Everest: Klein Dávid a célegyenesben Hír

Everest: Klein Dávid a célegyenesben Hír

Pintér László
Pintér László
2017/05/25
Kevesebb, mint 800 méternyi szintkülönbség választja el Klein Dávidot, hogy első magyarként, pótlólagos oxigén használata nélkül érje el a Föld legmagasabb pontját. A Magyar Everest expedíció 2017 a végső szakaszába érkezett. A siker csak az időjárás kegyein múlik.
Hirdetés

Klein Dávid nepá­li idő szerint ma hajna­li 5 órakor hagyta el a 7200 méteren lévő hármas tábort. Ez az indulás a tervekhez képest későinek szám­ít, azonban mivel Dá­vid tudott aludni, pihenni a C3-ban, az alaptáborral egyezte­tve úgy döntött, hogy ezt érdemes kihasz­nálni, és két órával később indulni.

Dávid jó tempóban, kevesebb, mint 10 óra alatt, egy serpa kí­séretében szerencsésen megérkezett a 8000 méteren lévő 4-es táborba, ahonnan néhány órás pihenést követően, helyi idő szerint 20:45-kor indult el a csúcsra. 

 

Klein Dávid Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Klein Dávid
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Klein Dávid (Fotó: Magyar Everest Expedíció)

Dávid a nap folyamán jól érezte magát, bár az időjárás most sem volt kegyes hozzá, és mivel tapasztalt és megfontolt hegymászó, a Déli-nyeregben tomboló legalább 60 km/órás szél visszatartotta attól, hogy hamarabb elinduljon a csúcs irányába. Eredetileg 18:00 körüli indulást tervezett, hogy a hegyen mozgó többi, kereskedeli expedíciós mászót beelőzze. Török Edina alaptábor-vezető, Suhajda Szilárd hegymászótársa és barátja, valamint a Magyar Everest Expedíció 2017 menedzsere, Stefano Favaro az alaptáborból tanácsaikkal segítik az expedíciót, akik szintén egyetértettek a várakozással.

A tényleges csúcsmászás az expedíció legmegerőltetőbb szakasza, hiszen a mászók gyakorlatilag egy teljes éjszakányi alvást kihagyva, éjjel indulnak el az utolsó táborból. Klein Dávid a kora esti indulást követően egész éjjel mászik. A leghidegebb, legsötétebb időszakban a csúcs elérésére csak tökéletes időjárási viszonyok között van esélye. Ha minden jól alakul, magyar idő szerint kora hajnalban vagy reggel érhet fel. Utána azonban vár rá egy hosszú és kimerítő ereszkedés.

Ma reggel szélcsend volt a csúcson, de ez óráról órára változik, és gyakorlatilag előrejelezhetetlen. A 3-as táborban tartózkodó, szintén oxigénpalack nélkül mászók kora délután még szintén szélcsendről és melegről számoltak be. A legfrissebb hírek szerint azonban a csúcsrégióban ismét 60-70 km/h körüli szél fúj, a hőérzet -40 Celsius fok. Ez viszont már túl van azon a határon, amit egy oxigén nélkül próbálkozó mászó le tud küzdeni. A szakértők szerint nagyjából 40 km/h az a legnagyobb szélerősség, amelyben egy palack nélküli mászónak reális esélye van az Everest csúcsának elérésére.

A siker immáron az időjáráson múlik.

Hirdetés