Annaberg im Lammertal-játszótér aktív kirándulóknak

Kakuk András
Kakuk András
2015/09/09
Aki unatkozni akar ne ide jöjjön  
Hirdetés

Annaberg im Lammertal

Salzkammergutról sokszor írtunk már milyen már-már giccsesen gyönyörű és tökéletes kiránduló helyszín, de az igazság az, hogy minden alkalommal meglep. Ez a régió tényleg mindent nyújt, amit egy aktív turista kívánhat.

Annaberg im Lammertal volt a célpontunk, ott is a Sporthotel Dachstein West. A szállást már csak neve okán sem nagyon tudjuk eltéveszteni és ebben az is segít, hogy Annaberg egy utcás falu, előbb-utóbb észrevesszük a főutcán, a központban álló hotelt.

A hotel magyar tulajdonú, kedves honfitársaink köszöntenek a portán. Ha tehetitek az épület hátsó oldalára néző szobát kérjetek, ahol közvetlenül az ablak alatt csobog maga a Lammer folyó. Kellemes, altató moraján felül életmentő hűs levegőt hoz magával. Kicsit más érzés ilyen helyen szellőztetni, mint a nagykörúton...

Sporthotel Dachstein West Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Sporthotel Dachstein West
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

Gyanítom a hotel alkalmazottjai nem sok vendéggel találkoznak napközben, hiszen itt mindenki ugrik amint befejezte a bőséges reggelit. Ne gondoljuk, hogy ide csak napszítta, cserzett bőrű Bear Gryllsek járnak csúcsokat támadni.

Lenyűgöző, hogy mennyi, teljesen különböző érdeklődési körrel rendelkező vendéget képes kiszolgálni ez a környék, a Hotel pedig ennek pont a közepében található. Mi magunk via ferrata tervekkel érkeztünk. Minden napra választottunk 1-1 utat, desszertnek pedig egy „tubing” programot a Lammeren.

A szomszéd asztalnál ülő 3 gyermekes család egyik nap a sóbányába igyekezett, másnap az egyik sípálya tetejére lifteztek fel majd nyári bobbal csörtettek lefelé.
Aki kényelmes kikapcsolódásra vágyik mehet Krippensteinre az öt ujj kilátóra, majd egy laza kávé Hallstattban, esetleg csónakázással karöltve. Ugyanezt megteheti Gosauban is.

Aktívabbak bármilyen vízi sportot kipróbálhatnak. A közeli tavakon kiteosokat, csónakázókat és vitorlázókat is láttunk. A Lammer pedig maga a vadvízi paradicsom.

Az alap rafting mellett, tubing (vadvízi csapatás gumibelsőben) kajak és kanyoning áll rendelkezésre. Aki legyintene, hogy ez túl extrém nekem, gondolja újra. Manapság folyamatosan elérhető a családi rafting, a tubing programon pedig 11-től 60-ig miden korosztály képviseltette magát.


Esőre áll az idő?

Semmi baj. A már említett sóbánya mellett, Krippensteinen a jégbarlangok nyújtanak menedéket és Salzburg is egy ugrásra van autóval. Persze ezzel korántsem ért véget a lehetőségek tárháza. A recepción több szórólap elérhető, mint amennyit befogadni tudunk. Ha a nyomtatott információ annyira 20.század akkor az ingyenes WIFI-vel a saját készülékeden vagy a recepciónál elhelyezett érintőképernyős infopulton bogarászhatsz a környék látnivalói és programjai között. A térképpel kiegészített, kategóriákra bontott ajánló a szálloda honlapján is elérhető: .  Ha meg erre sincs kedved akkor segít a személyzet.


Garantált reggeli frissesség- vadvízi programok

Akinek reggeli átmozgatásra van szüksége válasszon reggeli vadvízi programot.
Mi az Outdoor Unlimited társasággal vágtunk neki a fagyos kalandnak. (a víz kb. 10 fokos- a reggeli kávé el is hagyható, garantált a felébredés) A programot szépen felépítik, minden egyes elemre odafigyelnek. Gondosan megmutatják a felszerelést, informálnak minket mire kell odafigyelni. A programon alapból németül kommunikálnak, de nekem külön fordítottak mindent angolra. Természetesen a kellő odafigyelés kötelező ezeken a programokon, de a vezetők felkészültsége maximális.

