Cél a Shisha Pangma főcsúcsa Hír

Cél a Shisha Pangma főcsúcsa Hír

4bakancs.com
2014/04/03
Ismét magyar mászó indul a Shisha Pangma főcsúcsára
Hirdetés

Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó április 17-én indul a Shisha Pangma 8027 méter magas főcsúcsára. Vállalkozása hazai viszonylatban egyedülálló: a főcsúcson még nem járt magyar mászó és egy olyan úton megy majd, amelyen még magyarok nem is próbálkoztak. Saját szervezésben, egy nemzetközi csapat tagjaként, alpesi stílusban, oxigénpalack és serpák segítsége nélkül vág neki az expedíciónak.

Barabás László, az expedíció kommunikációs vezetője elmondta, hogy Szlankó Zoltán korábbi terveinek megfelelően ismét megpróbálkozik a Shisha Pangma főcsúcsára feljutni. Legutóbb 2011-ben a második táborig (6600 m) jutott, társával akkor az időjárás miatt kellett visszafordulniuk.

Jelenlegi társa az amerikai Cleo Weidlich amerikai hegymászó lesz, akivel a Shisha Pangma alaptáborában ismerkedett össze. Az eredeti tervek szerint ketten vágtak volna neki a nyolcezres csúcsnak, ám egy új szabályozás szerint a kínai hatóság nem engedélyezi a két fős expedíciókat. A csapat kibővült és a főcsúcsra indulók közé bekerült harmadikként egy argentin hegyivezető is.

 

Az útiterv Forrás: 4bakancs.com
Az útiterv
Kép forrása: 4bakancs.com

 

A csúcsról
A választott csúcs a Shisha Pangma 8027 méteres főcsúcsa, ahová sokkal nehezebb és veszélyesebb a feljutás, mint a mellékcsúcsra. Az első megmászás, 1964 óta a főcsúcson eddig kevesebb mint 300 mászó járt.

A 8014 méter magas mellékcsúcsról - ahova a legtöbb mászó igyekszik - a főcsúcsra még egy nagyon nehéz hegygerincen keresztül vezet az út, több órányi mászással jár a nyolcezres magasságban. Mivel az expedíció célja egyértelműen a főcsúcs megmászása, másik útvonal mellett döntöttek: a normál út helyett az osztrák úton igyekeznek majd feljutni.

 

Az osztrák út
Az osztrák út a harmadik tábor fölött tér el a normál úttól, ott megtörik egy kissé az északi oldal meredeksége és át lehet harántolni közvetlenül a főcsúcs alá, ahonnan egy 45-50 fokos meredekségű fal vezet fel a csúcsra.

Ez az útvonal nem túl népszerű, az expedíciók általában a normál úton a mellékcsúcsra igyekeznek, így nagy valószínűség szerint ebben a szezonban csak ők hárman lesznek ezen az úton, maguknak kell az utat kitaposni, fix kötelezni és jelzőzászlókat elhelyezni.

Cleo Weidlich már háromszor próbálkozott ezzel az úttal, legutóbb 2013-ban, akkor 7800 méterről fordult vissza. Felszerelésének egy részét a hármas táborban hagyta (hószögek, jelzőzászlók, fix kötelek), így ezeket az expedíciónak nem kell felcipelnie.

 

Szlankó Zoltán és Cleo Weidlich Forrás: 4bakancs.com
Szlankó Zoltán és Cleo Weidlich
Kép forrása: 4bakancs.com

 

Teherhordók és oxigénpalack
Cleo Weidlich korábban egy kőhullás következtében megsérült. Térdébe rögzítések kerültek, így elképzelhető, hogy igénybe veszi majd egy teherhordó segítségét.

Szlankó Zoltán ez alkalommal is külső segítség nélkül szeretne mászni. Oxigénpalackot természetesen nem használ, úgy tartja, azzal elvenné a mászás sportszerűségét és innentől meghatározhatatlanná válna, mennyi segítséget vesz igénybe, vagyis ahogy mondja “akár helikopterrel is elérhetné a csúcsot." Inkább saját maga szeretne feljutni, ameddig saját erejéből képes a biztonságot és saját teherbírását szem előtt tartva.

 

Távolabbi tervek
Szlankó Zoltán úgy tartja, mindig meg kell határozni a következő célt, mielőtt elindul egy expedícióra. Sok lehetősége van, de az, hogy hova és kivel indul legközelebb útnak az tapasztalat, megfelelő társak és anyagi források függvénye. Egy Cho Oyu síeléssel egybekötött mászás már régóta szerepel a tervei között. Távolabbi terve a Mount Everest alternatív útvonalon való megmászása - ahogyan annak idején Erőss Zsolttal ésHorváth Tibor hegymászóval tervezték, és amelynek a felkészülő expedíciója lett volna Shisha Pangma -, de úgy érzi, hogy sokat kell még egy ilyen expedícióra készülnie, sok tapasztalat kell és megfelelő társak.

A Szlankó Zoltánnal készített teljes interjú itt nézhető meg...

 

A Shisha Pangma
A Shisha Pangma (8027m) a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A Himalája hegységben található, a nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet (Kína) déli, középső részén. Ez a terület ma is vitatott a két ország között. Tibeti nevének jelentése: „Tető a füves síkságok fölött”.

Első megmászása 1964. május 2.-án történt és Xü Jing kínai hegymászó nevéhez fűződik. A legtöbben az alsó központi csúcsig „Central peak” (8013m) mennek, nem a főcsúcsig „Main peak” (8027m), ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út.

Az első téli megmászása 2005. január 14-én történt, Piotr Morawski és Simone Moro teljesítményét dicséri.

Az első magyar megmászása 1987-ben volt, amikor 6 magyar mászónak sikerült a központi csúcsra feljutni. 2013. májusában Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű osztrák állampolgár hegymászónak sikerült feljutni a főcsúcsra. Tavaly Lesták Erzsébet első magyar nőként feljutott a központi csúcsra.

Hirdetés