Egyre nagyobb bajban a nyolcezres rekordokra törő amatőr hegymászó

Egyre nagyobb bajban a nyolcezres rekordokra törő amatőr hegymászó

Pintér László
Pintér László
2022/12/19
A tajvani Grace Tseng tapasztalat és hegymászó tudás nélkül sorozatban állít fel különböző rekordokat nyolcezreseken hegyivezetők garmadája, palackozott oxigén és full asszisztencia mellett. A baj, hogy még így sem mindig éri el a csúcsot.
Hirdetés

Tseng Ko-Erh, azaz Grace Tseng a magashegyi extrém turisták új fajtájához tartozik. Ők a médiában nagy nyilvánosságot kapó "hegymászók", akikről a hegymászó közösségben korábban senki nem hallott, majd hirtelen, a semmiből, mindenféle hegymászó háttér vagy hegymászó tudás nélkül kezdik el megdönteni a hegymászó rekordokat, egyszerűen megvásárolva a kereskedelmi expedíciós irodák által kínált szolgáltatáscsomagokat: hegyivezetők, pótlólagos oxigén, teljesen előkészített táborok és rögzített kötelek. Teljes mértékben függnek ezektől a szolgáltatásoktól, nélkülük soha nem lennének képesek egyetlen nyolcezreses csúcsot sem megmászni.

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-15
Tseng Ko-Erh, ismertebb nevén Grace Tseng
Forrás: Grace Tseng Facebook

Mióta megjelent a színen, Tseng kisasszony különböző hegymászó rekordokkal került a címlapokra, ami úgy tűnik, a fő motivációja, hogy hegyre tegye a lábát. Pályafutását azzal a céllal indította, hogy ő lesz a legfiatalabb, aki megmássza mind a tizennégy nyolcezer méter feletti hegycsúcsot a világon. Ebben azóta már komoly konkurenciát kapott, mivel más hasonló "hegymászók" is beszálltak a versenybe. Azonban már eddig is begyűjtött néhány rekordot: azt állítja, hogy ő az első nő, aki az őszi szezonban megmászta a Kancsendzöngát, ő a legfiatalabb nő, aki pótlólagos oxigén használata nélkül megmászta az Annapurnát, ő az első tajvani, aki megmászta a K2-t, a legfiatalabb nő, aki pótlólagos oxigén nélkül megmászta a K2-t, a legfiatalabb nő, aki megmászta a Föld öt legmagasabb hegyét - a lista szinte végtelen. Állítása szerint a tizennégy nyolcezresből tizenkettőt már megmászott, kezdve a Manaszlu előcsúcsával 2019 szeptemberében (ezt idén a főcsúcsra "javította", ezzel lett elfogadott a csúcselérése). Rommá filterezett csúcsfotói sokakban ébresztettek kétséget, de a csúcsvideóival együtt mindegyik valódinak tűnik. Az első blikkre. De ha kicsit közelebbről megnézzük, néhány részletre felfigyelhetünk.

Manaszlu gyorsasági rekord

Tajvanon kívül azonban senki sem kételkedett igazán az eredményeiben, amíg be nem jelentett valami túl feltűnőt: egy 13 órás gyorsasági rekordot a 8163 méter magas Manaszlun 2022 októberében, pótlólagos oxigén használata nélkül. Ez megegyezik a hegyen férfi által valaha elért leggyorsabb idővel, az ún. FKT-val, melyet a síalpin bajnok,  generációjának egyik legerősebb alpinistája, az olasz Francois Cazzanelli állított fel 2019-ben. A hegymászó közösségben ezt már senki sem hitte el. Eljött az idő, hogy jobban megvizsgáljuk Tseng rekordjait.

