Menü

2009.05.27.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu - Maulik Nikolett

A Manaslu-expedíció már Katmandu felé tart

A „Magyarok a Világ Nyolcezresein” csapata már napokkal ezelőtt elhagyta a Manaslu 4860 méter magasan álló alaptáborát. Jelenleg Katmandu felé tartanak.

Bár két napig egyáltalán nem tudtak jelezni, Kollár Lajos, az expedíció vezetője május 23-án egy Samagao, 24-én pedig egy Lho nevű hegyi faluból jelentkezett, de csak egy rövid üzenet erejéig tudott hírt adni.
Mint mondta, fizikai szempontból jól vannak, az expedíció holmiját szállító sherpákkal már Katmandu felé tartanak. Az időjárás rossz, ráadásul egy völgyben haladnak, így elmondása szerint lehet, hogy egészen a nepáli fővárosig nagyon rossz lesz a kommunikáció. A levelezés egyelőre napok óta teljesen szünetel, csak a műholdas kapcsolat használható néha, hasonlóan a felfelé menethez.
Az expedíció vezetőjének tegnap, azaz május 26-án is sikerült egy rövid időre műholdas telefonon keresztül kapcsolatot létesítenie. Elmondta, hogy jól vannak, és várhatóan csütörtök este érnek a nepáli fővárosba.
A hazautazás pontos időpontja a héten fog eldőlni, vagy június 3-án vagy 4-én indul a repülőgép Katmanduból. Ez annyit jelent, hogy a Budapestre érkezésük egy nappal később, tehát június 4-én vagy 5-én várható a déli órákban.

 


 

Olvass többet a témáról: erőss zsolt, expedíció, expedíció