Falmászás télen-nyáron

Falmászás télen-nyáron

(x) - Támogatott tartalom
2016/01/26
Közép-Európa egyik legmagasabb beltéri mászó fala a Zemplén Kalandparkban

A sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban található Magyarország, és Közép-Európa egyik legmagasabb beltéri mászó fala. Beltéri magassága 18 méter, kültéri magassága 20 méter összesen mintegy 400 nm mászható felülettel.

 

Zemplén Kalandpark mászófal Forrás: Zemplén Kalandpark
Zemplén Kalandpark mászófal
Kép forrása: Zemplén Kalandpark

 

A mászófalon található utak nehézségének kialakításánál fő szempont volt, hogy a gyerekek, a kezdők és a profik is találjanak megfelelő falfelületet. Ennek köszönhetően teljesen kezdőtől, a kb. IV mínusztól a kevésbé gyakorlott mászók számára nagyon nehéznek számító X mínuszig a skála minden részéről kimászhatnak utakat, összesen legalább 25-30-at, köztük negatívakat is és innentől kezdve már csak a kreativitás szab határt a kombinációk végtelenségének.

A felületen több, mint 2000 db egyedi tervezésű és gyártású magyar T-Rock fogás található. A fal minden részletében az Európai Uniós nemzetközi szabványok szerint épült meg. Felszereltsége nemzetközi minőségű.

A falra felszerelt mászó utakat több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező hegymászók és sziklamászók segítségével építették ki.

A biztonsági felszerelést az egyértelmű felelősségvállalás miatt a Zemplén Kalandpark biztosítja, a még biztonságosabb mászás érdekében pedig természetesen falmester felügyeli a mászókat.

 

A köteles mászás mellett a boulder is helyet kapott

A boulder jelentése kőtömb. Biztosítás nélküli nehézségi mászás alacsony magasságokban. 3-4 méteres magasságig szabadon mászva egy kitalált mozdulatokból álló feladat megmászása. Az esetlegesen leeső mászót a földre helyezett vastag szivacsok védik meg a sérülésektől, viszont az alacsony mászási magasság miatt a mászó nem eshet akkorát, ami komolyabb sérülést okozhatna.

 

Zemplén Kalandpark mászófal Forrás: Zemplén Kalandpark
Zemplén Kalandpark mászófal
Kép forrása: Zemplén Kalandpark

 

A mászásnak számtalan jótékony hatása van a gyermekek számára is

Többek között tartás problémák javítása, egyensúly és koordinációs készségek javítása, izom rugalmasság és nyújtás, probléma megoldó képesség és a kreativitás fejlesztése.

A Kalandpark vezetésének rövid távú céljai között szerepel, hogy a falat, iskolás csoportok is igénybe vegyék testnevelés órák keretein belül.

A Mászófal Központ falain belül kialakításra került egy Turistaszálló is, mely szálláshely megnyitásával a vendégek régi vágyát váltották valóra, hiszen a téli időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a síterephez közeli, elérhető áron foglalható szálláshely iránt, ugyanakkor nyáron is sok kiránduló osztály, baráti társaság vagy család szeretett volna a bob pálya közelében megpihenni.

 

Zemplén Kalandpark mászófal Forrás: Zemplén Kalandpark
Zemplén Kalandpark mászófal
Kép forrása: Zemplén Kalandpark

 

A Zemplén Kalandpark Mászófal Központja télen-nyáron várja kedves vendégeit!

Cím
3980 Sátoraljaújhely, Torzsás út 25. 

E-mail
info@zemplenkalandpark.hu

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.