Néhány külföldi újságíróval együtt párhuzamos nyomozásba kezdtünk. Számtalan kérdést tettem fel neki, először nyilvánosan, majd - miután csak privátban volt hajlandó válaszolni - négyszemközt. Próbáltam kideríteni a mászása körülményeit, a felmerült ellentmondásaira adott válaszokat, és ami a legfontosabb: a sportolói képességeit. Sok kérdésre válaszolt, de került minden konkrét számadatot az edzettségéről vagy állóképességéről, csak általános válaszokat adott. Még a VO2 max értékét sem tudta megmondani - úgy tűnt, azt sem tudja, mi az. Ragaszkodott ahhoz, hogy a júliusban megmászott korábbi négy pakisztáni nyolcezres (amelyeket állítása szerint pótlólagos oxigén nélkül mászott meg 22 nap alatt) olyan jó akklimatizációt adott neki, ami lehetővé tette számára, hogy két hónappal később ilyen gyorsan másszon. De 274 méter/óra mászási sebesség oxigén nélkül közel 8000 méteren egy nem sportolótól, akinek nincs állóképességi múltja, hihetetlen szám, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a mászás előző óráiban már jóval 200 méter/óra alá esett a mászási sebessége. Sokan megkérdőjelezték az általa szolgáltatott bizonyítékok: a csúcson készült fotók és videók, sőt , még a GPS-nyomvonal eredetiségét is. Mivel Tsengék voltak az utolsó csapat a hegyen, nincsenek szemtanúk, kivéve a három serpa hegyivezetőjét, akiket ő bérelt fel és fizetett. Ők még egy nyilatkozatot is aláírtak, hogy alátámasszák állítását, miszerint oxigén nélkül, 13 óra alatt mászott fel az alaptábortól a csúcsig. A maga részéről lezártnak tekinti az ügyet, miután bizonyítékokat szolgáltatott, és azzal fenyegetőzik, hogy beperel mindenkit, aki nyilvánosan megkérdőjelezi e bizonyítékok eredetiségét, és megsérti a hírnevét.

Az elemzés konklúziója számomra az, hogy a bemutatott bizonyítékok, valamint a kérdésekre adott válaszok nem támasztják alá a gyorsasági rekord valódiságát, ráadásul a publikált GPS-nyomvonal egy pótlólagos oxigént használó hegymászó mozgását mutatja (megjegyzés: három serpa kísérte oxigénen).

A teljes elemzés azonban egy külön cikk témája.

Kancsendzönga - elérték a csúcsot vagy sem?

Míg a Manaszluval kapcsolatos nyomozás még mindig folyik, hogy kiderüljön, hogyan csinálta, addig a figyelmem a korábbi nyolcezres állításai felé fordult. A 2021. őszi  Kancsendzönga mászásával kezdtem a vizsgálatot. Miközben nemrég beszélgettem jó barátommal, Kris Annapurnával, aki nagyszerű hegymászó krónikás és a nyolcezres szezonok lelkes követője, kiderült, hogy a Kancsendzönga után már ő is nyomozott. Megosztottuk egymással személyes megfigyeléseinket, melyek megerősítették kételyeinket. Mindketten ugyanarra a következtetésre jutottunk, melyet az alábbiakban részletezünk.

2021 októberében Grace Tseng bejelentette, hogy négy serpa vezetőjével együtt megmászta a 8586 méter magas Kancsendzöngát, pótlólagos oxigén használatával. A hegyet még egyetlen női hegymászó sem mászta meg ősszel, sőt, 17 éve nem állt senki sem a csúcsán az őszi szezonban. Ez kiemelkedő teljesítmény egy nagyon nehéz hegyen.

A fényképek, videók és a mászásuk idővonalának kimerítő elemzése után azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy nem érték el a Kancsendzönga csúcsát 2021. október 16-án. Minden jel arra mutat, hogy balra tértek le a normál útról, és a gerincen, jóval a főcsúcs alatt álltak meg. Onnan még több órányi mászás elérni a főcsúcsot.

Először az tűnt fel, hogy egyik csúcsfotójuk vagy videójuk sem mutatott széles panorámát a csúcsról, pedig az időjárás kiváló volt. Ha van olyan csúcs, amely látványos kilátást kínál, az a Kancsendzönga. A Kancsendzönga csúcsáról az egyik leglenyűgözőbb 360 fokos panoráma nyílik. Ha végignézzük a többi, Kancsendzönga csúcsán, jó időjárási körülmények között készült fotót és videót a múltból, mind lélegzetelállító kilátást mutatnak. Vannak olyan hegymászók, akik még a látható csúcsok neveit is feliratozzák a nézők számára. Hogy hagyhatta ki ezt a csodálatos panorámát Grace Tseng és csapata?

