Irány a

Irány a "Fénylő Fal!"

4bakancs.com
2013/07/11
Újabb magyar tör a csúcs felé
Hirdetés

A Föld 13. legmagasabb hegycsúcsára, a 8035 m magas Gasherbrum II-re indult Varga Csaba nagyváradi hegymászó.

A “Partium hazajárója" egy nemzetközi expedíciós csapat tagjaként vág neki a Karakorum hegységben, Kína és Pakisztán határán található csúcsnak, amit első alkalommal 1956. július 7-én, egy háromtagú osztrák expedíció mászott meg. A “Fénylő Falnak" is nevezett csúcsra eddig a magyarok közül a “Magyarok a világ nyolcezresein" expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutott fel. Csaba a jelenlegi mászást tapasztalatszerzésnek szánja, igazi célja jövőre a K2 megmászása.

Jelenleg az alaptáborban vannak, onnan küldet legfrissebb jelentését:
"Hosszú, hét napos út után végre elértük az alaptábort. Az utolsó faluig terepjáróval mentünk, majd onnan 120 km-t gyalogoltunk egy hétig, s értünk fel ide, az 5300 méteres alaptáborba. Több mászó csapat is van itt, én oroszokkal vagyok egy csapatban, egyedüli magyarként. Nagyon jó idő van, csodálatos látványt nyújtanak a hegyek a szikrázó napsütésben. Most akklimatizációs túrák várnak rám. Holnap megyek fel az előretolt alaptáborba, onnan visszajövök, majd holnap után éjjel indulok az I-es táborba 5900 méterre, ahol sátrat verek. Később még jelentkezem, addig is üdv mindenkinek! Csaba."

Varga Csaba a Kárpátok bércei mellett járt már az Alpok legmagasabb csúcsain (pl. Mont Blanc, Matterhorn), a Kaukázusban (Elbrus), legmagasabbra a Tien San hegységben jutott, a 7010 méter magas Khan Tengri ormára.

Hirdetés