Fito” Trujillo történetét meséli el, aki  úszás közben véletlenül fedezte fel a sziklamászás örömét. Mélyvízi szólózott, anélkül, hogy tudta volna, hogy az, amit csinál, hivatalosan is egy sport.

A „Cenote” egy szuper kultúrfilm és igazán minőségi produkció. Klassz történet egy nagyszerű karakterrel, szép látványvilág egy kevéssé ismert, egyedi tájon.
9 perc I USA I 2022
Rendezők: Reed Rickert, Zachary Barr
Filmkészítő: Reel Rock
Téma: sziklamászás
Szöveg és felirat: spanyol nyelven magyar felirattal

To the Hills & Back – Know Before You Go

Banff Mountain Film Festival 2022:  A Legjobb Film Díja a Hegyisport kategóriában
„Szerencsés vagyok, hogy egész életemet a hegyek között tölthettem.
Ha visszanézek az életemre, mindarra, amit megtapasztalhattam…
Nem cserélnék senkivel!
Tisztában vagyok vele, hogy vannak dolgok, amikről le kellett mondanom, és hogy mindennek ára van, de akkor is megéri!“

Egy távoli vidéki házban egy veterán hegyi vezető és síelő lánya találkozik. Beszélgetésükből sztorik bontakoznak ki, a korai úttörőkétől a kemény pályák mai megszállottainak történetéig. A filmszereplők azokról is mesélnek, akik eljöttek és elmentek, néhányan közülük túl korán. Egy igazi, erőteljes dokumentumfilm, hogy mielőtt nekivágsz a hegynek, tudd.
45 perc I Kanada I 2022
Rendező: Mike Quigley
Filmkészítők: Sherpas Cinema
Téma: extrém sí, hegyi kultúra
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal
English with Hungarian subtitles

Lapporten Skyline

„A felkészülés utolsó fázisaként elvégzek egy-két légzőgyakorlatot.
Hálás vagyok, hogy elérkezett ez a pillanat, és hogy most már csak a mentális és fizikai erőmön múlik minden.
Nincs több kifogás, nem számítanak a külső körülmények. Most már tényleg csak rajtam múlik.“

2021 nyarán egy csapat kötélidegzetű highline-os az észak-svédországi Abisko Nemzeti Park felé veszi az irányt. Tervük az, hogy 600 méterrel az ikonikus Lapporten-hegyi kapu meredek völgye felett átsétálnak egy két kilométer hosszú, néhány centi széles hevederen egyensúlyozva. Ha sikerül nekik, az új világrekord lesz!
Félelmetes bravúr, jó csapat, gyönyörű helyszín, drámai látvány és jó vágás: ez a Lapporten Skyline.
19 perc I Svédország I 2022
Rendező: Emil Sergel
Filmkészítő: Pinewood Productions
Téma: highline
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal
English with Hungarian subtitles


The Fastest Girl in the Village

"Nem jellemző, hogy Lesotho-ban bringás nőkkel találkozhatunk az utcán. Én voltam az első fecske. Nem ígérgettem csak hagytam, hogy a bringázásom beszéljen helyettem. Most pedig gyorsabb vagyok, mint a srácok. Hogy mi a titkom? Imádom amit csinálok.”

Dél-Afrika magas hegyei kihívás elé állítják a kerékpározókat, de nem Leutát. A kamasz lány a világ egyik leggyorsabb bringásaként a férfi mezőnyt is legyőzve megnyeri a hazai pumptrack versenyt és kvalifikálja magát a világdöntőre…

Szép történetet, pozitív üzenet és bájos főszereplő. Egy világbajnoki döntős fiatal fekete nő a világ egy olyan távoli részéről, egy olyan kerékpáros sportban, amely a legtöbb ember számára nagyon keveset jelent.

 6 perc I UK I 2021

Rendező: Fraser Byrne
Filmkészítő: Yeow!
Téma: extrém kerékpár, hegyi kultúra
Szöveg és felirat: angol nyelven magyar felirattal
English with Hungarian subtitles

Hirdetés