Megkértem, hogy bocsássa rendelkezésemre az összes korábbi nyolcezres mászásának GPS-nyomvonalát, amit ő elutasított, mondván, hogy ezek az ő személyes adatait tartalmazzák, ezért kellemetlen lenne számára, hogy nyilvánosságra hozza őket. Bár ez az indoklás hegymászás kontextusában számomra értelmezhetetlen, nem volt más választás, mint hogy a publikált fotó- és videóanyagra, valamint a különböző közösségi médiás posztokban található saját leírására hagyatkozzunk.

Mivel a csúcsfotóik felismerhetetlen helyen készültek, és Tseng kisasszony később közzétett csúcsvideója sem a szokásos Kancsendzönga kilátást mutatja, megpróbáltunk választ kapni a gyanúnkra.

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-12
Grace Tseng Kancsendzönga "csúcsfotója"
Forrás: Grace Tseng Facebook

A Kancsendzönga 2021. őszi szezonjának expedíciós idővonala

2021 őszén összesen két különböző csapat tartózkodott a Kancsendzöngán, mindkettő a normál útvonalat (délnyugati fal) célozta meg, de nem egyszerre tevékenykedtek a hegyen.

2021. szeptember 8-án az ecuadori Esteban "Topo" Mena vezetésével egy nyolcfős hegymászó csapat érkezett meg az alaptáborba. A csapatban volt Carla Perez, az ügyfél Jan William Werner, valamint öt serpa is: Dorje Sonam Sherpa, Mingma Tshering Sherpa, Palden Namgye Sherpa, Pasang Sona Sherpa és Pemba Gelje Sherpa. Az első naptól az expedíciójuk végéig egyedül voltak a hegyen. Nem jutottak fel a csúcsra, az elért legnagyobb magasságuk 2021. szeptember 18-án, 7430 méteren, a 4-es táborukban volt.

A The Himalayan Database-nek Topo csoportja nehéz körülményekről számolt be. Túl meleg volt nappal, de még éjszaka is. A lavinaveszély mérsékelt volt. Néhányszor havazott is az ottlétük alatt. A meleg miatt a hó soha nem ülepedett meg megfelelően. Pótlólagos oxigént használtak 7000 métertől 7430 méterig. Az alaptábortól (5200 m) a 4. táborig végig köteleket rögzítettek. A fix köteleket a hegyen hagyták a Dolma Outdoor Expeditions nepáli vezetőjének., Nima Gyalzen Sherpának és a tajvani ügyfelének, Grace Tsengnek, aki a beszámolójuk szerint utána érkezett. Amikor az expedíció után kiürítették a 3-as tábort, a 3-as és a 4-es tábor között nagy lavina zúdult le. Wernernek egy komoly családi ügy miatt azonnal haza kellett térnie, így Topo Mena csapata befejezte az expedíciót. 2021. október 11-én hagyták el az alaptábort.

Tseng és a serpái megérkeznek

Grace Tseng "vezetésével" a csoport 2021. október 8-án érkezett meg a Kancsendzönga alaptáborába. Korábban megmászták a 8167 méter magas Dhaulagiri I csúcsát, majd egy közeli városban rövid megállással helikopterrel jutottak el a Kancsendzönga alaptáborba, amikor Topo csoportja már pakolta össze az alaptábort, hogy elhagyja a hegyet.

Tseng kisasszony csapata az alábbiakból állt:

Grace Tseng, mint "vezető", Nima Gyalzen Sherpa és Dakipa Sherpa a Dolma Outdoor Expeditions ügynökségtől, és két másik serpa, Gelje Sherpa (aki most a Seven Summit Treks hegyivezetője, és korábban Nirmal Purja Elite Expedjének alkalmazásában állt), és Pasang Rinzee Sherpa. A Dolma gyakorlatilag Nima Gyalzen egyszemélyes ügynöksége, Grace Tseng az egyetlen ügyfele.

