Barlangi Kalandtúra a Balaton felvidéken!

Mozgásvilág.hu
2008/11/03
Akkor most préseld át magad a szülőcsatornán! Mindkét láb a levegőben, közben az egyik kézzel fogjuk meg a zsinórt, másikkal támaszkodj a baloldalon, és szépen lassan ereszkedj le!
Hirdetés
Kalandtúra a Balaton-felvidéken   Nem, ez nem egy szülés levezénylése, hanem egy barlangi kúszáshoz-mászáshoz útmutató. Balatonederics és Keszthely környéke sok mindenről ismert: Ott van maga a Balcsi , Afrika múzeum , Festetics Kastély és még sok más. Nagy örömünkre a hazai aktív/kaland pihenés egyik gyöngyszeme is!
A Csodabogyós Cseppkőbarlang   
78009-01.jpg
  
Két túra közül választhatunk: egyik a normál másik az extrém! A normál is elég izgalmat tartogat, de nagyon nem kell félni, várandós anya és általános iskolás csoport is végigment már rajta. Természetesen ehhez is profi barlangász túravezető i segítséget kapunk, nélkülük nem is tudnánk bejutni a barlangrendszerbe.
Az extrém túrához már kell egy kis állóképesség és bátorság, de megéri!
  
undefined Kép forrása: undefined
  
A bejáraton való leereszkedés után rögtön egy magáért beszélő részhez jutunk el: a sípályához . Hó ugyan nincs, de úgy éreztem magam, mint egy rossz téli estén, valamelyik hazai sípályán: sötét is van, hideg is van, a lejtő meredek és sziklás. A feladat abszolválása után több érdekes sziklaformáció mellett kúszunk el: Az Ördög kapuja , a teremőr, M7-es stb…
  
undefined Kép forrása: undefined
  
A túravezetőnk Tibor - sportos 40-es - mindenről tud érdekeset mesélni. A cseppkövek elnevezése, keletkezése, a hegység jellemzői stb…Még arra is futja, hogy vicces történetet kerekítsen a kisegérről, akit a barlangban ért utal a végzete!
  
undefined Kép forrása: undefined
 
A túra felénél egy kis oktatást is kapunk. Mi történik, ha kialszik a lámpánk egy barlangban. A bemutató (igazából nem egy jó szó ez ide, mert semmit sem láttam) arra hívja fel a figyelmet miért is nem érdemes egyedül, vagy felkészületlenül barlangba tévedni. Teljes sötétségben először csak megijedünk, majd jön a pánik, a hallucináció végül a kihűlés.
 
undefined Kép forrása: undefined
 
Emberek én értettem a szóból! Higgyétek el nem jó túravezető nélkül , felkészületlenül kószálni ilyen helyeken!
A túra második része ugyanaz az útvonal, csak éppen visszafelé. Most mászni kell nem ereszkedni. Ebből az irányból teljesen más feladatok megoldására kényszerülünk. Olyan szűk átjárók, trükkös lépések sora lep meg minket, hogy az embernek az érzése erre még nem is járt, mintha nem is itt ereszkedtünk volna le néhány perccel ezelőtt.
 
undefined Kép forrása: undefined
 
Az egész túra a barlangban olyan 3 órás, ehhez jön még hozzá a bejáratig tartó 2-szer félórás sétatúra. Nemcsak nagy élmény, de mozgásnak is kitűnő egy ilyen program!
 
undefined Kép forrása: undefined
 
Jelentkezni lehet online , vagy telefonon:  +36 30 306 6050, +36 20 237 2388
 
Hirdetés