A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat Hír

A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat Hír

Pintér László
Pintér László
2021/07/21
Kovács Albert ezúttal Vitéz Péter társaságában utazott a Tien Sanba, hogy újra megpróbálkozzon a Föld leghidegebb hétezezresének, a 7439 m magas Győzelem-csúcsnak a megmászásával
Hirdetés
Évekkel ezelőtt Kovács Albert és Kovács Zoltán fejébe vette, hogy végigmássza a volt Szovjetunió öt hétezer méternél magasabb csúcsát. Aki ezt a sorozatot teljesíti, az elnyeri a megtisztelő "Hópárduc" címet. 1961 óta tartják számon, összesen 696 mászó teljesítette a sorozatot.

A magyarok közül ez eddig egyetlen mászónak sikerült: a néhai Erőss Zsoltnak. Sokan vannak, akiknek megvan kettő vagy három is az ötből, de valamiért úgy alakult, hogy nem vitték végig az egészet. Vagy még előtte állnak a befejezésnek.

Mint sokan mások, Alberték is munka mellett, amatőr hegymászóként (bár igencsak komoly tapasztalattal és figyelemre méltó teljesítményekkel a hátuk mögött) járják a magashegyeket, ami jelentősen bekorlátozza a lehetőségeiket. Eddig kettőt másztak meg az öt hétezresből: a Lenin-csúcsot, és a Han Tengrit.

A tavalyi év mindenkinek a talpon maradásról szólt, Alberték sem gondolkodhattak újabb expedícióban. Idén azonban Albert ismét felkerekedett, és ezúttal Vitéz Péter társaságában ült repülőre. Céljuk az öt közül a leghidegebbnek, egyben a Föld legészakibb hétezresének tartott Győzelem-csúcs, orosz nevén a Pobeda. Két évvel ezelőtt Alberték már nekifutottak, akkor nagyon kevés hiányzott a sikerhez.

A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-3
Vitéz Péter és Kovács Albert
A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-3
Forrás: Kovács Albert

Cél: a Győzelem-csúcs

"A nagyszerű Tien Shan-hegység többi csúcsa közül a Pobeda-csúcs 400 méterrel emelkedik magasabbra. Bonyolult és tág felépítésű, ez a csúcs a legnagyobb, tiszteletteljes benyomást kelti az emberekben. A szovjet hegymászók a múlt század harmincas éveiben mászták meg először. 1943 tavaszáig azonban nem lehetett tudni, hogy valóban elérték-e az északi hegység legmagasabb csúcsát. A szovjet csapatnak 1943-ban sikerült meghódítania a csúcsot, amit végül Pobeda-csúcsnak neveztek el, ami annyit tesz: győzelem - avat be bennünket Albert a hegy mászástörténetébe.

- A Pobeda nehézsége 5B. Igazából mindent hordoz amit egy igazán nehéz hegynek szolgáltatni kell. Magas lavinaveszély szinte a teljes útvonalon. Meredek szikla gerincek. Folyamatos csapadékutánpótlás az elhelyezkedése miatt. Kína felől a nagy száraz sivatag, Kirgizisztán felől az Iszik-Köl (Issyk Kul) sós tó, és akkor még ott vannak a gleccserek. Ezek szépen összekuszálják és kiszámíthatatlanná teszik az időjárást - meséli Albert a hegy specialitásait.

A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-2
Hópárduc Expedíciósorozat
A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-2
Forrás: Kovács Albert

- Az 5B szerintem teljesen meg állja a helyét. A meredek gerinceken, amikor csákányolsz, és kiérsz a hétezres platóra, akkor jön a feketeleves, mert ott meg olyan hideg van, hogy próbára teszi mind az embert, mind pedig a felszerelést. Egyszer már aludtam ott... fogalmazzunk úgy, hogy nem volt a legjobb alvásaim között."

Albert és Péter július 19-én szállt repülőre. Az átlagosnál is komolyabb kihívásra számítanak, mert a hegyen nem lesz az utóbbi években a többi hétezresen már megszokottnak mondható kereskedelmi expedíciós tevékenység. A Pobedán az elmúlt évtizedben egyébként sem volt túl sok sikeres mászás, nincs túl jó híre.

Mindenféle támogatás nélkül

Alberték a helyi logisztikai szolgáltató alap csomagját vásárolták meg, ami annyit tesz, hogy kizárólag alaptábori szolgáltatást kapnak. Ez sátor és napi háromszori étkezés, amikor az alaptáborban tartózkodnak.
"30 éve nem ált a csúcsán magyar ember. Emiatt is érzelmes vállalkozás ez a hegy. A hegymászó logisztikát üzemeltető társaság kijelentette hogy nem telepít fix köteleket a hegyre. Ez valóban megnehezíti a mászást. Viszont inspirál, hogy egy olyan megmérettetéssel állunk szemben, amire nem volt példa a közelmúltban a magyar hegymászótörténelemben. Teljesen tiszta mászással kell elérnünk a 7439 méteres csúcsot. Nem használunk pótlólagos oxigént, és nem jelölnek, építenek útvonalat nekünk. Cserében viszont a lehető legjobb technika és erőnlét van a birtokunkban. Minden adott a sikerhez. Már csak a hegy kell, hogy felengedjen és egy nagyszerű sikert fogunk elérni - mondta indulásuk előtt bizakodóan Albert. - Az akklimatizációs körök még nem eldöntöttek, nagyban függ a kondícióktól. Saját kötéllel történő útépítésre készülünk. Jégesésen, sziklán, bőven mixmászás lesz."
A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-1
Hópárduc Expedíciósorozat
A Győzelem-csúcson folytatódik a Hópárduc-expedíciósorozat-1
Forrás: Kovács Albert

Kovács Albert eddigi jelentősebb sikeres mászásai:

2017 és 2018: Razgyelnaja-csúcs (6210 /6148/ m) Pamír (Tádzsikisztán)

2017:  első magyarként Jukhin-csúcs (kb. 5075/5150m), Pamír (Kirgizisztán). 2019-ben újra, akkor első magyar nőket kísérve

2017: Lenin-csúcs (7134 m)

2018: Han Tengri (7010/6995m)

2019: Vaza Pshavela (6918 m) Tien Shan (Kirgizisztán-Kína)

Legalább hússzor állt a Grossglockner csúcsán, amely bevett edzőterepe. Legjobb ideje a Lucknerhaustól a normál úton oda-vissza 9 óra.

Kövessétek a Wiesbauer-Dunahús által támogatott Hópárduc-expedíciósorozat híreit hegymászó híroldalunkon, a Hóhatárban!
 
Hirdetés