A The Himalayan Database jelentése szerint 2021. október 15-én Nima Gyalzen és Pasang Rinzee 8000 méterig rögzítette a kötelet. 2021. október 15-én Gelje a saját közösségi oldalán azt írta, hogy október 15-én a kuloárok közelében, 8050 méterig rögzítette a kötelet. A serpák 2021. október 15-én délután fél négy körül tértek vissza a 7500 méteren fekvő 4-es táborba. Ezután rövid pihenőt tartottak, és még ugyanazon a napon, október 15-én 17.45-kor a csapat Grace Tsenggel együtt megkezdte a csúcstámadást. Nima Gyalzen és Gelje előrementek, hogy köteleket rögzítsenek a "csúcsra" vezető útvonalon. Állításuk szerint 2021. október 16-án, 13 órakor érték el a csúcsot. Állításuk szerint a csapat minden tagja pótlólagos oxigént használt a 4-es tábortól a csúcsig, és vissza a 4-es táborba. Ahogy Pasang Rinzee az Instagramján elmeséli, a (feltételezett) csúcsról való leereszkedés több mint 7 órát vett igénybe, mire elérték a 4-es tábort.

Pasang Rinzee Sherpa ezt követően több videót osztott meg az Instagramján, valamint fotókat a feljutásról. Az ő beszámolója szerint, és ahogy a The Himalayan Database-nek küldött jelentésükből is kiderül, a 4-es tábortól a (feltételezett) csúcsig tartó csúcsmászásuk 19 óra 15 percig tartott, ami nagyon sok. Ahogy az megszokott, nem sokkal később maga Grace Tseng is videókat és fotókat is osztott meg a közösségi oldalain. Az egyik videót így kommentálta: "a csúcsot keresve". De vajon tényleg megtalálták?

Nagyon hosszú csúcstámadás

A Kancsendzönga csúcsára való feljutás átlagos időtartama a 4-es táborból (a terepviszonyoktól és az időjárástól függően) körülbelül 10-14 óra. Ez alapján egy 19 órás csúcsmenet három emberrel, akik már az előző naptól is igencsak kimerülhettek (kötélrögzítés 8050 m-ig, majd két óra pihenés után csúcstámadás), alighanem fogyó oxigénkészlettel, lehetetlenné tette volna, hogy a fotóik és videóik által elért pontról tovább másszanak a főcsúcsra. Amikor Mingma G és csapata egy nemrégiben indult expedíció során megpróbálta megmászni a Kancsendzöngát, az első csúcstámadáskor 8400 m-ről vissza kellett fordulniuk, mert eltévesztették az utat, és már túl késő volt a csúcs felé haladni.

A Kancsendzönga egy olyan hegy, amelynek utolsó szakasza rendkívül kimerítő. Számos hegymászó elmesélte a hegy mászástörténete során, hogy minél magasabbra mászunk, annál nehezebb, és az utolsó sziklamászó szakasz a legnehezebb, ahol gyakran a kötelek is elszakadnak.

Nehéz megtalálni az utat

Mint a közösségi médiafelületekre felkerült videóikból kiderül, a csapat láthatóan a 4-es tábor fölött balra tért el a normál útvonaltól, és a kuloár bal oldalán, egy hatalmas, gyémánt alakú szikla felé másztak, ami a gerinc messziről felismerhető, jellegzetes pontja. Ezt a területet Pinnacles-nek nevezik. Ekkorra már letértek a normál útvonalról. A Pasang Rinzee által közzétett videón egy nagyon lassan haladó Tseng látható, akinek segítségre van szüksége a haladáshoz, és nagyon fáradtnak tűnik.