A „tubing” nem más, mint egy speciális traktor gumibelső. Ebben csorgunk, vágtatunk lefele a Lammeren. A júliusi folyó korántsem olyan zabolátlan, mint a hóolvadás utáni időkben így több rész is kellemesen ringató. Az izgalmas zúgókon pedig helyben segít a 2 vezető, ha arra szükség van. (lekormányoznak a szikláról, ha fennakadtál vagy összeszednek, ha felborultál)

Vízi móka a Lammeren Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Vízi móka a Lammeren
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

Ez nem a tubing. Mókás verseny vadvízi vezetőknek. 

A gumibelső rafting 9-től 1-ig tart és bármennyire profin véd a neoprén ruha, utána jól esik a meleg kávé a napos főtéren, na!

A kapucínerek után a kiválasztott vasalt utunk felé vesszük az irányt. Az első a Gosaui-tó partján/fölött halad. A Gosausee, mily meglepő Gosau felett helyezkedik el. Szép idő lévén csúcsforgalomban érkezünk és próbálunk helyet találni a 4 parkoló egyikében. Ez a tengerszem már-már giccsesen szép, el sem hiszem, hogy ilyen hely létezik. A tavat körbe lehet sétálni, kerékpározni amelynek egyik végén a Dachstein gleccser csüng, a másik végében pedig Gosaukamm sziklás csúcsa meredezik.
Aki az általunk is kiválasztott Laserer Alpin klettersteiget szeretné végigcsinálni az a hütte bal oldalán haladjon egyenesen a tó mellett. Kb. 500 méter után az út jobb oldalán a tó felé található a beszálló. Ez az út C erősségű, amit szerintem egy átlagos felkészültségű turista abszolválhat. Még ha kicsit megerőltető is az út, megéri, hiszen a via ferrata végig a tó felett halad. Kb. 1-1,5 óra alatt teljesíthető, ami számunkra jó felkészülés a következő napi feladathoz.

Részletesebb leírás a via ferratáról itt.

Kletter a Gosaui-tó felett. Háttérben a Dachstein Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Kletter a Gosaui-tó felett. Háttérben a Dachstein
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

Postalm Klamm

Ez a vasalt út kicsit messzebb van a Sporthotel Dachstein-west-től. A postalmi alpesi úton keresztül tudunk ide eljutni, ami összesen kb. 30 km-es távot jelent. (A postalmi út fizetős- 10 Euró per autó és nem megfelelő időjárási körülmények esetén le is zárhatják)

A Postalm Klamm egy vérbeli izgalmas túra. Az első része halad közvetlenül a szurdokban, aminek a legerősebb szakasza C/D. Több kötélhíd sőt az egyik helyen egy szurdokugrás teszi adrenalin gazdaggá az utat.
A szurdokból kiérve felfelé haladunk ahol több választási lehetőségünk akad. Akik kellően lefáradtak azok szépen kisétálhatnak az erdőből és a végén még egy kellemes A/B kötélhidas szakaszt is kipipálhatnak. Bátrabbak egy D szakaszon tehetik magukat próbára, az igazi extrémek pedig egy F szakaszon szívathatják magukat.

Részletesebb leírás a via ferratáról itt. 


F via ferrata? Nem is tudtam, hogy van F!

Hát igen, sok nincs is. Ez egy baba áthajlás, ami a vasak nélkül legalább VII- lehet az UIAA skálán. Nem is ajánlott kötélbiztosítás nélkül nekimenni!

Ez a via ferrata kicsit hosszabb időt igényel. Mi 2,5 óra alatt teljesítettük úgy, hogy a második felét kihagytuk.

Sajnos rövid volt a látogatás, így ezen a napon már nem vár minket a szálloda kényelme, vacsorával, helyi búza sörrel.

De semmi gond, hamar itt a síszezon. A felvonó gyalogos távolságra van a Sporthoteltől, ami Dachstein-West Gosau régió része. 77 km sípályán akkor sem fogunk unatkozni…

Érdemes előre foglalni, hogy a legjobb szobát kapjuk. A Sporthotel Dachstein-West oldalán ezt magyarul is megtehetjük.

Foglalás

Hirdetés