Budapesten kívül nincs élet

Budapesten kívül nincs élet

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/08/04
Ha van is, nem olyan – gondoljuk mi, fővárosiak...
Hirdetés

És fel sem tűnik, hogy budapestiként nem ütközünk különösebb nehézségbe, ha mászni szeretnénk menni.

Jó, szikla csak egy pár van (Róka, Kecske-hegy, Ksh), ha azokat megunjuk, akkor jön a vonzáskörzet (Csobánka, Várgesztes, Bajót stb.). De a termek között azért válogathatunk, attól függően, hogy inkább buldereznénk, hosszút másznánk, vagy egyéb preferenciáink vannak.

Az ország többi részén, a maradék 8 millió embernek azonban kicsit nehezebb dolga van. Észak-Magyarországon például Miskolcon van egy terem, meg persze a környéken néhány szikla (pl. Hámori-szikla), de egyébként nincsenek elkényeztetve az ottani mászók. Vagy mászni szándékozók.

Épül az új mászókomplexum Forrás: Zemplén Kalandpark

Épül az új mászókomplexum
Kép forrása: Zemplén Kalandpark

Mászófal Sátoraljaújhelyen


A Zemplén Kalandpark, ami Sátoraljaújhelyet választotta otthonául, most úgy döntött, hiánypótló vállalkozásba kezd. Mászófal persze amúgy is szokott lenni a kalandparkokban, de ők egy egész mászókomplexumot álmodtak meg. Nemcsak arra gondoltak, hogy a gyerekek hadd mászkáljanak pár méteren, hanem a régió mászóinak is normális lehetőséget szeretnének biztosítani.

Az épületkomplexumban belül és kívül is lesznek falak. Műsziklát terveztek, a fal tehát természetes felületet fog imitálni. A mászható felület összesen 400 m2 lesz, kívül 21, belül 18 méteres max magassággal. Összehasonlításképp: a Spiderben a legmagasabb fal 11,4 m, a Big Wallban belül 15, a Kletterhalléban 16 m.

Az utak nehézségénél az a fő szempont, hogy a gyerekek, a kezdők és a profik is találjanak megfelelő falfelületet. Így a teljesen kezdőtől, a kb. IV mínusztól a normális földi halandók számára nagyon nehéznek számító X mínuszig a skála minden részéről kimászhatunk majd utakat, összesen legalább 25-30-at, köztük negatívakat is, és innentől kezdve már csak a kreativitás szab határt a kombinációk végtelenségének. A 2000 fogás a szegedi T-Rocktól érkezik.

A zempléni mászókomplexum látványterve Forrás: Zemplén Kalandpark
A zempléni mászókomplexum látványterve
Kép forrása: Zemplén Kalandpark

Akár az osztrák mászóterem modell...


A biztonsági felszerelést az egyértelmű felelősségvállalás miatt a Kalandpark biztosítja, természetesen falmester felügyeli a mászókat, és edzőktől lehet majd segítséget kérni. A köteles mászás mellett a bulder is helyet kap.

A nyitva tartás és az árak még alakulnak, de biztos, hogy lesz külön mászóbelépő.

A Kalandparknak az a célja, hogy az üres időkben lehetőleg iskolás csoportok vegyék igénybe a falakat testnevelés óra keretében. Ha nem is az iskola falain belül, de ez már erősen közelít az osztrák modellhez. Bárcsak mindenhol lenne ilyen lehetőség!

Mivel a jelentős fejlesztés, és a Magyarországon is egyedülálló falmagasság biztosan távolabbról is vonzza majd a látogatókat, a falakon belül szálláshelyet alakítanak ki. Szóval, ha valaki nem akar szállást keresgélni, vagy csak imád a falak közelében aludni, az mászás után megteheti, hogy csak pár métert sétál a szobája ajtajáig, és a közös étkezőből biztatja a rendesen edző mászótársakat.
A tervek szerint nyitás novemberben. Hajrá Észak-Magyarország!

Hirdetés