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-26
Kattints a képre Pasang Rinzee videójának megtekintéséhez!
Forrás: Pasang Rinzee Instagram
Innen órákba telt volna feljutni a csúcsra. Le kellett volna jutniuk a csúcs előtti nyeregbe, majd csatlakozniuk kellett volna a normál útvonalhoz és a hosszú traverzhez, hogy megkerüljék a csúcspiramist. Mivel 19 órája voltak úton, az oxigén bőven fogytán lehetett, az útvonalat eltévesztették, ráadásul későre járt, és egy nehéz ereszkedés állt előttük, ez túlságosan kockázatos lett volna.

A csúcsportrék és a hógerincen álló kvartettről készült, feltehetően szándékosan alulról felvett videófelvételek semmilyen csúcs elérését nem bizonyítanák.

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-11
Gelje Sherpa Kancsendzönga "csúcsfotója"
Forrás: Gelje Sherpa Instagram
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-13
Grace Tseng és a Dolma csapat Kancsendzönga "csúcsfotója"
Forrás: Grace Tseng Facebook

Van azonban egy videó és két fotó, amely segít meghatározni a csoport helyzetét. Tseng kisasszony csúcsvideója, amely egy szelfit tartalmaz, majd egy nagyon szűk szögben készült panoráma adja meg a szükséges támpontot, felismerhető formákkal és hegyekkel a háttérben. Ezen a videón a tajvani zászlót veszi elő, mögötte az egyik serpa sétál fel egy magasabb pontra, ami állítólag az ő csúcsuk, de ez nem a Kancsendzönga csúcsa.

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-24
Pillanatkép Grace Tseng szelfi csúcsvideójából. Kattints a képre a teljes videó megtekintéséhez!
Forrás: Grace Tseng Facebook

Míg a szelfi mód mindig a tükörképet mutatja, vízszintesen meg kell fordítanunk a fotót, hogy a valós nézetet és irányt megkapjuk. Így néz ki az eredeti irányra tükrözött kép a valódi nézettel, a Yalung Kanggal a háttérben. A serpa felsétál egy olyan kiemelkedésre, de az nem a főcsúcs:

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-25
Grace Tseng szelfi csúcsvideó képernyőkép tükrözve
Forrás: Grace Tseng Facebook

Ha közelebbről megnézzük, a napszemüvegének tükörképében látszik egy hóbucka, ami kísértetiesen hasonlít arra, ami előtt a szóló csúcsportrékon állnak:

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-19
A csúcsfotókon látható hókupachoz kísértetiesen hasonló tükröződik a szemüvegben
Forrás: Grace Tseng Facebook
Ezt látta onnan, ahol a csúcsvideót rögzítették. A főcsúcsról a Jannu (középen lent, a felhőkből kiemelkedve) és a Yalung Kang (a havas szikla mögül a háttérben kibukkanva) közötti gerinc nagyobb részének kellene látszania:
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-17
Grace Tseng's csúcsvideójának panorámája nyugat felé, a Jannu és a Yalung Kang irányába
Forrás: Grace Tseng Facebook
A Facebookon közzétett, délre néző panorámaképe olyasmit mutat, amelyet a főcsúcsról nem lehet látni. A déli gerincnek az az alsó része (a kép közepén, a felhőtenger előtt) nem látható a főcsúcsról:
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-18
Csúcspanoráma, a déli gerinc olyan részeivel, amelyek a főcsúcsról nem láthatók
Forrás: Grace Tseng Facebook

Ezt kellene látnod dél felé nézve, ha a Kancsendzönga csúcsán állsz (Giripremi Youtube-videójából származó képek):

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-20
Kilátás a Kancsendzönga csúcsáról dél felé

Ha a csúcsról lefelé nézünk, a kilátás a következőképpen néz ki (pillanatfelvétel ebből a videóból)

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-17
Kilátás lefelé déli irányba, néhány méterrel a Kancsendzönga csúcsa alattról filmezve
 
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-17

Megpróbáltam megerősítést kérni Tseng kisasszonytól, hogy a fotók és videók mind biztosan ugyanazon a helyen készültek-e, csak különböző irányokba néznek, de nem válaszolt. Ezt követően letiltott a nyilvános Facebook-oldaláról.

