Délelőtt sajtótájékoztató, délután indulás- Annapurna expedíció Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/03/29
Az Annapurna a statisztikák szerint a legveszélyesebb nyolcezres a  14 közül. 
Hirdetés

 

2012.március 28-án a Magyarok a világ nyolcezresein újabb expedíciója megtartotta sajtótájékoztatóját, és délután repülőre száll. A vállalkozás idei célja a 8091 méter magas nepáli Annapurna, mely ezzel a magassággal az ún. kisebb nyolcezresek közé tartozik, megközelítése és meghódítása azonban komoly körültekintést és felkészültséget igényel.

 

82261-annapurna2.jpg

 

Az Annapurna ugyanis a statisztikák szerint a legveszélyesebb nyolcezres a  14 közül. Közel sem olyan forgalmas, mint például a Mount Everest , az 1950-es első megmászás óta eddig csak mintegy 180-an  jártak a csúcsán. Ez azonban 61 halálos balesetet is jelentett, ebből 47 éppen az északi falon történt.

 

Az Annapurnán a lavinák, jégomlások előfordulása igen gyakori, ezért gyorsan kell mozogni. A magyar expedíció az északi falon közelíti meg a csúcsot, a pontos útvonal majd csak helyszínen derül ki, de Mécs László, az expedíció egyik tagja elmondta, elsőre a Holland Út (Dutch Rib) tűnik a legvalószínűbbnek.

 

Várhatóan a csúcstámadás előtt sem kell a halálzónában (7500 méter fölött) éjszakázniuk, ennél lejjebb tervezik felállítani az utolsó, csúcstámadó tábort. Az expedíció résztvevői: Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László, Horváth Tibor és Földes András újságíró, az Erőss Zsoltról szóló könyv szerzője.

 

82261-himal-jaexped-ci-.JPG

 

A mászók előtte egy 6000 méteres hegy megmászásával, és egy komoly magashegyi túrával szeretnének akklimatizálódni. Erre nemcsak az expedíció tagjai mennek, velük tart egy nyolctagú magyar trekkinges csapat is. Tervek között szerepel, hogy a hegy tetején éjszakáznak a fiúk, ami az akklimatizációs előnyökön felül, gyönyörű reggeli panorámával kecsegtet.

Mindezek ellenére, erről még nem teljes a konszenzus a fiúk között. 

 

Május 31.-én érkeznek a hegymászók haza. Drukkolunk nekik, hogy egy újabb skalppal!

 

 (fotó: Trekking az Annapurna régióban- sxc.hu)

 
Hirdetés