Konklúzió

Összehasonlítva a rendelkezésre bocsátott fotó- és videobizonyítékokat más hegymászók csúcson készült fotóival és videóival, Grace Tseng és csapata nem érte el a Kancsendzönga főcsúcsát 2021. október 16-án. Csúcsfotóikat és videóikat a csúcstól nyugatra, a Pinnacles (Sziklatűk) nevű terület felett, megközelítőleg 8480 méteres magasságban készítették. Tökéletes időjárási körülmények között elképzelhetetlen, hogy ne készítettek volna olyan panorámaképet, amely a hegy északi és keleti kilátását mutatja. Ezt látnák a csúcsról északra és keletre:

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-22
Panoráma északnyugat felé a Kancsendzönga csúcsáról
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-21
Panoráma kelet felé a Kancsendzönga csúcsáról

Ha ebbe, az északkeleti-keleti irányba fotóztak volna arról a pontról, amit elértek, tisztán kellene látszódnia a föléjük emelkedő főcsúcsnak.

Hol készülhettek a csúcsfotók?

Rövid válasz: valahol ott, amelyet a sárga pöttyel jelöltünk az alábbi fotón (pillanatkép ebből a videóból):

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-23
A Kancsendzönga főcsúcsa, balra a Pinnacles

Az a hatalmas, gyémánt alakú szikla látható a videóikon. Rodolphe Popier, a 8000ers.com elemzője készítette az alábbi grafikákat, hogy jobban megértsük a Pinnacles területének helyzetét és a csúcstól való távolságát. Vegyük a gyémánt alakú sziklát (Nr. 9) referenciának:

New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-20
Mászás a Pinnacles felé
Forrás: 8000ers.com Rodolphe Popier
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-21
Kancsendzönga Pinnacles terület légifelvételen
Forrás: 8000ers.com Rodolphe Popier
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-22
Kancsendzönga Pinnacles terület műholdfelvételen
Forrás: 8000ers.com Rodolphe Popier
New doubts emerge in Grace Tsengs record resume-23
A normál út pirossal pöttyözve, a fehér GT felirat Tsengék útját mutatja a Pinnacles sziklatűi között, távol a normál úttól
Forrás: 8000ers.com Rodolphe Popier

A sokórányi munka után, amit ennek a tanulmánynak szenteltünk, mind az én, mind pedig Kris Annapurna számára egy hosszú beszélgetés során világossá vált, hogy ugyanazokat a megfigyeléseket tettük. Mielőtt közzétettük volna a következtetésünket, megosztottam a kételyeinket jó barátommal, a 8000ers.com neves krónikásával, Eberhard Jurgalskival, aki tájékoztatott minket, hogy ők már párhuzamosan dolgoztak a Kancsendzönga ügyén, már korábban is, mint mi.

Jurgalskiék megerősítették a következtetéseinket. Néhány nappal később ők is elkészítették a miénknél még részletesebb képelemző riportjukat, amelyet megosztottak a The Himalayan Database-zel is, hogy töröljék Tseng és a négy serpa Kancsendzönga csúcselérését az adatbázisból. Riportjukat azóta már ők is publikálák a 8000ers.com oldalon. Erről a linkről lehet letölteni.

Mivel a kísérő serpák is rekordokat értek el a Kancsendzönga mászásukkal, ezeket a rekordokat, valamint Tseng kisasszony többi nyolcezres mászását is felül fogják vizsgálni.

Angol nyelvű cikkünk nyomán az Explorersweb elismert újságírója, Angela Benavides is publikált egy elemzést, elsősorban a következő szezonban ugyanott mászó szemtanúk beszámolóira koncentrálva. Velünk párhuzamosan ő is rengeteg munkát szentelt a Manaszlu és a Kancsendzönga témájának.

Mivel a serpák közül korábban senki sem járt a Kancsendzönga csúcsán, könnyen előfordulhat, hogy simán eltévesztették az utat és egyszerűen rossz helyen kötöttek ki. A kérdés az, hogy tökéletes időjárási viszonyok között hogy nem észlelték, hogy nem a legmagasabb ponton állnak? A Pinnacles tetejéről ennek egyértelműen látszódnia kellett. Gondolhatták úgy, hogy "jó lesz ez, úgyse tűnik fel senkinek?"

Nem lehet figyelmen kívül hagyni az expedíciós ügynökség közreműködését, ami még kényesebbé teszi az egész helyzetet, és felveti a kérdést: mennyire gyakori ez a jelenség?

Kik vagyunk és miért fontos ez nekünk

A Mozgásvilág Magyarország első számú online outdoor magazinja. Elsődleges célunk, hogy nagyszerű történeteken keresztül inspiráljuk az embereket. Ezeknek a nagyszerű történeteknek azonban igaznak kell lenniük. Nem hunyhatjuk be a szemünket, amikor világosan látjuk, hogy milyen eszközökkel írják újra a hegymászó rekordokat. Nem áll szándékunkban senki hírnevét sem csorbítani, de fontos számunkra, hogy kiálljunk a tisztesség és a hegymászás integritása mellett.

Az egykor az elit hegymászóknak fenntartott magashegyi hegymászás mára szinte bárki számára elérhető játszótérré vált, aki átlagosnál jobb kondícióval rendelkezik, és igénybe veszi a kereskedelmi expedíciók teljes szolgáltatási csomagját. Pontosan e kereskedelmi expedíciók által nyújtott segítség miatt a nyolcezres csúcsok puszta elérésének ténye messze túlértékelt. Mégis, ezek a vezetett "hegymászók" ugyanazokért az elismerésekért versenyeznek, ugyanazokra a listákra kerülnek fel, mint az igazi hegymászók. Egy igazi hegymászónak nincs szüksége hegyivezetőre.

Mivel nem szabályozott sport, a magashegyi hegymászás aranybánya a hírnév- és rekordhajhászok számára, akik egyszerűen kihasználják a sportot, hogy fizetős teljesítményeket adjanak el a laikus nagyközönségnek, amely nem tud különbséget tenni. A "rekord" és az "első" a legfontosabb szavak a szponzorok megszerzéséhez. Bár nincsenek szabályok, a hegymászó közösségen belül vannak etikai normák. A becsületesség mindig is a legfőbb szabály volt, de természetesen a múltban is előfordult már sokszor, hogy az állítások hamisnak bizonyultak.

Számos nagyszerű hegymászó van, akik a nyolcezresek világában kiemelkedő teljesítményeket értek el, és néha saját életükkel fizettek jövőbe mutató álmaikért. Ezek az alpinisták megérdemlik, hogy igazi hegymászók és becsületes teljesítményekkel döntsék meg a rekordjaikat.

A mai közösségi média gépezetében egyre nehezebb megítélni az ilyen típusú állítások hitelességét. A mi felelősségünk, hogy meg akarjuk-e tartani ezeket az etikai normákat. Az olyan intézmények munkája, mint a 8000ers.com és a The Himalayan Database soha nem volt még olyan fontos, mint most. A rossz hír az, hogy Tseng kisasszony hamis Kancsendzönga állítása mellett számos más gyanús hegymászó bejelentés is van. Ez az eset csak a jéghegy csúcsa.

Tseng kisasszony jelenleg is csak előre tekint és újabb, még nagyobb rekordokra tör. Jövő tavasszal szeretné megdönteni a Mount Everest gyorsasági rekordját, valamint hat hónap alatt meg akarja mászni mind a tizennégy nyolcezrest. Természetesen első nőként a világon.

Ezúton is szeretném megköszönni Kris Annapurna nagyszerű együttműködését. Az ő munkája nélkül ez a cikk nem jöhetett volna létre. Szintén hálás vagyok Eberhard Jurgalski barátságáért, és fáradságos erőfeszítéseiért, melyekkel megpróbálja megőrizni a hegymászó rekordok integritását.

Magyar nyelvű nemzetközi hegymászó hírekért kövesd a Hóhatár oldalt!

 

 

Hirdetés